68. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. března 2016 12:41, aktualizováno 11:41, Mgr. René Zeithaml

Plzeňský kraj poskytne Policii ČR podporu na nákup speciálního automobilu
Rada Plzeňského kraje schválila finanční dar 2,2 milionu korun Policii ČR za účelem nákupu skříňového automobilu a zástavby včetně technického vybavení a současně realizace „Mobilního pracoviště pro technickou kontrolu vozidel“. Součástí vybavení speciálního vozidla budou např. váhy pro kontrolní měření vozidel, fotoaparáty, elektrocentrála, radiokomunikační a výpočetní technika a další. Vůz budou využívat policisté odboru služby dopravní policie k provádění silničních kontrol v rámci celého Plzeňského kraje, což dopomůže dalšímu zkvalitnění činnosti policie i zvýšení dohledu nad silnicemi 2. a 3. tříd a potažmo bezpečnosti dopravy Aktuálně je policistům k dispozici pouze jedna souprava vah pro kontrolní vážení vozidel. Poskytnutí dotace musí ještě schválit Zastupitelstvo PK.


Vyhlášení soutěže Vesnice roku 2016
I v letošním roce Plzeňský kraj vyhlašuje soutěž Vesnice roku. Rada PK schválila finanční prostředky ve výši 530 tisíc korun, z toho 395 tisíc korun je určeno obcím oceněným v krajském kole soutěže. Zbývajících 135 tisíc korun je určeno na zajištění věcných ocenění, přípravu a tisk brožury Vesnice Plzeňského kraje roku 2016, na částečné krytí nákladů vyhlášení výsledků soutěže a také na provoz krajské hodnotitelské komise.

Cílem soutěže je vyzdvihnout a podpořit aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží zvelebovat své okolí, ale také rozvíjet tradice a společenský život v obci. Soutěže se mohou zúčastnit obce venkovského charakteru do 7500 obyvatel. Prvním kolem, kde jsou obce hodnoceny komisí, je kolo krajské. Z něj vzejde vítěz, který získá Zlatou stuhu, finanční odměnu 100 tisíc korun a postoupí do kola celostátního. V soutěži jsou dále udělovány Modrá stuha (za společenský život), Bílá stuha (za činnost mládeže), Zelená stuha (za péči o zeleň a životní prostředí), Oranžová stuha (za spolupráci obce a zemědělského subjektu).
 

V Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2016 rozdělí hejtmanství rekordních 100 milionů korun
Rada schválila poskytnutí dotací z „Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2016“ (PSOV PK) ve výši 100 milionů korun. Jde o rekordní částku v historii tohoto dotačního programu Plzeňského kraje, který je vyhlašován od roku 2005 s cílem podporovat venkovské oblasti kraje.

V rámci tohoto programu byly vyhlášeny 3 dotační tituly:

PSOV PK 2016 – Projekty obcí
V tomto titulu mohou žádat obce o dotaci na pořízení, rekonstrukci nebo opravu hmotného nemovitého majetku. Mnohdy je toto jediná cesta, jak malé obce mohou rekonstrukcí a oprav dosáhnout.

PSOV PK 2016 – Územní plány

PSOV PK 2016 – Integrované projektyŽádosti bylo možné podat v termínu 25. 1. – 22. 2. 2016. Přijato bylo celkem 417 žádostí.

Poskytnutí dotací musí ještě schválit Zastupitelstvo PK.
 

Plzeňský kraj podpoří dotací Západočeskou univerzitu v Plzni
Na základě Smlouvy o regionální spolupráci a partnerství mezi Plzeňským krajem a Západočeskou univerzitou ze dne 10. 9. 2012 schválila Rada Plzeňského kraje účelovou dotaci pro ZČU. Dotace ve výši 2,8 milionu korun je určena na realizaci projektů:
   * Technická olympiáda Plzeňského kraje ve výši 200.000 korun
   * Podpora studentů při reprezentaci ZČU a Plzeňského kraje v ČR i zahraničí v
      oblasti sportu ve výši 700.000 korun
   * Dětská univerzita JUNIORFEL ve výši 250.000 korun
   * Dětská univerzita FPE ve výši 200.000 korun
   * Dny vědy a techniky ve výši 1,1 milionu korun
   * Letní škola HOMO ECONOMICUS 2016 ve výši 40.000 korun
   * Provozování WEBu – Bav se vědou ve výši 160.000 korun
   * Popularizace vědy na SŠ ve výši 100.000 korun
   * Zažij Plzeň! / Erlebe Pilse! 2016 ve výši 50.000 korun
   * Poskytnutí dotací musí ještě schválit Zastupitelstvo PK.
 

Dotace na projekt „Zajištění fungování a rozvoje přívozu Darová pro rok 2016“
Na základě žádosti obce Břasy schválila rada poskytnutí dotace ve výši 300.000 korun na projekt „Zajištění fungování a rozvoje přívozu Darová pro rok 2016“, která pokryje částečné náklady na realizaci projektu, přičemž zbylé náklady zajistí obec z vlastních zdrojů.

