7. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
24. ledna 2017 11:11, aktualizováno 10:11, Mgr. René Zeithaml

Dar pro první občánky Plzeňského kraje roku 2017
Od roku 2010 přijímá a obdarovává hejtman Plzeňského kraje první občánky Plzeňského kraje. V roce 2017 se jako první dívka Plzeňského kraje narodila Magdalena Košťálová z Plzně a jako první chlapec František Senjuk ze Štěnovického Borku. Radní schválili poskytnutí finančního daru ve výši 10 000 Kč Nině Košťálové, která je matkou Magdaleny Košťálové, nar. 1. 1. 2017 v 04:57 hod. ve Fakultní nemocnici Plzeň, a poskytnutí finančního daru ve výši 10 000 Kč Miroslavě Senjukové, která je matkou Františka Senjuka, nar. 1. 1. 2017 v 11:48 ve Fakultní nemocnici Plzeň. Šeky na finanční dary předá hejtman rodičům novorozenců osobně při setkání na krajském úřadě 21. února v 10:00 hod.


Dohoda o poskytnutí pomoci a o spolupráci v rámci protipožární ochrany
Rada PK souhlasí s uzavřením dohody o poskytnutí pomoci a o spolupráci v rámci protipožární ochrany mezi Plzeňským krajem, Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje a městy Waldmünchen, Furth im Wald a Markt Eschlkam, Neukirchen b. Hl. Blut a Lam, dále obcemi Tiefenbach, Treffelstein, Gleißenberg, Arnschwang, Arrach a Lohberg a okresem Cham.

Dohoda o poskytnutí pomoci a o spolupráci v rámci protipožární ochrany byla připravována několik let. Je zaměřena především na případy, kdy požár nelze zdolat nasazením vlastních sil a prostředků a jiné síly a prostředky nejsou včas k dispozici, nebo existuje reálné nebezpečí rozšíření požáru na území sousedního státu. Dále se jedná o případy, kdy žádající strana nutně potřebuje ke zdolávání požárů nebo k technické pomoci speciální techniku, kterou nemá k dispozici.

Podpis dohody ze strany Plzeňského kraje bude představovat vyslovení podpory dohodnuté spolupráci a určitou formální záštitu tohoto projektu ze strany kraje. Jelikož rozhodování o mezinárodní spolupráci je dle ust. § 35 odst. 2 písm. h) zákona o krajích vyhrazeno zastupitelstvu kraje, bude dohoda předložena ke schválení Zastupitelstvu Plzeňského kraje.


Vyhlášení dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2017“
Členové rady schválili vyhlášení dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2017“ v celkové výši 14,35 milionu korun. Program zahrnuje tyto dotační tituly:

  • Příspěvek na nákup nového dopravního automobilu
Tímto příspěvkem kraj spolufinancuje nákup nového dopravního automobilu obci, které byla na tento nákup přiznána účelová dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR z prostředků státního rozpočtu.
  • Příspěvek na věcné vybavení
Příspěvek je určen na nákup a opravy požární techniky a věcných prostředků požární ochrany pro JSDHO.
  • Příspěvek na nákup nové cisternové automobilové stříkačky
Tímto příspěvkem kraj spolufinancuje částkou 500 000 Kč nákup nové cisternové automobilové stříkačky obci, které byla na tento nákup přiznána účelová dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR z prostředků státního rozpočtu.
  • Příspěvek na opravy cisternové automobilové stříkačky většího rozsahu
Příspěvek je určen na opravy cisternové automobilové stříkačky, které nejsou technickým zhodnocením. Maximální výše příspěvku je 700 000 Kč s maximální finanční spoluúčastí kraje 50 %.
  • Příspěvek na opravy menšího rozsahu u cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu
Příspěvek je určen na opravy jakékoliv cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu, které nejsou technickým zhodnocením. Maximální výše příspěvku je 200 000 Kč s maximální finanční spoluúčastí kraje 50 %.

 

Vyhlášení dotačního programu „Podpora péče o válečné hroby na území Plzeňského kraje v roce 2017“
Rada PK schválila vyhlášení dotačního programu s názvem „Podpora péče o válečné hroby na území Plzeňského kraje v roce 2017“ v celkové výši 200 tisíc korun. Úkolem kraje je dle zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, péče o všestranný rozvoj svého území. Úkolem krajského úřadu je dle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech (dále jen zákon o válečných hrobech), koordinace péče o válečné hroby v rámci kraje. Ke splnění těchto úkolů je předkládán dotační program, jehož cílem je systematická pomoc při obnově poznatelného stavu válečných hrobů a pietních míst na území Plzeňského kraje.

