67. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. února 2016 16:40, aktualizováno 15:40, Mgr. René Zeithaml

Cena hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života 2015
Rada Plzeňského kraje schválila finanční dar v celkové výši 40.000 Kč osobám, které pomohly člověku v ohrožení života. Na základě zaslaných nominací z řad veřejnosti vybral hejtman Plzeňského kraje čtyři oceněné, z nichž každý obdrží finanční dar 10.000 Kč.

Oceněnými jsou:
Alois Stupka zachránil kolegu Milana Raboně (55 let) při úklidu poražených starých jabloní v sadu, kdy přestal dýchat a měl nehmatný tep.
Zuzana Hovorková a Hedvika Maroušková vyprostily pana Bujňáka (60 let), na kterého spadl automobil, a obnovily jeho životní funkce.
Blanka Nováková poskytla pomoc dusícímu se novorozenci, kterému bylo pouhých 11 dní.

Slavnostní předání ocenění čtyřem zachráncům života se uskuteční 10. března 2016 v 10:00 hodin na krajském úřadě.
 

Finanční dar vybraným politickým vězňům z Plzeňského kraje
Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí finančního daru v celkové výši 130.000 Kč vybraným osobám, které mají statut "československého politického vězně" a byly účastníky národního odboje za osvobození, neboť omezení jejich osobní svobody vězněním v koncentračních táborech bylo delší než 3 měsíce.

Finanční podpora bojovníkům za svobodu byla radními udělena na základě žádosti předsedy Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu, který žádal o podporu formou finanční výpomoci na zdravotnické pomůcky a léky pro bývalé politické vězně.

Každý z vybraných politických vězňů obdrží finanční dar ve výši 10.000 Kč.

Finanční dar obdrží:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marta Charvátová
Ludovít Léb
Ljuba Jůzlová, MUDr.
Eva Lišková
Jaroslav Vlk
Viktor Veverka
Soňa Vlachová
Hanuš Salz
Eva Švecová
Karel Fatr
Eva Štixová
Miluše Kepková
Jaroslav Peteřík


Vyhlášení dotačního titulu "Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2016"
Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení dotačního titulu "Odstraňování havarijních stavů a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2016", díky kterému kraj poskytne obcím 17,8 milionu korun. Obce Plzeňského kraje mohou požádat o dotaci ve výši až 100%, a to za účelem pořízení, technického zhodnocení, stavebních úprav a oprav majetku obce.

Shromažďování žádostí o dotaci se uskuteční od 13. 4. do 27. 4. 2016 do 16:00 hodin. Žádost musí být podána elektronicky prostřednictvím Systému pro dotační řízení Plzeňského kraje eDotace, který je k dispozici na webu Plzeňského kraje.
 

Vyhlášení dotačního titulu "Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji 2016"
Radní schválili vyhlášení dotačního titulu „Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji 2016“, který celkovou částkou 7,5 milionu korun podpoří nestátní neziskové organizace a fyzické osoby, které jsou registrovaným poskytovatelem sociálních služeb dle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách, a požádají o poskytnutí dotace. Termín pro podání žádosti o neinvestiční finanční dotaci v rámci tohoto titulu je od 24. 3. do 8. 4. 2016.
 

Poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního titulu "Dotace Odboru kanceláře hejtmana pro nestátní neziskové organizace – výzva 1"
Rada schválila poskytnutí dotace ve výši 1.400.003 Kč, a to v rámci uvedeného dotačního titulu 52 subjektům. Subjekty jsou nestátní neziskové organizace, které o poskytnutí dotace požádaly a splnily kritéria v pravidlech dotačního titulu.

Dotaci získal např. subjekt MAS Radbuza, z. s. ve výši 35.235 Kč za účelem pokrytí nákladů pro Animační soustředění mladých historiků a techniků.
 

