73. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
26. srpna 2019 14:45, aktualizováno 13:45, Mgr. René Zeithaml

Sportovci reprezentující kraj obdrží téměř 700 tisíc korun
Částku 682 611 korun rozdělili členové rady mezi 15 sportovců z našeho kraje, kteří se účastní soutěží mistrovství Evropy nebo světa. Finanční podporu obdržel například Matěj Jech na účast na Mistrovství světa v terčové lukostřelbě, Otakar Výborný, který se účastní Mistrovství Evropy v autokrosu 2019 nebo sportovci, kteří budou závodit na Mistrovství Evropy mládeže horských kol v italské Pile.
 

Milion pro dobrovolné hasiče ve Volšovech na Sušicku
Jeden milion korun na pořízení nové cisternové automobilové stříkačky obdrží město Sušice pro jednotku dobrovolných hasičů ve Volšovech. Jedná se o individuální dotaci z rozpočtu kraje, kterou musí ještě schválit zastupitelstvo.
 

Kamerový systém se rozšíří do dalších obcí
Šesti obcím Plzeňského kraje bude poskytnuta dotace na pořízení celkem sedmi kamerových bodů, které budou propojeny se stávající kamerovou sítí "Klidné příhraničí". Rozdělena bude částka 784 tisíc korun, a to mezi obce Němčovice, Bdeněves, Nevřeň, město Spálené Poříčí, obec Žákava a Městský obvod Plzeň 4.

Jednotlivé kamerové body se skládají ze zařízení pro měření rychlosti, zobrazovače rychlosti, informačního panelu (zobrazení např. registrační značky projíždějícího vozidla nebo výstražných zpráv pro řidiče), kamery, počítačové jednotky a případně dalších doplňků.

Přidělení dotací budou ještě schvalovat zastupitelé.
 

Dotace na zvýšení bezpečnosti pro 34 obcí kraje
Částku 8 648 608 korun z dotačního programu Podpora obcí Plzeňského kraje při zajišťování bezpečnosti si rozdělí 34 obcí. Obce budou moci díky dotaci například rozšířit kamerový systém, pořídit radarový ukazatel rychlosti nebo zlepšit akceschopnost městské policie.

Poskytnutím finančních dotací doporučeným žadatelům se vytvoří podmínky pro realizaci jednotlivých navrhovaných dílčích bezpečnostních projektů v obcích s počtem obyvatel do 2 000. Tyto následně přispějí ke zlepšení bezpečnostní situace v Plzeňském kraji a k prohloubení pocitu bezpečí jeho obyvatel.

Přidělení dotací budou ještě schvalovat zastupitelé.
 

Dotace na stavbu nebo rekonstrukci požární zbrojnice
Rada Plzeňského kraje souhlasí s poskytnutím dotace v celkové výši 3 505 333 korun pro tři obce Plzeňského kraje na výstavbu nebo rekonstrukci požární zbrojnice. Jedná se o města Planá (1 403 263 korun), Horšovský Týn (471 666 korun) a obec Prádlo (1 630 404 korun).

Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyhlásilo i pro rok 2019 program Účelové investiční dotace pro jednotky SDH obcí. V rámci tohoto programu mohly obce požádat také o investiční dotaci na rekonstrukci stávající nebo výstavbu nové požární zbrojnice pro jednotku požární ochrany, pokud je zařazena v kategorii plošného pokrytí JPO II, JPO III nebo JPO V. Finanční podpora Ministerstva vnitra (MV) byla alokována pro 7 obcí Plzeňského kraje (z nich zatím tři obdržely registraci akce do MV). Dotace MV může dosáhnout až 50 % uznatelných nákladů stavby, maximálně však 4,5 mil. Kč. Program MV umožňuje obcím použití dalších finančních zdrojů. Příspěvek (dotace) kraje se poskytuje ve výši 2/3 dotace MV.

Přidělení dotací budou ještě schvalovat zastupitelé.
 

Milion korun pomůže v péči o pomníky a válečné hroby v kraji
Částku jeden milion korun v rámci dotačního programu "Podpora péče o pomníky, válečné hroby a pietní místa na území Plzeňského kraje" si letos rozdělí 18 obcí. Díky dotaci bude možné kompletně obnovit například pomník v Bezděkově na Klatovsku nebo v Dolní Kamenici na Holýšovsku, pořídit nový žulový obelisk a restaurovat bronzovou desku budou moci v Mokrosukách u Sušice, v Horní Bříze bude díky dotaci pomník staticky zajištěn a obnoven.