Péči o válečný hrob dle zákona o válečných hrobech zabezpečuje vlastník válečného hrobu, a pokud není znám, vlastník nemovitosti, na které je válečný hrob umístěn. Nejčastěji tato povinnost stíhá obce, často pak obce malé, kterým jejich rozpočet neumožňuje realizaci potřebné opravy. Jednou z priorit navrhované podpory je proto skutečnost, že válečný hrob se nachází na území obce s počtem obyvatel do 2 000. Finanční spoluúčast kraje na realizaci akce opravy nepoznatelného válečného hrobu je navrhována max. 90 % z celkových nákladů.


Vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti sportu v roce 2017

Členové Rady PK schválili vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti sportu: Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017, Bezpečné branky 2017, Podpora vybudování a modernizace sportovišť v roce 2017 v celkové výši 30 milionů korun.

  1. Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2017 (20 mil. Kč)

Cílem programu je podpora k vytvoření dostatečných možností volnočasových sportovních aktivit dětí a mládeže na území Plzeňského kraje, podpora pravidelné
i ostatní sportovní činnost dětí a mládeže, podpora při pořádání a organizaci sportovních akcí a sportovních soutěží pro děti a mládež zaměřených na reprezentaci a propagaci Plzeňského kraje, podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže zaměřených na sportovní a tělovýchovnou činnost, podpora propagace sportu a jeho pozitivního působení na hodnotovou orientaci dětí a mládeže, soutěživost, rozvoj všesportovní zdatnosti dětí, mládeže a dospělých, podpora tělovýchovné a sportovní činnosti dětí a mládeže s handicapem, vytváření vhodných podmínek pro sport a zájmové aktivity dětí, mládeže a osob s handicapem včetně podpory činnosti paralympijského týmu. Podpora materiálně technického vybavení sportovních organizací, příspěvek na náklady spojené s provozem a údržbou objektů sloužících k provozování pravidelné sportovní činnosti.

  1. Bezpečné branky 2017 (2 mil. Kč)

Na základě Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy Plzeňského kraje je cílem tohoto programu zvýšit bezpečnost dětí na fotbalových, házenkářských hřištích, hřištích pro pozemní hokej a na ostatních sportovištích v Plzeňském kraji instalací bezpečných branek.

  1. Podpora vybudování a modernizace sportovišť v roce 2017 (8 mil. Kč)

Cílem programu je poskytnout podporu na vybudování a modernizaci sportovišť, která jsou ve vlastnictví obcí, škol a školských zařízení nebo spolků působících v oblasti tělovýchovy a sportu, a tím přispět k vytvoření dostatečné nabídky moderních sportovních a tělovýchovných zařízení v Plzeňském kraji.

Žádosti o dotace budou přijímány v termínu od 27. 2. 2017 do 13. 3. 2017.

Dotace do sportu byly v předchozích letech rozpočtovány následovně:

2014

  • Podpora tělovýchovy a sportu: 2 550 000 Kč (rozděleno celkem 7 550 000 Kč)
  • Bezpečné branky: 500 000 Kč
  • Příspěvky na vybudování a modernizaci sportovišť: 0 Kč

2015

  • Podpora tělovýchovy a sportu:7 000 000 Kč
  • Bezpečné branky: 1 000 000 Kč
  • Příspěvky na vybudování a modernizaci sportovišť: 3 000 000 Kč

2016

  • Podpora tělovýchovy a sportu:10 000 000Kč
  • Bezpečné branky: 2 000 000 Kč
  • Příspěvky na vybudování a modernizaci sportovišť: 8 000 000 Kč


Memorandum o spolupráci v oblasti podpory činnosti Regionální hokejové akademie Plzeňského kraje
Členové rady schválili uzavření Memoranda o spolupráci v oblasti podpory činnosti Regionální hokejové akademie Plzeňského kraje mezi Plzeňským krajem, Českým svazem ledního hokeje z. s., HOCKEY CLUBem PLZEŇ 1929 a statutárním městem Plzeň.

V rámci rozvoje a podpory mládežnického hokeje na území Plzeňského kraje
a statutárního města Plzně probíhala mezi zúčastněnými stranami jednání, jejichž výsledkem je Memorandum o spolupráci. Memorandum upravuje pouze obecnou formu spolupráce s tím, že konkrétní podoba bude předmětem dalších jednání a z nich vyplývajících dohod.