Revitalizace NKP Vodní hamr Dobřív Západočeského muzea v Plzni, příspěvkové organizace
Rada schválila projektový záměr "Revitalizace NKP Vodní hamr Dobřív Západočeského muzea v Plzni, příspěvkové organizace", který má zhodnotit unikátní vodní hamr v majetku kraje. Jeho realizace bude probíhat ve dvou etapách v letech 2016 - 2017 a 2018. Celkové náklady na revitalizaci unikátní památky činí 10.929.000 Kč.

Hamr je stále provozuschopný, stroje a pohon hamru jsou však již v nevyhovujícím technickém stavu a navržený projekt má za úkol uchovat je funkční. Další součástí projektu je realizace expoziční části za účelem rozšířit poznání o výrobě železa na Podbrdsku, v neposlední řadě bude v rámci projektu vytvořeno vyhovující zázemí pro návštěvníky.
 

Projekt Mariánská Týnice – dostavba východního ambitu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, příspěvkové organizace
Rada schválila projektový záměr "Mariánská Týnice – dostavba východního ambitu Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, příspěvkové organizace" a též předfinancování projektu ve výši celkových nákladů, které činí 52.381.832 Kč.

Projekt má za cíl prostřednictvím výstavby ambitu a odstranění havarijního stavu torza jižní kaple zajistit ochranu a bezpečnost této významné památky v majetku kraje vhodným uzavřením areálu v souladu s požadavky památkové péče.

Projekt se uskuteční v několika etapách. V roce 2016 proběhne archeologický průzkum, v roce 2017 bude zahájena výstavba jihovýchodní kaple a ambitového křídla s bránou. Do roku 2020 bude dokončena požadovaná památková výstavba celého východního ambitového křídla.
 

Plzeňský kraj předloží žádost do "Programu přeshraniční spolupráce Český republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 - 2020" na 3 projekty
Rada schválila předložení žádostí trojice projektů, z nichž dva se zaměřují na středoškolské studenty, jeden pak na zkvalitnění turistických cest v oblasti Šumavy.

"Řemeslo bez hranic"
Dotace ve výši 3.627.000 Kč bude směřovat na organizaci týdenních výměnných pobytů žáků příbuzných oborů středních škol Plzeňského kraje, Dolního Bavorska a Horního Falcka, v jejichž rámci čeští a němečtí studenti společně absolvují odborné kurzy spojené s jazykovým vyučováním, jejichž témata budou volena tak, aby se žáci seznámili především s postupy a technikami, které se v Česku či Bavorsku běžně nevyučují. Hlavním přínosem projektu bude příprava budoucích řemeslníků na společný trh práce. Projekt bude probíhat od září 2016 do října 2019.

"Chceme být spolu - umění je cesta"
Dotace ve výši 6.152.814 Kč bude směřovat do odborných kurzů se zaměřením na umění, komunikaci, organizaci a propagaci regionů, zvýšení uplatnitelnosti žáků na trhu práce, osobní rozvoj žáků, zlepšení jejich vztahu ke vzdělávání a postupné odbourávání bariér, včetně zvýšení prostupnosti vzdělávacího systému a k prohloubení přátelských i pracovních vztahů se žáky Střední školy, Horažďovice a Gymnázia Zwiesel a Mittelschule Bad Kötzting. Projekt bude probíhat od července 2016 do června 2019.

"Zlatá stezka"
Dotace ve výši 7.800.000 Kč přispěje ke zkvalitnění a rozšíření pěších turistických cest v širší oblasti Šumavy, Českého lesa a Bavorského lesa vytvořením paralelní pěší Zlaté stezky vedoucí územím Plzeňského a Jihočeského kraje k již fungující Zlaté stezce v Bavorsku. Projekt přinese zkvalitnění turistické nabídky Plzeňského kraje a ke vzniku společného turistického regionu - přeshraniční sítě cest pro pěší turistiku oblastí Šumavy, Českého lesa a Bavorského lesa jako Zelené střechy Evropy.