69. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
26. dubna 2016 07:49, aktualizováno 06:49, Mgr. René Zeithaml

Finalistky soutěže Žena regionu 2016 obdrží finanční dar od Plzeňského kraje 
Plzeňský kraj se podílí na realizaci krajského kola 7. ročníku celonárodní soutěže Žena regionu 2016. Pro účastnice soutěže, které se umístily na prvních třech místech, schválila rada finanční dar ve výši 22.000 korun. Vítězka regionálního kola obdrží částku 10.000 korun, druhá Žena regionu 2016 pak 7.000 korun a třetí finalistka částku 5.000 korun. Soutěž Žena regionu má za cíl připomenout činnost žen, které se podílejí na veřejném životě, pomáhají nemocným dětem či zvířatům a různými způsoby přispívají k rozvoji regionu, v němž žijí. Nejedná se přitom jen o veřejně známé osobnosti, o jejichž aktivitách veřejnost neví.

Soutěž se konala ve dvou kolech. V prvním kole mohla veřejnost nominovat svoji kandidátku, poté probíhalo internetové hlasování, do něhož bylo zařazeno 26 žen. Z tohoto hlasování vzešly tři vítězky.
Lenka Klasnová (714 hlasů) je ředitelkou nadačního fondu Šance onkoláčkům, který od svého založení v roce 2014 už pomohl 60 onkologicky nemocným dětem a dalším 30 s jiným vážným onemocněním.
Doc. MUDr. Milena Králíčková (433 hlasů) je lékařkou v oboru gynekologie a porodnictví, pracuje v Biomedicinském centru, zabývá se projekty napomáhající řešení neplodnosti.
Miroslava Kuntzmannová (365 hlasů) je autorkou netradičních kuchařek, které začala psát, když se dostala do invalidního důchodu díky nemoci získané při výkonu práce laborantky. V letošním roce připravuje vydání již 28. kuchařky s recepty z doby baroka – barokních zámků v Plzeňském kraji.

Slavnostní vyhlášení vítězek soutěže se uskuteční v úterý 3. května 2016 v Měšťanské besedě, kde bude přítomno všech 26 finalistek regionálního kola soutěže. Zároveň bude během slavnostního odpoledne také předáno speciální ocenění Cena hejtmana.
 

Program "Bezpečné branky 2016" poskytne neinvestiční dotace 55 žadatelům
Rada schválila částku 2 miliony korun, kterou jako neinvestiční dotaci rozdělí na základě doporučení hodnotící komise celkem mezi 55 žadatelů. Ve srovnání s loňským rokem došlo k navýšení částky v programu o 1 milion korun.

Dotační titul „Bezpečné branky“ byl poprvé vyhlášen v roce 2012 s dotací 2,5 milionu korun. Naproti tomu v roce 2014 bylo na program "Bezpečné branky" uvolněno pouze 500.000 korun.
 

Poskytnutí dotace v "Programu podpory projektů mateřských a rodičovských center v Plzeňském kraji 2016"
Rada schválila poskytnutí dotace v celkové výši 550.000 korun v rámci zmíněného programu. Přihlásilo se celkem 24 subjektů, které požádaly o dotace ve výši 793.441 korun. Rada Plzeňského kraje na základě doporučení hodnotící komise uspokojila všechny žadatele, částku však omezila na 550.000 korun.

Dotaci mohou žadatelé využít na rozšíření své činnosti v oblasti vzdělávání lektorů, rodičů i dětí. Dotaci lze využít také na vybavení heren v centrech.
 

Poskytnutí příspěvku středisku volného času Radovánek
Plzeňský kraj poskytne středisku volného času Radovánek na částečné pokrytí nákladů projektu "Rubikon II v Plzeňském kraji, pro žáky základních škol a víceletých gymnázií" příspěvek ve výši 30 tisíc korun. Cílem projektu je posílit právní povědomí dětí a mládeže a jejich kompetence k zodpovědnému rozhodování.
 

2. výzva dotačního titulu "Dotace Odboru kancelář hejtmana pro nestátní neziskové organizace 2016"
Plzeňský kraj vyhlašuje dotační titul "Dotace Odboru kancelář hejtmana pro nestátní neziskové organizace 2016" určený pro nestátní neziskové organizace se sídlem v Plzeňském kraji, jehož cílem je podpora dobrovolné nepodnikatelské spolkové činnosti v kraji přispívající k rozvoji společenského života. Finanční krytí je 1,6 milionu korun, sběr žádostí prostřednictvím systému eDotace proběhne od 1. do 12. června 2016.