Plzeňský kraj se zavazuje v rámci vzájemné spolupráce poskytnout organizační podporu spočívající zejména v:
  1. zajištění podmínek pro lékařskou úrazovou a léčebně preventivní léčbu
    ve zdravotnickém zařízení ve správě nebo vlastnictví Plzeňského kraje,
  2. udílení záštity Plzeňského kraje při akcích pořádaných HOCKEY CLUBem PLZEŇ 1929 a Nadačním fondem Regionální plzeňské hokejové akademie,
  3. spolupráce s dalšími orgány veřejné a státní správy a jejich organizačními složkami,
  4. propagace projektu Regionální hokejové akademie Plzeňského kraje
    a Nadačního fondu Regionální plzeňské hokejové akademie na stránkách Plzeňského kaje a jeho prostřednictvím i v médiích Plzeňského kraje.

V letošním roce bude dále Plzeňským krajem poskytnuta dotace pro Nadační fond Regionální plzeňské hokejové akademie určená na systémovou přípravu dětí
a mládeže. Tato dotace ve výši 2 500 000 Kč byla schválena v rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017 usnesením Zastupitelstva Plzeňského kraje č. 32/16 ze dne 19. 12. 2016.


Memorandum o spolupráci v oblasti podpory činnosti Regionální tenisové akademie Plzeňského kraje
Rada PK schválila uzavření Memoranda o spolupráci v oblasti podpory činnosti Regionální tenisové akademie Plzeňského kraje mezi Plzeňským krajem, Českým tenisovým svazem, TK Slavia Plzeň, z. s. a statutárním městem Plzeň.

V rámci rozvoje a podpory mládežnického tenisu na území Plzeňského kraje
a statutárního města Plzně probíhala mezi zúčastněnými stranami jednání, jejichž výsledkem je Memorandum o spolupráci. Memorandum upravuje pouze obecnou formu spolupráce s tím, že konkrétní podoba bude předmětem dalších jednání a z nich vyplývajících dohod.

Plzeňský kraj se zavazuje v rámci vzájemné spolupráce poskytnout organizační podporu spočívající zejména v:
  1. zajištění podmínek pro lékařskou úrazovou a léčebně preventivní léčbu
    ve zdravotnickém zařízení ve správě nebo vlastnictví Plzeňského kraje,
  2. udílení záštity Plzeňského kraje při akcích pořádaných Nadačním fondem Regionální plzeňské tenisové akademie,
  3. spolupráce s dalšími orgány veřejné a státní správy a jejich organizačními složkami,
  4. propagace projektu Regionální tenisové akademie Plzeňského kraje
    a Nadačního fondu Regionální plzeňské tenisové akademie na stránkách Plzeňského kraje a jeho prostřednictvím i v médiích Plzeňského kraje.

V letošním roce bude dále Plzeňským krajem poskytnuta dotace pro TK Slavia Plzeň, z. s. ve prospěch Regionální tenisové akademie určená na rozvoj tenisu v Plzeňském kraji pro děti a mládež ve věku od 6 do 18 let. Tato dotace ve výši 1 000 000 Kč byla schválena v rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2017 usnesením Zastupitelstva Plzeňského kraje č. 32/16 ze dne 19. 12. 2016.


Memorandum o spolupráci v oblasti podpory činnosti Triatlonové akademie Plzeň
Radní schválili uzavření Memoranda o spolupráci v oblasti podpory činnosti Triatlonové akademie Plzeň mezi Plzeňským krajem, Českou triatlonovou asociací, Triatlonem Plzeň, z. s., a statutárním městem Plzeň.

V rámci rozvoje a podpory mládežnického triatlonu na území Plzeňského kraje a statutárního města Plzně probíhala mezi zúčastněnými stranami jednání, jejichž výsledkem je Memorandum o spolupráci. Memorandum upravuje pouze obecnou formu spolupráce s tím, že konkrétní podoba bude předmětem dalších jednání a z nich vyplývajících dohod.

