7. ročník Jaderných dnů v Plzni

obrazek
21. dubna 2017 09:53, aktualizováno 08:53, Mgr. René Zeithaml

Ve dnech 20. dubna až 25. května 2017 hostí 7. ročních plzeňských Jaderných dnů Západočeská univerzita v Plzni ve spolupráci se Škodou JS a CENEN (Czech Nuclear Education Network). Expozici o jaderné energetice doplňují přednášky, jejichž cílem je přiblížit využití jaderné energie zejména studentům středních škol.

Zahájení akce se za Plzeňský kraj zúčastnila i radní pro životní prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Expozice zahrnuje nejen modely různých jaderných zařízení, ale i skutečná zařízení či jejich části a přístroje určené k využití jaderné energie. K vidění je mlžná komora, modely reaktorů a kontejnerů na vyhořelé palivo, maketa palivové kazety či model hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

Součástí programu jsou i přednášky pro studenty středních škol, na něž navazují soutěže o tablet. „Soutěže se těší obrovskému úspěchu, studenti projevují velkou snahu a především praktická část je vždy velice zaujme," říká proděkan Fakulty strojní ZČU pro spolupráci s praxí Jan Zdebor. Letos si středoškoláci můžou poslechnout například přednášky Mýty a fakta o jádru – Fukušima šest let poté, Žijeme v poli záření nebo Životní prostředí a radioaktivní odpady. Letos Jaderné dny poprvé probíhají v kampusu Západočeské univerzity v Plzni na Borech. „Pro studenty středních škol, zejména technických oborů a gymnázií, bude jistě zajímavé podívat se na univerzitní půdu, kam možná bude směřovat i jejich další studium," dodává Jan Zdebor.

Fotogalerie: