70. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
24. května 2016 08:13, aktualizováno 07:13, Mgr. René Zeithaml

Poskytnutí dotací z rozpočtu kraje dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje 2016“
Rada Plzeňského kraje souhlasí s poskytnutím dotací v celkové výši 8,36 milionu korun z dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2016“, který zahrnuje tyto dotační tituly: Příspěvek na odbornou přípravu uskutečněnou v roce 2015, Příspěvek na věcné vybavení, Příspěvek na nákup nové cisternové automobilové stříkačky, Příspěvek na technické zhodnocení cisternové automobilové stříkačky, Příspěvek na opravy cisternové automobilové stříkačky většího rozsahu a Příspěvek na opravy menšího rozsahu u cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu.

RPK doporučuje zastupitelstvu schválit rozdělení dotací z dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2016“.


Dotace pro obec Svojšín na nákup cisternové automobilové stříkačky
Radní odsouhlasili poskytnutí účelové dotace ve výši 200 tisíc korun obci Svojšín na nákup cisternové automobilové stříkačky (CAS) a doporučili Zastupitelstvu PK schválit poskytnutí dotace. Dle zákona o požární ochraně přispívá kraj obcím na financování potřeb jejich jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. PK každoročně poskytuje obcím finanční příspěvky v rámci dotačního programu Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje. V rámci tohoto dotačního programu je možné obcím přispívat pouze na nákup nové CAS nebo na opravu stávající CAS, nikoliv však na nákup použité CAS. S ohledem na důvody uvedené v žádosti obce Svojšín bylo navrženo řešit udržení akceschopnosti jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Svojšín mimořádně formou individuální dotace.
 

Příspěvky kraje na nákup dopravních automobilů pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí
Rada PK souhlasí s poskytnutím dotací obcím v celkové výši 12,332 milionu korun na nákup dopravních automobilů pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí za podmínky, že jim bude na tento účel poskytnuta dotace ze státního rozpočtu. Rada doporučila zastupitelstvu schválit poskytnutí uvedených dotací.

MV ČR – generální ředitelství HZS ČR vyhlásilo nový dotační program s názvem „Dotace pro jednotky sboru dobrovolných hasičů“. Tyto dotace ze státního rozpočtu se poskytují přímo obcím, kraje jejich poskytnutí nezprostředkovávají. MV ČR – GŘ HZS ČR předpokládá, že kraje přispějí ze svých rozpočtů na financování těchto potřeb jednotek sborů dobrovolných hasičů. Tato možnost se týká pouze obcí, kterým bude přidělena dotace z výše uvedeného dotačního programu MV ČR – GŘ HZS ČR.

Dotace budou po schválení ZPK poskytnuty 46 obcím.
 

Návrh závěrečného účtu Plzeňského kraje za rok 2015 a řádné účetní závěrky jednotky Plzeňský kraj za rok 2015
Rada PK vzala na vědomí návrh závěrečného účtu PK za rok 2015 a doporučila zastupitelstvu schválit Závěrečný účet PK za rok 2015. Kraj hospodařil s celkovými příjmy ve výši 10.240 milionů korun a výdaji ve výši 9.903 milionů korun. Přebytek hospodaření za rok 2015 činí 337 milionů korun. Plzeňský kraj je jediný nezadlužený kraj v ČR. 


Zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK, zařazení projektových dokumentací do seznamu PD na silnicích II. a III. třídy v PK
Radní PK schválili zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou realizovány v roce 2016. Jedná se o následující investiční a neinvestiční akce:

  1. II/201 Vladměřice – Manětín – investiční akce
  2. Oprava silnice II/180 - Chotěšov – neinvestiční akce
  3. III/1785 Hořice – oprava – neinvestiční akce
  4. III/11746 – Louňová – křiž. s III/11742 – neinvestiční akce
  5. III/19363 Domažlice – Luženičky – neinvestiční akce
  6. III/18008 Plzeň – Záluží – neinvestiční akce
  7. III/11753 Ch. Lhota – Ch. Újezd – neinvestiční akce

Rada schválila zařazení projektových dokumentací do seznamu PD ke stavbám na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou vyhotoveny v roce 2016. Jedná se o tyto investiční a neinvestiční PD:

KT
Výhybny na sil. III/0227 Struhadlo
KT
Přeložka silnice II/117 Měčín
KT
III/16911 Skelná - Prášily (2.úsek)
PJ
Dobřany, okružní křižovatka silnic II/180 a III/18043
PJ
II/117 Lipnice – Spálené Poříčí (DSP)
PJ
III/17715 Spálené Poříčí – průtah, vjezdová brána
PM
Malesice - Dolní Vlkýš - dešťová kanalizace
PM
III/18052 Malesice – Dolní Vlkýš – dešťová kanalizace
PS
II/201 Mladotice - Vladměřice
PS
Most ev.č. 0267-1 Červený Újezd
PS
II/201 Kralovice - Manětínská ul
PS
II/205 Modernizace aglomeračního okruhu (Tlucná)
TC
III/19910 Lesná
TC
Rekonstrukce mostů ev.č. 198-046 a 198-047 Planá
KT
II/169 Svojše - Horská Kvilda
KT
II/191 Klatovy - kř. III/19123
PS
III/193 9 a III/193 10 Manětín - Bezvěrov
PS
III/193 9 a III/193 10 Manětín - Bezvěrov, povrchová úprava úseku silnice III/193 9 Zhořec - Služetín
TC
III/1946 Velký Rapotín - Částkov