Přidělení dotací budou ještě schvalovat zastupitelé.
 

Druhé kolo dotací na podporu literární tvorby
Rada odsouhlasila rozdělení částky 735 tisíc korun určených na podporu literární tvorby a publikační činnosti mezi 16 žadatelů. Mezi podpořené publikace patří například sbírka básniček od Lucie Petráňové, publikace připomínající 30 let od sametové revoluce od Hany Moravcové nebo pohádková kniha od Zuzany Řebíkové.

V rámci dotačního titulu bude ještě rozděleno 475 tisíc korun na publikace, které vydávají města a obce v kraji. Obec Pačejov se například chystá vydat publikaci "Pačejov – čas okupace a osvobození 1945", Chanovice připravují knihu o šlechtických rodech na chanovickém zámku a Šťáhlavy chtějí vydat výpravnou publikaci o obci při příležitosti výročí obce. Přidělení dotací deseti obcím budou schvalovat zastupitelé.
 

Mikrogranty letos podruhé podpoří kulturní akce
V rámci druhého kola Mikrograntů Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2019 rozdělila rada 175 tisíc korun mezi 19 žadatelů. Podporu získaly například Annínské ženy na pořádání kulturních akcí v Anníně, Plzeňská dráha na Bezdružické parní léto nebo pořadatelé IV. Mezinárodního dixielandového festivalu.

V rámci dotačního titulu souhlasí rada ještě s rozdělením částky 116 tisíc korun na akce pořádané obcemi. Jedná se například o Kralovické slavnosti, Slavnosti města Blovice, Oslavy 800 let výročí vzniku obce Pernarec nebo Záchlumská slavnost Panny Marie. Přidělení dotací deseti obcím budou schvalovat zastupitelé.
 

Kraj rozdělí více než 18 milionů na výstavbu cyklostezek a cyklotras
Celkem 18 676 810 korun bude rozděleno mezi šest žadatelů, kteří plánují budovat cyklotrasy nebo cyklostezky na území kraje. Rada souhlasí s přidělením dotací městu Domažlice, obci Vejprnice, obci Žákava, obci Dobřív, městu Staňkov a Správě železniční dopravní cesty.

Domažlice vybudují stezku pro pěší a cyklisty podél hřbitova, Veprnice plánují postavit cyklostezku do Plzně, Žákava postaví dílčí úsek cyklostezky na trase Plzeň – Brdy, Dobřív opraví část dálkové cyklotrasy CT3 a lávku přes potok v úseku Dobřív – Skořický potok, Staňkov plánuje vybudovat dílčího úseku dálkové cyklostrasy CT3 Křenovy – Vránov a SŽDC chce zbudovat nový přejezd pro cyklisty přes železniční trať u obce Babylon.

Přidělení dotací budou schvalovat zastupitelé.
 

Rada schválila fúzi krajských nemocnic
Rada Plzeňského kraje schválila fúzi krajských nemocnic sloučením společností Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Domažlická nemocnice, a.s. a Stodská nemocnice, a.s., do společnosti Klatovská nemocnice, a.s., přičemž nástupnická společnost ponese název Nemocnice Plzeňského kraje, a.s. Ke sloučení dojde k 1. lednu 2020. Nemocnice Rokycanská, Horažďovická a nemocnice Svatá Anna přistoupí ke sloučení ve druhém kroku, pravděpodobně v roce 2022.  Celý projekt fúze je připravován společně s renomovanou poradenskou společností KPMG. Projekt fúze bude schvalovat zastupitelstvo. Spojení nemocnic umožní optimalizovat výnosy ze zdravotního pojištění a uspořit nezdravotnické náklady (např. DPH, náklady na management, IT), přičemž konzervativní odhad ekonomických přínosů je 32 milionů korun ročně. Spojením se dále zefektivní operativní řízení nemocnic, zvýší se míra spolupráce nemocnic, společné nákupy, vzdělávání zdravotníků či organizace zdravotní péče, zejména v oblasti komplementární. A nově vzniklý subjekt s 1 270 zaměstnanci a 690 zdravotními lůžky bude i lépe čelit problému nedostatku zdravotnického personálu na českém pracovním trhu a posílí se jeho pozice při jednání se zdravotními pojišťovnami o úhradách i struktuře poskytované péče.