Součástí zajištění provozu je i postupná rekonstrukce provozní budovy, která slouží jako zázemí převozníka, trezor a kde je uskladněno potřebné vybavení na opravy. Rekonstrukce této budovy si dle odhadu vyžádá cca 2,5 milionu korun. Již se podařilo rekonstruovat střechu, vyměnit okna a vstupní dveře, provést izolaci stavby proti vlhkosti. Pro rok 2016 se očekává pokračování prací na celkové rekonstrukci objektu, jehož součástí je i plynofikace objektu.

V loňském roce byl přívoz v provozu celoročně, převezeno bylo více než 18.000 osob a 10.000 automobilů.

Poskytnutí dotace musí ještě schválit Zastupitelstvo PK.
 

Program „Podpora kultury v Plzeňském kraji pro rok 2016“
Plzeňský kraj rozdělí 76 žadatelům účelové dotace z programu „Podpora kultury v Plzeňském kraji pro rok 2016“ v celkové výši 2.105.000 korun.  Uzávěrka podávání žádostí byla 15. 2. 2016.

Dále Rada Plzeňského kraje v rámci programu souhlasí s poskytnutím účelových neinvestičních dotací v celkové výši 395.000 korun 103 žadatelům. Návrh na rozdělení dotací bude v dubnu projednávat ještě Zastupitelstvo PK.
 

Dotační program „Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje“ a „Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území Plzeňského kraje“
Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí účelové neinvestiční dotace v rámci programu „Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje“ ve výši 11.900.000 korun a v rámci programu „Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území Plzeňského kraje“ ve výši 1.200.000 korun.

Poskytnutí dotací musí ještě schválit Zastupitelstvo PK.
 

Kotlíkové dotace
Plzeňský kraj poskytne v rámci 1. výzvy dotačního titulu „Pořízení ekologického vytápění v domácnostech“ částku 162.000.000 korun. Ke dni 29. 2. 2016 bylo podáno 1.531 žádostí. Z doposud zkontrolovaných žádostí je 521 žádostí doporučeno Radě PK ke schválení a poskytnutí dotace, 66 žádostí bylo z důvodu nesplnění podmínek či na žádost žadatele vyřazeno a 13 žádostí je ve stavu k doplnění podkladů.
 

Vyhlášení dotačního titulu pro obce, které mají uzavřenou smlouvu s registrovaným poskytovatelem sociálních služeb na zajišťování pečovatelské služby
Plzeňský kraj vyhlásil dotační titul „Podpora pro obce, které mají uzavřenou smlouvu s registrovaným poskytovatelem sociálních služeb na zajišťování pečovatelské služby na území Plzeňského kraje v roce 2016“, na nějž je v rozpočtu PK vyčleněna částka 1.500.000 korun. Obce mohou o dotaci žádat do 20. května 2016.
 

Další schválené záměry projektů, projekty a účelové dotace
Rada schválila na svém jednání další účelové dotace, projekty, projektové záměry a finanční příspěvky:

Finanční příspěvek ve výši 300.000 korun na částečné krytí nákladů projektu ekologické dopravy Zelené autobusy v Národním parku Šumava v roce 2016. O dotaci požádala Správa Národního parku Šumava. Plzeňský kraj v loňském roce podpořil projekt částkou 200.000 korun. Zelené autobusy přepravily v loňském roce 123.917 osob a 12.592 jízdních kol.

Dotaci ve výši 2 miliony korun obdrží ZŠ a MŠ Vejprnice, a to na „Statické řešení nevyhovujícího stavu stávajících schodišť ZŠ Vejprnice“, žádost o dotaci byla přijata v systému eDotace. Problémem je havarijní stav schodiště.

Dotaci ve výši 1 milion korun obdrží město Třemošná za účelem vybudování místního informačního systému k varování obyvatelstva o hrozícím nebezpečí v okolí skladu ČEPRO a., s. Třemošná.

Schváleno bylo předložení projektové žádosti k projektu „Vybudování sklářského muzea včetně bezbariérového přístupu a rekonstrukce depozitáře v Kašperských Horách“ Muzea Šumavy Sušice“, příspěvkové organizace do IROP. Realizační fáze projektu je plánována v rozmezí 04/2016 – 06/2019. První nároky na rozpočet Plzeňského kraje vzniknou v roce 2017, kdy bude v případě schválení realizace projektu potřeba předfinancovat náklady ve výši 16 milionů korun. V roce 2018 bude realizována nejnákladnější část projektu v předpokládaném objemu 22 milionů korun. Projekt bude dokončen v roce 2019, kdy proběhnou závěrečné práce v předpokládané sumě 6 milionů korun (předfinancování projektu celkem 44 milionů korun). Kofinancování projektu z rozpočtu kraje bude max. ve výši 10 % způsobilých výdajů, tj. 4,4 milionu korun.
 

Předložení projektového záměru „Adolf Loos a Plzeň/Byt rodiny Oskara Semlera“ Západočeské galerie v Plzni
Rada PK souhlasí s tím, že realizace bude uskutečněna v případě, že bude projekt podpořen ze zdrojů IROP. Předfinancování projektu se předpokládá ve výši 32,01 milionu korun, kofinancování pak z rozpočtu kraje ve výši 10 % způsobilých výdajů, tedy maximálně 2,387 milionu korun, nezpůsobilé výdaje v předpokládané výši 8,14 milionu korun.
Poskytnutí dotací musí ještě schválit Zastupitelstvo PK.