75. výročí sestřelení Liberatoru

obrazek
25. února 2019 17:01, aktualizováno 16:01, Mgr. René Zeithaml

Pietní akt a kulturní program k uctění památky obětí u Nepomuku sestřeleného amerického bombardéru B-24 Liberator v roce 1944 proběhl v sobotu 23. února 2019. Pietního aktu k 75. výročí sestřelení se zúčastnili i náměstci hejtmana Pavel Čížek a Vladislav Vilímec a radní Radka Trylčová.

Jedním z vrcholů programu byl přelet dvou gripenů nad městem. V rozšířené expozici v Městském muzeu v Nepomuku je možné si prohlédnout trosky stíhačky BF 110, jedné z těch, které měly za úkol zastavit americké Liberatory mířící na své cíle v Německu. Zaujme zde zejména část motoru a velké raketnice, které měla letadla pod křídly.

Akce připomněla příběh deseti mladých amerických letců, kteří zahynuli v únoru 1944 na Dubči u Nepomuku.

Fotogalerie:

               

Foto: Milan Demela a Pavel Motejzík

Operaci "Argument" provedla 8. a 15. letecká americká armáda ve dnech 19. - 25. února 1944 s cílem bombardovat zbrojní a letecké továrny v Německu a na okupovaných územích. Součástí operace byl i nálet dne 22. února 1944 na letecké továrny v okolí Regensburgu a Mnichova v Bavorsku. Součástí velkého svazu byly Liberatory B-24. Tyto čtyřmotorové letouny směřovaly na Plzeň, za hranice tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a pak změnily směr, tím se formace dostala nad západní Čechy. Zde se na osamocené americké Liberatory vrhly německé bitevní letouny. Sestřeleny byly postupně tři bombardéry, v jejichž troskách zahynulo dvacet amerických letců.

Z celé jedenácti členné posádky poručíka Goddarda, jehož letoun se zřítil na Dubči, se zachránil pouze střelec Sgt. R. A. Noury, který byl ze stroje vymrštěn. Krátce po dopadu byl nalezen místními lidmi, kteří ho dopravili do Chocenic, kde byl převzat okupační mocí. Válku přežil a Nepomuk navštívil hned dvakrát, v roce 2004 a 2009.

Světlo do celého případu zkázy bombardéru přinesly ještě předtím výzkumy Jiřího Koloucha z Prádla, který v místech tragédie začal kopat nedlouho po roce 1990. Kolekce předmětů nalezených na Dubči spolu s velkým množstvím dobových dokumentů, a to jak písemných, tak fotografických, je skutečně ojedinělá a právem budí zaslouženou pozornost v řadách odborné i laické veřejnosti. Sbírku máte možnost zhlédnout ve stálé expozici v Městském muzeu Nepomuk, zřízené u příležitosti 70. výročí této tragédie.