 

Poskytnutí dotací z dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2016
Členové rady schválili poskytnutí účelových dotací z dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v PK 2016 – dotačního titulu Podpora mikroregionů se sídlem v PK 2016 ve výši 337 tisíc korun.

Rada souhlasí také poskytnutím účelových dotací z dotačního titulu Podpora místních akčních skupin se sídlem v PK 2016 v celkové výši 2,65 milionu korun.

Poskytnutí finančních prostředků musí ještě schválit Zastupitelstvo PK.

Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje mikroregiony sídlící na území Plzeňského kraje. Kromě vlastních realizačních projektů, na které žádají mikroregiony o dotace z Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje, je pro stabilizaci personálního zajištění vhodné částečně se podílet i na mzdových nákladech manažerů či pečovatelů mikroregionů.

Podpora činnosti MAS ze strany Plzeňského kraje vychází ze spolupráce zástupců jednotlivých MAS s Plzeňským krajem. I v tomto roce chce Plzeňský kraj podpořit činnost MAS finanční dotací poskytnutou na základě smluv o poskytnutí účelové dotace. Dotaci po schválení  ZPK získá 7 mikroregionů a 9 MAS.
 

Dotační titul Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2016 – schválení dotací
Rada PK schválila poskytnutí dotací v rámci dotačního titulu Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2016 v celkové výši 4,457 milionů korun. Celkem bylo přijato 33 žádostí o dotaci, které byly podány řádně dle Pravidel dotačního titulu. Výzkumnými organizacemi, které by měly služby pro podnikatele zajišťovat, jsou ZČU v Plzni (u 22 žádostí); COMTES FHT a.s., Dobřany (u 5 žádostí); UK v Praze, Lékařská fakulta Plzeň (u 2 žádostí); Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o. (u 4 žádostí).
 

Dotační titul Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2016 - souhlas s rozdělením dotací
Členové RPK souhlasí s poskytnutím finančních dotací z dotačního titulu Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2016 v souhrnné výši 17,8 milionu korun. Poskytnutí dotací musí schválit Zastupitelstvo PK.

Přijato bylo celkem 93 žádostí o dotaci a obce požadovaly dotace ve výši 54,16 milionu korun. Ve schváleném návrhu na poskytnutí dotace je 67 žádostí obcí.
 

Účelové dotace na rozšíření kamerového systému „Klidné příhraničí“  
Radní souhlasí s poskytnutím účelových finančních dotací na kamerové body pro rozšíření kamerového systému „Klidné příhraničí“ v celkové výši 2,128 milionu korun. Poskytnutí dotace musí projít schválením zastupitelstva.

Patnáct měst a obcí Plzeňského kraje vybraných na základě společného jednání Plzeňského kraje a Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zažádalo o individuální dotaci ve výši 80 % uznatelných nákladů na pořízení celkem 19 kamerových bodů, které budou propojeny se stávající kamerovou sítí "Klidné příhraničí“, která v současné době čítá 86 kamerových bodů. Jednotlivé body se skládají ze zařízení pro měření rychlosti, zobrazovače rychlosti, informačního panelu (zobrazení např. registrační značky projíždějícího vozidla nebo výstražných zpráv pro řidiče), kamery, počítačové jednotky a případně dalších doplňků. Statistická data získaná monitorováním provozu budou předávána do dopravního informačního systému Plzeňského kraje, citlivá data z hlediska ochrany osobních údajů budou předávána Krajskému ředitelství policie Plzeňského kraje. Dotace budou přiděleny obcím a městům: Kaznějov, Kralovice, Kozolupy, Plasy, Únešov, Vejprnice, Zbůch, Losiná, Nezvěstice, Starý Plzenec, Chocenice, Nepomuk, Šťáhlavy, Přeštice, Stod.
 

Poskytnutí finančního daru Statutárnímu městu Plzeň na projekt „Olympijský park Plzeň 2016“
Rada PK souhlasí s poskytnutím finančního daru ve výši 1 milion korun Statutárnímu městu Plzeň na projekt „Olympijský park Plzeň 2016“. Poskytnutí dotace ještě musí projít schválením zastupitelstva.