Usnesení rady budou ještě schvalovat zastupitelé.
 

Kraj podpoří dostupnost primární ambulantní péče v šesti obcích
Celkem 1 014 320 korun si rozdělí 8 žadatelů (6 obcí) v rámci nového dotačního programu "Podpora dostupnosti primární ambulantní zdravotní péče v Plzeňském kraji 2019". Jedná se o obce Pačejov, Mladý Smolivec, obec Břasy, město Kasejovice, Hrádek a Bělá nad Radbuzou. Z uvedené částky je určeno 321 020 korun na investice, 693 300 korun tvoří neinvestiční dotace. Obce mají v plánu například opravit sociální  zařízení, vybavit a modernizovat ordinace, opravit zubní ordinaci nebo pořídit ultrazvukový přístroj.

Cílem Dotačního programu je zvýšit dostupnost primární ambulantní zdravotní péče u registrujících poskytovatelů zdravotních služeb v malých obcích na území Plzeňského kraje, kde je zdravotní péče zajištěna nedostatečně nebo hrozí, že přestane být poskytována zcela. Program by měl podpořit takové projekty obcí, jejichž cílem je získat nové poskytovatele zdravotních služeb nebo udržet stávající poskytovatele zdravotních služeb na území dané obce prostřednictvím zajištění prostor pro ordinaci, ubytování lékaře či vybavení ordinace lékaře.

Přidělení dotací budou schvalovat zastupitelé.
 

Nový dotační program pro vybavení ordinací informačními technologiemi
Rada schválila vyhlášení nového dotačního programu "Podpora vybavení ordinací lékařů zajišťujících primární ambulantní zdravotní péči v Plzeňském kraji informačními technologiemi 2019". Cílem programu je snaha zamezit ukončení činnosti lékařů v malých obcích na území Plzeňského kraje v souvislosti s požadavky, které vyplývají z nových legislativních změn, tj. z požadavků na vybavení ordinací lékařů informačními technologiemi.  Program by měl podpořit takové projekty obcí, jejichž cílem je udržet poskytování zdravotních služeb na území dané obce prostřednictvím zajištění informačních technologií nutných pro vybavení ordinací lékařů v souvislosti s povinností vystavovat eRecepty, eNeschopenky a zavedením povinné elektronické evidence tržeb (EET). Na dotační program je alokována částka 500 tisíc korun. Lhůta pro podávání žádostí je stanovena od 29. 9. 2019 do 15. 10. 2019. Žádost o dotaci může podat pouze obec na území Plzeňského kraje s maximálním počtem 7,5 tisíce obyvatel.
 

Rozdělení dotací na Ekologické zahrady 2019
Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí dotace 8 žadatelům v rámci dotačního programu Ekologické zahrady 2019. Jedná se o:
  • Mateřská škola Plzeň - Lhota, projekt Oživlá zahrada - 21 400 Kč
  • Sociální služby Města Sušice - projekt Klíček k přírodě - 52 500 Kč
  • Junák - český skaut, středisko Stopa Plzeň - projekt Lesní zahrada Senecký rybník - 44 000 Kč
  • Mateřská škola Merklín - projekt Přírodě přátelská zahrada - 20 300 Kč
  • Střední uměleckoprůmyslová škola a Základní umělecká škola Zámeček -  projekt Zelený ateliér - 100 000 Kč
  • Základní škola Inspíria - projekt Zakládáme zahradu v Inspírii - 35 000 Kč
  • Středisko volného času RADOVÁNEK - projekt Živá zahrada - 65 000 Kč
  • Gymnázium a Střední odborná škola, Plasy - projekt Zahrada u školy - 63 000 Kč
Dotace, kde jsou příjemci obce, ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje. Jedná se o:
  • obec Vochov – Zahrádkářský koutek pro děti – 25 200 Kč
  • obec Únešov – zahrada při MŠ Únešov v přírodním stylu – 100 000 Kč
  • městský obvod Plzeň 8 – Černice – 27 900 Kč