Plzeňský kraj se zavazuje v rámci vzájemné spolupráce poskytnout organizační podporu spočívající zejména v:
  1. zajištění podmínek pro lékařskou úrazovou a léčebně preventivní léčbu ve zdravotnickém zařízení ve správě nebo vlastnictví Plzeňského kraje,
  2. zajištění tréninkových podmínek na soustředěních a kempech v zařízeních ve správě či vlastnictví Plzeňského kraje,
  3. udílení záštity Plzeňského kraje při vzdělávacích či sportovních akcích pořádaných Triatlonovou akademií Plzeň,
  4. spolupráce s dalšími orgány veřejné a státní správy a jejich organizačními složkami (například zdravotní a dopravní zajištění na klíčových akcích v rámci Triatlonové akademie Plzeň),
  5. propagace projektu Triatlonové akademie Plzeň na stránkách Plzeňského kraje a jeho prostřednictvím i v médiích Plzeňského kraje.

V letošním roce bude dále Plzeňským krajem poskytnuta dotace zapsanému spolku Triatlonu Plzeň, z. s., která byla schválena v rámci jmenovitě schválených individuálních dotací v rozpočtu Plzeňského kraje pro rok 2017 usnesením Zastupitelstva Plzeňského kraje č. 32/16 ze dne 19. 12. 2016 ve výši 1 000 000 Kč na činnost Triatlonové akademie Plzeň.


Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2017
Rada PK schválila vyhlášení dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2017 v celkové výši 2 miliony korun.

Plzeňský kraj podporuje mikroregiony a MAS již několik let. Všechny MAS, které již dnes téměř zcela pokrývají území celého kraje, jsou dobře fungujícími subjekty, jsou kladně hodnoceny na úrovni ČR. Rovněž tak mikroregiony na území Plzeňského kraje fungují dobře. I v letošním roce chce Plzeňský kraj podpořit mikroregiony a MAS, které podají v systému pro dotační řízení eDotace řádnou žádost o podporu z dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2017 v souladu s pravidly dotačního programu. Dotační program bude vyhlášen 25. 1. 2017, sběr žádostí se uzavírá 10. 3. 2017.


„Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2017 - Plzeňský kraj“ - rozdělení finančních prostředků
Členové Rady PK Souhlasí s poskytnutím finančních prostředků v celkové výši 432 540 000 Kč jako vyrovnávacích plateb za poskytování služeb obecného hospodářského zájmu příjemcům v rámci dotačního titulu „Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů pro rok 2017 – Plzeňský kraj“. Návrh podléhá schválení Zastupitelstva Plzeňského kraje.

Do vyhlášeného Dotačního titulu podalo žádost 97 organizací o poskytnutí finanční dotace na celkem 212 sociálních služeb. Celkové požadavky na dotace činí 522 736 043 Kč. Částka určená pro Plzeňský kraj na dotace v souladu s § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů činí 432 540 000 Kč.

V lednu loňského roku ministerstvo kraji poskytlo na sociální služby částku 404 109 000 korun, v letošním roce je to o 28 431 000 korun více.


Žádost obce Břasy o poskytnutí dotace na projekt „Zajištění fungování a rozvoje přívozu Darová pro rok 2017“
Rada PK souhlasí s poskytnutím dotace obci Břasy ve výši 320 000 Kč na částečné pokrytí nákladů na projekt „Zajištění fungování a rozvoje přívozu Darová pro rok 2017“.

V roce 2016 byl provoz přívozu zajištěn celoročně, kdy v období od 1. dubna do 30. září je provozní doba od 8:00 do 20:00 hod a od 1. října do 31. března od 8:00 do 18:00 hod. Za období provozu 1–11 v roce 2016 bylo převezeno 16 607 osob a 9 260 automobilů. Tržby za poskytnuté služby tak náklady na provoz pokryly pouze částečně a díky dotaci z Krajského úřadu Plzeňského kraje se provoz podařilo zajistit.

Dotace činí v případě souhlasu RPK a následného schválení ZPK 320 000 Kč. Zbylé finanční prostředky na realizaci akce jsou předpokládány z vlastních zdrojů obce Břasy a z tržeb za poskytovanou službu, kdy součástí zajištění fungování je i postupná rekonstrukce provozní budovy č. p. 27, která slouží jako zázemí převozníka, trezor a kde je uskladněno potřebné vybavení na opravy. Rekonstrukce této budovy si dle odhadu vyžádá cca 3 miliony Kč. Již se podařilo rekonstruovat střechu, vyměnit okna a vstupní dveře, provést izolaci stavby proti vlhkosti. V roce 2016 se pokračovalo na celkové rekonstrukci vnitřních částí objektu a součástí byla i plynofikace budovy. Na rok 2017 je v plánu dokončení rekonstrukce budovy Darová č. p. 27.


Předložení žádosti o podporu a zařazení silniční stavby (projekt) do výzvy IROPu, prioritní osy 1 - Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony („Infrastruktura“), specifický cíl 1.1
Rada Plzeňského kraje souhlasí s předložením žádosti o podporu silniční stavbu (projekt) „III/11724 Obchvat Rokycany – Hrádek, úsek 2“ do připravované, dosud nevyhlášené výzvy k předkládání žádostí o podporu z IROP a souhlasí s jeho předfinancováním a spolufinancováním. Připravovaná výzva nebyla doposud vyhlášena. Dle aktuálních informací se předpokládá její vyhlášení v březnu 2017.

Projekt je realizován v rámci prioritní osy 1 – Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony („Infrastruktura“), specifický cíl (SC) 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T. Typ podporovaných operací je rekonstrukce, modernizace či výstavba vybraných úseků silnic. Prioritní regionální síť byla vymezena podle kritérií uvedených v Programovém dokumentu IROP. Prioritní regionální silniční síť je složena z vybraných úseků stávajících silnic II. třídy a silnic III. třídy, které plní funkce silnic vyšší třídy.

Zajištěním přípravy a realizace projektu a jeho předložením s žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu by byla pověřena organizace Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, příspěvková organizace.


Zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK, zařazení projektových dokumentací do seznamu PD na silnicích II. a III. třídy v PK
Členové RPK schválili zařazení 53 investičních a neinvestičních akcí, do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou realizovány v roce 2017 a zařazení 112 projektových dokumentací do seznamu PD ke stavbám na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou vyhotoveny v roce 2017.

Na investičních a neinvestiční akce je v rozpočtu vyhrazena částka 600 000 000 Kč (včetně DPH). Výsledná suma bude upřesněna na základě vyhodnocení nabídek v rámci veřejných zakázek na uvedené akce. Na projektové dokumentace na rok 2017 se počítá v rozpočtu s částkou 25 000 000 Kč (včetně DPH).


Vyhlášení dotačních programů/titulů v oblasti mládeže v roce 2017 a ustanovení hodnoticích komisí těchto programů/titulů

Rada PK schválila vyhlášení níže uvedených dotačních programů/titulů:

  1. Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2017 (600 tisíc Kč)

Cílem tohoto programu je výchova mladých lidí k solidaritě, toleranci a porozumění prostřednictvím interkulturního vzdělávání. Program je zpřístupněn i těm mladým lidem, kteří jsou zdravotně, sociálně, ekonomicky, geograficky či etnicky znevýhodněni. Zdokonaluje se jazyková vybavenost a dochází k odbourávání bariér při vzájemné komunikaci, což je důležitou součástí přípravy dětí a mládeže na soužití ve sjednocené Evropě. Cílem je také podpora spolupráce s partnerskými regiony Plzeňského kraje v oblasti školství a mládeže.

  1. Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2017 (1,2 milionu Kč)

Cílem dotačního titulu je podpora realizace aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování, zejména programů všeobecné, selektivní a indikované prevence rizikového chování zaměřené na děti a mládež na území Plzeňského kraje, adaptačních pobytů zejména žáků 1. a 6. ročníků základních škol a studentů 1. ročníků středních škol, dále podpora projektů zaměřených na vzdělávání pedagogických pracovníků škol v oblasti primární prevence rizikového chování, specializační studium školních metodiků prevence či supervizi pedagogických sborů.

  1. Nadání 2017 (270 tisíc Kč)

Cílem programu je podporovat a rozvíjet nadání a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách, zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky.

  1. Podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže v roce 2017 (800 tisíc Kč)

Cílem programu je vytvářet a rozšiřovat stávající nabídku volnočasových aktivit určených pro organizované i neorganizované děti a mládež v Plzeňském kraji, navýšit objem finančních prostředků určených na podporu dětí a mládeže v Plzeňském kraji s cílem všestranně působit na pozitivní osobnostní rozvoj dětí
a mládeže prostřednictvím smysluplných volnočasových aktivit.

Žádosti o dotace budou přijímány v termínech od 27. 2. 2017 do 13. 3. 2017; program Nadání 2017 od 1. 8. 2017 do 25. 8. 2017.


