74. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
28. června 2016 07:33, aktualizováno 06:33, Mgr. René Zeithaml

Zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK
Rada Plzeňského kraje schvaluje zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK, které budou realizovány v roce 2016. Jedná se o následující investiční akce:
• III/235 Terešov – Biskoupky a III/23320 Biskoupky – Vejvanov
• II/171 Sušice – Volšovská ulice

a neinvestiční akce:
• III/18027 Předenice – průtah
• III/18032 Samaritská ulice v Plzni
• II/199 Ostrov – Hlinné
• Silnice III/1881 a III/1882 Chanovice

Celkové náklady na realizaci činí 37,5 milionu korun.


Vyhlášení dotačního programu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2016"
Radní schválili vyhlášení dotačního programu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2016", který má za cíl motivovat žáky ke studiu technických oborů, včas žáky seznámit s možnostmi a zaměřením studia na střední škole a možnostmi uplatnění po skončení studia. Dotace je určena pro střední školy zřizované Plzeňským krajem. Na dotační program je vyhrazena částka 1 milion korun.


Logo Západočeské baroko a jeho registrace jako ochranné známky Plzeňského kraje
Rada PK schvaluje dvě oficiální loga k prezentaci a propagaci kulturních a vzdělávacích aktivit v rámci projektu Plzeňského kraje Západočeské baroko a také zaregistrování log jako ochranné známky Plzeňského kraje pro služby třídy 41 (ta zahrnuje výchovu, vzdělávání, zábavu, sportovní a kulturní aktivity).
Pro prezentaci a propagaci kulturních a vzdělávacích aktivit provozovaných v rámci projektu Západočeské baroko byl v soutěži o grafický návrh logotypu Západočeské baroko vybrán pracovní skupinou návrh Pavla Enderleho. Firma Wense, s.r.o. graficky zpracovala dvě jazykové verze loga – českou a německou, která budou spolu s Manuálem pro publicitu Západočeského baroka zpracovaným Odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje zveřejněna na portálu Západočeské baroko (www.zapadoceskebaroko.cz).


Vyhlášení dotačního titulu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech I/2"
Rada PK schválila vyhlášení výzvy, včetně pravidel, k podávání žádostí o poskytnutí dotace z dotačního titulu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech I/2". Finanční alokace této výzvy činí 73 milionů korun. Výzva bude vyhlášena během července.
Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo v roce 2015 prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky 16. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí. Finanční podpora je poskytnuta na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech, a to prostřednictvím projektů jednotlivých krajů, které jsou příjemci dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020.
Plzeňský kraj obdržel na projekt "Zlepšování kvality ovzduší v PK - pořízení ekologického vytápění v domácnostech" částku 231 milionů korun. Takto získané finanční prostředky budou Plzeňským krajem poskytnuty konečným uživatelům (fyzickým osobám) v rámci dotačního programu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech", a to za účelem dosažení pozitivního přínosu pro životní prostředí na území kraje.
Předmětem podpory přidělované fyzickým osobám je výměna kotlů na pevná paliva za tepelné čerpadlo, kotel na pevná paliva, plynový kondenzační kotel, dále instalace solárně - termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV a Mikro energetická opatření. 
První výzva k podávání žádostí o poskytnutí dotace byla vyhlášena od 20. 1. 2016 do 31. 3. 2016. Ukončena byla již 29. 2. 2016, a to z důvodu vyčerpání finanční alokace určené pro tuto výzvu. Celkem bylo podáno 1.531 žádostí o poskytnutí dotace v celkové výši 162 milionů korun. Finanční alokace určená pro druhou výzvu je 73 mil. Kč. Tato částka je vyšší než se původně předpokládalo a to z důvodu odstoupení a vyřazení některých žadatelů v rámci první výzvy. Celkově by mělo být do konce roku 2018 v Plzeňském kraji vyměněno nejméně 1.540 kotlů na pevná paliva.


Schválení pokračování projektu "Tisíc stromků pro Plzeňský kraj" pro roky 2016/2017 pro okresy Tachov a Domažlice
Radní PK schválili pokračování projektu "Tisíc stromků pro Plzeňský kraj" pro roky 2016/2017 pro okresy Tachov a Domažlice, který navazuje na předešlé úspěšné roky, kdy o zmíněný projekt projevily obce velký zájem.
Projekt byl poprvé schválen v roce 2012, kdy se přihlásilo pouze 12 obcí (z okresu Domažlice a Tachov) a předáno 475 stromků. V roce 2013 až 2016 byl projekt uskutečněn v okresech Klatovy a Plzeň-sever (1.117 stromků), Rokycany a Plzeň-jih (1.427 stromků) a Plzeň-město (192 stromků). S ohledem na úspěšnost předchozích ročníků a přínos pro krajinu na území kraje bylo rozhodnuto zopakovat výzvu pro okresy Domažlice a Tachov a umožnit zde širší zapojení obcí, které se nezúčastnily v roce 2012.
Průměrná cena jednoho stromku (vysokokmenu) se předpokládá v max. ceně cca 350 Kč za kus včetně pomocného výsadbového materiálu a dopravy do distribučního místa.