Projekt „Olympijský park Plzeň 2016“ bude realizován v termínu 5. - 21. srpna 2016 v parku za OC Plzeň Plaza a na vybraných sportovištích města Plzně. U příležitosti letošních Letních olympijských her 2016 RIO budou v České republice otevřeny čtyři olympijské parky (Lipno, Pardubice, Ostrava a Plzeň). V Plzni je olympijský park koncipován jako fun zóna pro živé přenosy olympijských soutěží, dále jako mnohostranná pestrá nabídka sportovních aktivit nejen v sektoru OC Plaza, ale rovněž na sportovištích po celém území města Plzně. Návštěvníkům nabízí příležitost vyzkoušet si soutěžní formou olympijské i neolympijské sporty.  Důležitou součástí Olympijského parku budou příměstské tábory a sportovní kempy pro děti a mládež.
 

Poskytnutí dotací z dotačního programu „Podpora péče o válečné hroby na území Plzeňského kraje v roce 2016“
Radní PK souhlasí s poskytnutím dotací na opravu válečných hrobů v celkové výši 100 tisíc korun dle tabulky níže. Poskytnutí finančních dotací bude ještě schvalovat Zastupitelstvo PK. 

Žadatel
Název akce
Částka dotace v Kč
Obec Předenice
Rekonstrukce pomníku padlých v I. světové válce v obci Předenice
34.000
Obec Velečín
Obnova pomníku obětem pochodu smrti Velečín
10.000
Obec Hromnice
Obnova pietního místa v obci Chotiná
46.000
Obec Blažim
Obnova poškozeného pomníku padlých
10.000

Dle pravidel dotačního programu se finanční podpora vztahuje pouze na válečné hroby a pietní místa, které jsou v souladu se zákonem o válečných hrobech evidovány jako válečný hrob a které jsou řádně zavedeny do Centrální evidence válečných hrobů. Podpora je určena na opravu nepoznatelných válečných hrobů, válečný hrob tedy musí být v evidenci veden jako nepoznatelný v části „Opravy“. Podpora není určena na zřizování nových válečných hrobů a pietních míst.
 

Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2016 - poskytnutí dotací
Rada schvaluje poskytnutí účelových neinvestičních dotací v celkové výši 307 tisíc korun celkem 22 žadatelům. Jedná se například o akce Evropský den sousedů 2016, Chotěšovský slunovrat, Benátská noc 2016, Cyklus koncertů pro Staroplzenecké varhany a další.

Radní také souhlasí s poskytnutím účelových neinvestičních dotací v celkové výši 134 tisíc korun 11 žadatelům (obcím a městům). Tyto dotace musí ještě schválit zastupitelstvo. Jedná se například o Kralovické slavnosti, Oslavy 800 let Nadryb, Slavnosti kaše 2016 a Den seniorů 2016 v Horažďovicích a další.
 

Poskytnutí dotace žadateli Domácí hospic Náruč – středisko Diakonie a misie Církve československé husitské
Členové rady odsouhlasili poskytnutí neinvestiční finanční dotace ve výši 500 tisíc korun žadateli Domácí hospic Náruč - středisko Diakonie a misie Církve československé husitské, určené na úhradu nákladů souvisejících s poskytováním domácí hospicové a paliativní péče v roce 2016. Poskytnutí finanční dotace bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

Paliativní péče není hrazena ze zdravotního pojištění. Náklady vynaložené
v souvislosti s domácí hospicovou péčí jsou pouze z části pokryty z plateb klientů. Provoz je proto nutné zajistit z darů a dotací. Plzeňský kraj již Domácímu hospici Náruč poskytl ze svého rozpočtu na rok 2015 dotaci ve výši 150.000 korun, tato přispěla ke zdárnému zahájení činnosti hospice v roce 2016. Od ledna tohoto roku poskytl Domácí hospic Náruč službu již 11 klientům a jejich rodinám. V současné době pečuje o 3 klienty. Službu klientům a jejich rodinám zajišťuje multidisciplinární tým složený z lékaře, 5 zdravotních sester, psychosociálního pracovníka a duchovního. Tým je k dispozici nepřetržitě.
 

Poskytnutí dotací z Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2016
Rada PK odsouhlasila poskytnutí finančních prostředků ve výši 50 milionů korun z Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2016 celkem 33 obcím Plzeňského kraje. Obce požadovaly na své projekty částku 110.858.274 korun. V rozpočtu PK byla v roce 2016 schválena na Dotační program vodohospodářské infrastruktury částka 40 milionů korun, která byla dodatečně navýšena o 10 milionů korun. Jedná se o výrazně vyšší podporu tohoto dotačního titulu než v předchozích letech. V roce 2013 bylo rozděleno 15,07 milionů korun, v roce 2014 byla v rámci dotačního programu rozdělena částka 21,8 milionu korun, v loňském roce 42,5 milionu korun a letos celých 50 milionů korun. Poskytnutí dotací bude ještě schvalovat Zastupitelstvo PK.