Program Evropské unie Erasmus+, Klíčová aktivita 1 mobilita jednotlivců v oblasti vzdělávání a odborné přípravy, projekt „Praxe na biofarmě v Itálii“
Radní souhlasí se zahájením projektových příprav, s podáním žádosti o podporu projektu a s realizací projektu v rámci programu Erasmus +, Klíčová aktivita 1 (KA1) mobilita jednotlivců v oblasti vzdělávání a odborné přípravy, příspěvkovou organizací Plzeňského kraje - Střední školou zemědělskou a potravinářskou, Klatovy, s názvem „Praxe na biofarmě v Itálii“. Rada souhlasí také s předfinancováním výše uvedeného projektu z rozpočtu Plzeňského kraje ve výši 20 % způsobilých výdajů a případné 100% dofinancování nezpůsobilých výdajů. Celkové výdaje projektu činí 676  701 Kč, tj. cca 25 063 €.

V rámci projektu se uskuteční dvoutýdenní stáž pro třináct žáků školy v oboru Agropodnikání. Stáž je naplánována na červen roku 2018. Začátek projektu je naplánován na 01. 10. 2017 a ukončen bude dne 30. 9. 2018. Místem stáže bude rodinná farma Fattoria Biologica Patrice ve střední Itálii. Hlavním přínosem projektu pro žáky bude praktická zahraniční zkušenost. Žáci budou pracovat na italské farmě, věnovat se rostlinné i živočišné výrobě, osvojí si metody ekologického zemědělství a získají zkušenosti, které jim škola nemůže nabídnout. Projekt ovlivní také jejich vnímání vlastní profesní perspektivy. Zážitky z nového prostředí, interakce s nově poznanými lidmi a mezinárodní atmosféra se zaslouží o formování jejich sebedůvěry a sebeurčení. Pozitivní dojem z úspěšně absolvované stáže bude motorem pro vyhledávání dalších nejen profesních zkušeností a "budování svého CV" neboli vylepšování svého portfolia pro větší perspektivy při uplatnění na pracovním trhu.

Erasmus+ je vzdělávací program Evropské unie na období 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání.


Vyhlášení dotačního programu Podpora včelařství (2017) v Plzeňském kraji
Rada Plzeňského kraje schvaluje vyhlášení dotačního programu Podpora včelařství (2017) v maximální výši do 2 500 000 Kč. Podpora bude poskytována z rozpočtu Plzeňského kraje jako neinvestiční finanční podpora za účelem stabilizace a zvýšení počtu včelstev a zkvalitnění jejich chovu, společně se zlepšením opylovací služby včelstev.

Podpora včelařů je následující:

Začínající včelař – u této skupiny je podporováno pořízení nových nástavkových úlů a minimálního nutného vybavení k úspěšnému včelaření.

Stávající včelař – u této skupiny je podporováno pořízení nových nástavkových úlů. Stejně jako v roce 2016 je součástí Pravidel i podpora realizace ozdravných a preventivních opatření proti závažným onemocněním včelstev.

Omezující podmínkou v programu pro rok 2017 je, že z možnosti čerpání dotace jsou vyloučeni včelaři, kteří již obdrželi podporu v předchozích letech (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2016). Na podporu včelařství bylo v předchozích letech (2008 – 2016) z rozpočtu PK poskytnuto celkem 15 456 287 Kč.

Termín pro podávání žádostí je od 1. 3. 2017 do 8. 3. 2017.


Vyhlášení dotačního programu Podpora protipovodňových opatření 2017
Rada schválila vyhlášení dotačního programu Podpora protipovodňových opatření 2017 v celkové výši 4 miliony Kč. Vyhlášení dotačního programu Podpora protipovodňových opatření 2017 vzešlo z potřeby obcí, které jsou nebo mohou být postihovány povodněmi, při kterých dochází k ohrožení obyvatel obce a k nemalým škodám na majetku sloužícímu k zabezpečení základních funkcí v území obcí (komunikace, mosty, vzdělávací zařízení, vodohospodářská infrastruktura apod.) a také ke škodám na soukromém majetku obyvatel. Podpora realizace preventivních protipovodňových opatření je poskytována např. z dotačního titulu Ministerstva zemědělství ČR, kde však pro žadatele obce není podporována projektová příprava. Protože se v mnoha případech jedná o finančně nákladnou projektovou přípravu, rozhodl se Plzeňský kraj pro vyhlášení uvedeného dotačního programu. Příjem žádostí bude probíhat od 1. 3. 2017 do 31. 3. 2017.