70. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
24. června 2019 14:15, aktualizováno 08. července 2019 14:45, Mgr. René Zeithaml
Poskytnutí finančních prostředků spolkům na opravy nemovitého majetku
V rámci programu Podpora spolkové činnosti na venkově – opravy nemovitého majetku v roce 2019 schválila Rada Plzeňského kraje poskytnutí dotace 2 939 703 Kč celkem 27 spolkům v obcích do 30 tisíc obyvatel. Dotaci obdrží například Klub přátel Klatovska na opravu zázemí pro konání akcí pro veřejnost na Hůrce v Klatovech, Junák Dnešice obdrží dotaci na rekonstrukci skautské klubovny na Kozlici, Tělocvičná jednota Sokol Nepomuk využije pak dotaci na opravu střechy objektu Sokolovny.
 
 
Plzeňský kraj podpoří sportovce na světových a evropských soutěžích
Rada schválila poskytnutí dotace v rámci programu Podpora sportovců reprezentujících Plzeňský kraj na MS/ME v roce 2019 celkem 15 sportovcům. Ti obdrží dotaci v celkové výši 510 589 Kč. Mezi podpořenými sportovci jsou lukostřelci Jana Cimická a Tadeáš Kalvas, kteří se zúčastní ME v terénní lukostřelbě Mokrice ve Slovinsku, Karel Rada se synem, kteří se zúčastní 7. MS v klasickém silovém trojboji mužů, žen, juniorů, dorostenců a masters. Další jsou nadějní šachisté Jan a Martin Bukvajovi  s účastí na ME mládeže v šachu 2019 a Petr Ježo, který se zúčastní MS World Police&Fire Games Čína 2019.
 
 
Podpora venkovských prodejen
Rada schválila podporu celkem 62 žádostí v celkové výši 2 056 000 Kč v rámci dotačního titulu Zachování prodejen v malých obcích Plzeňského kraje 2019. Plzeňský kraj vyhlásil dotační titul Zachování prodejen v malých obcích PK poprvé v loňském roce. Tento dotační titul by měl alespoň částečně přispět malým obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Je určen výhradně obcím na částečné krytí neinvestičních nákladů na provoz prodejny, a to bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele prodejny. O dotaci mohly požádat obce do 250 obyvatel, případně obce do 1000 obyvatel, pokud obec žádala o dotaci pro prodejnu, která se nachází v její části obce do 250 obyvatel.
Obce prodejny ze svých rozpočtů dlouhodobě dotují s cílem zachovat jejich provoz. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální - jde také o místo, kde se tito starší občané setkávají. Na podporu prodejen jsou v rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2019 vyčleněny 3 mil. Kč.
 
 
Podpora dostupnosti primární ambulantní zdravotní péče pro obce v Plzeňském kraji
Rada schválila vyhlášení dotačního programu Podpora dostupnosti primární ambulantní zdravotní péče v Plzeňském kraji 2019 v celkové výši dotací 3 000 000 Kč. Dotační titul bude zveřejněn 25. 6. 2019, žádosti budou přijímány od 26. 7. do 6. 8. 2019.
Cílem Programu je zvýšit dostupnost primární ambulantní zdravotní péče u registrujících poskytovatelů zdravotních služeb v malých obcích na území Plzeňského kraje, kde je zdravotní péče zajištěna nedostatečně nebo hrozí, že přestane být poskytována zcela. Program by měl podpořit takové projekty obcí, jejichž cílem je získat nové poskytovatele zdravotních služeb nebo udržet stávající poskytovatele zdravotních služeb na území dané obce prostřednictvím zajištění prostor pro ordinaci, ubytování lékaře či vybavení ordinace lékaře. V rámci dotačního programu jsou vyhlášeny čtyři dotační tituly - Podpora dostupnosti primární ambulantní zdravotní péče pro lékařský obor všeobecné praktické lékařství, lékařství pro děti a dorost, pediatrie či dětské lékařství, zubní lékařství a gynekologie a porodnictví.
 
 
Poskytnutí mimořádných účelových dotací v oblasti kultury
Rada Plzeňského kraje poskytne účelové neinvestiční dotace čtyřem žadatelům v celkové výši 180 000 korun.
• S ohledem na možnost veřejné prezentace úspěchů v oblasti ochrany architektonického dědictví na území Plzeňského kraje poskytne Plzeňský kraj dotaci ve výši 60 000 korun organizaci Czech Architecture Week na částečné pokrytí nákladů spojených s realizací projektu Pocta české památkové péči. Projekt se věnuje ochraně a revitalizaci architektonického dědictví a klade si za cíl upozornit na objem aktivit realizovaných za posledních 30 let v této oblasti.
• Vznik absolventského filmu Bonacha studenta Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku Jana Václava podpoří kraj částkou 20 000 korun. Film bude zasazen do prostředí trampské osady Bonacha (reálně trampská osada Kosí potok). Bude se natáčet v údolí řeky Mže (Butov, chatky kolem Úterského potoka) a na soutoku Kosího potoka se Mží (zde je přímo trampská osada Kosí potok). Městská část filmu se bude realizovat na sídlišti Lochotín v Plzni. Vlaková scéna vznikne na Bezdružické lokálce.
• Na podporu vzniku fantasy seriálu Dračí prsten obdrží Jeremy Tichý (zástupce amatérské/studentské filmařské skupiny Epic Cam Guy Productions) 30 000 Kč. Skupina v roce 2018 natočila na hradě Radyně pilotní díl fantasy dobrodružného středověkého seriálu Dračí prsten. V letošním roce se bude realizovat natáčení dalších čtyř dílů. Natáčení proběhne zejména na hradě Radyně, ve skanzenu Chanovice a také na zřícenině hradu Buben. Na projektu spolupracuje plzeňský rytířský spolek Rytíři Koruny České, který se pravidelně účastí zahraničních filmových produkcí (Letopisy Narnie, Johanka z Arku, atd.)
• Kraj také podpoří vydání českého překladu ukrajinského titulu Artem Čech, Bod nula. Jedná se o dílo, které reflektuje autentické zkušenosti vojína základní služby z rusko-ukrajinského konfliktu. Kniha je tak dokumentem o událostech stále aktuálních a současně literárně silnou zpovědí. Překlad knihy vzniká v návaznosti na soutěž pro mladé překladatele, kterou Velvyslanectví Ukrajiny v ČR pořádá s Českou asociací ukrajinistů. Dotace 70 000 korun získá vydavatelská společnost Éditions Fra.
 
 
Vyhlášení dotačního titulu "Pořízení ekologického vytápění v domácnostech III"
Plzeňský kraj vyhlásí třetí kolo tzv. kotlíkových dotací. Do Plzeňského kraje na výměnu zdrojů tepla je vyčleněná částka 230 milionů korun.
 
 
Poskytnutí dotace v rámci dotačního programu "Podpora zemědělské činnosti v Plzeňském kraji 2019"
Plzeňský kraj poskytne dotace v rámci dotačního programu "Podpora zemědělské činnosti v Plzeňském kraji 2019" v maximální celkové výši 2 149 439 Kč 17 žadatelům. Před uzavřením veřejnoprávních smluv musí žadatelé doložit prohlášení, že splňují kritéria definice mikropodniku.