7. jednání Zastupitelstva Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 10:39, aktualizováno 09:39, Mgr. Alena Marešová

Rezignace hejtmana

Na post hejtmana Plzeňského kraje rezignoval Milan Chovanec, který zůstává řádným členem Zastupitelstva Plzeňského kraje.

Volba hejtmana PK a ostatních orgánů PK

Veřejným hlasováním zastupitelů byl zvolen novým hejtmanem Plzeňského kraje Václav Šlajs, dosavadní náměstek pro oblast ekonomiky a financí. „Volbu hejtmana přijímám s pokorou, je to pro mě výzva. Plzeňský kraj je po Praze nejúspěšnějším krajem, s ohledem na specifika hlavního města Prahy, lze náš kraj považovat na nejúspěšnější kraj v České republice. Chci poděkovat minulým hejtmanům a pokusím se na jejich práci navázat,“ uvedl po svém zvolení Václav Šlajs. Z celkem 42 hlasujících zastupitelů hlasovalo 26 pro Václava Šlajse, 15 bylo proti, jeden se zdržel.

Zastupitelé zvolili do funkce náměstka hejtmana Václava Šimánka, který dosud zastával pozici radního pro oblast zdravotnictví, tento rezort bude v jeho působnosti i nadále. Novým členem rady se rozhodnutím zastupitelstva stal Jaroslav Šobr. Novému radnímu by měla připadnout oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací. Oblasti působnosti nově zvoleného náměstka a nového člena rady budou schváleny na zasedání Rady Plzeňského kraje dne 17. února 2014.

Novou předsedkyní výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost byla zvolena Iva Hořanová. Ve výboru nahradí Jaroslava Šobra, který na pozici rezignoval.

Zastupitelé zvolili nového člena výboru pro zdravotnictví a sociální věci. Stal se jím Jiří Růžička, který tak nahradil dosavadní členku zdravotnického výboru Ivu Hořanovou.

Zastupitelstvo Plzeňského kraje vzalo na vědomí rezignaci člena finančního výboru Milana Hrdého. Novým členem finančního výboru byl zvolen Rudolf Bayer.

Náměstkem hejtmana pro zastupování v době jeho nepřítomnosti nebo v době, kdy hejtman nevykonává funkci, byl zastupiteli zvolen Jaroslav Bauer, který má jako náměstek hejtmana v gesci oblast dopravy.