66. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
25. ledna 2016 16:33, aktualizováno 15:33, Mgr. René Zeithaml

 

Dar pro první občánky Plzeňského kraje roku 2016
Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí finančního daru ve výši 10 tisíc korun Haně Zíkové, která je maminkou první holčičky narozené v Plzeňském kraji Klotyldy Zíkové (1. 1. 2016 v 0:06 hod, Klatovská nemocnice). Částku 10 tisíc korun obdrží také Marie Kufnerová, maminka prvního chlapečka narozeného v Plzeňském kraji Vojtěcha Soukupa (1. 1. 2016 ve 20:54 hod, Domažlická nemocnice). Hejtman přijímá a obdarovává první občánky Plzeňského kraje od roku 2010. Přijetí prvních občánků na krajském úřadě a předání šeku se uskuteční 17. února 2016 v 10:00 hodin.

Vyhlášení dotačního programu „Podpora jednotek dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2016“
Na základě schválení rady byl vyhlášen dotační program „Podpora jednotek dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2016“, na který je v rozpočtu vyčleněna částka 8,36 milionu korun. Dle zákona o požární ochraně přispívá kraj obcím na financování potřeb jejich jednotek sborů dobrovolných hasičů. Cílem programu je zabezpečení a systematická podpora plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany.

Program zahrnuje tyto dotační tituly:

  • Příspěvek na odbornou přípravu uskutečněnou v roce 2015
  • Příspěvek na věcné vybavení
  • Příspěvek na nákup nové cisternové automobilové stříkačky
  • Příspěvek na technické zhodnocení cisternové automobilové stříkačky
  • Příspěvek na opravy cisternové automobilové stříkačky většího rozsahu
  • Příspěvek na opravy menšího rozsahu u cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu 


Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska – poskytnutí dotací a vydání memoranda o spolupráci
Rada PK schválila memorandum o partnerství a spolupráci mezi Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) – Krajské sdružení hasičů Plzeňského kraje, které formuluje zásady, okruhy a formy další spolupráce mezi oběma stranami.
Radní také schválili poskytnutí účelově určené dotace ve výši 161 500 korun SH ČMS – městské sdružení hasičů Plzeň na zabezpečení jeho činnosti v oblasti požárního sportu, odborné přípravy, práce s mládeží a v oblasti preventivně výchovné.

Členové rady dále odsouhlasili poskytnutí dotací následujícím pobočným spolkům spolku SH ČMS:

  • SH ČMS – Krajské sdružení hasičů PK                                  750 000 Kč
  • SH ČMS – Okresní sdružení hasičů Domažlice                       489 500 Kč
  • SH ČMS – Okresní sdružení hasičů Klatovy                            715 000 Kč
  • SH ČMS – Okresní sdružení hasičů Plzeň-jih                           489 500 Kč
  • SH ČMS -  Okresní sdružení hasičů Plzeň-sever                      448 500 Kč
  • SH ČMS – Okresní sdružení hasičů Rokycany                          243 500 Kč
  • SH ČMS – Okresní sdružení hasičů Tachov                              202 500 Kč

Rada doporučila zastupitelstvu schválení výše uvedených dotací pro pobočné spolky SH ČMS.
V rozpočtu PK je pro rok 2016 vyčleněna částka 3,5 milionu korun pro SH ČMS. Dotace jsou poskytovány okresním sdružení hasičů a krajskému sdružení hasičů, které je mohou využít na podporu činnosti sborů dobrovolných hasičů obcí, jejichž činnost koordinují. Výše dotace pro okresní sdružení se odvíjí od počtu členů daného pobočného spolku. U dotací, které převyšují částku 200 tisíc korun je potřeba předložit rozhodnutí o jejich poskytnutí Zastupitelstvu PK.
 

Nesouhlas se změnami v systému vzdělávání dětí, žáků, studentů se speciálními vzdělávacími potřebami
Rada PK nesouhlasí se záměrem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), aby od 1. září 2016 byli žáci s lehkým mentálním postižením připraveni o možnost vzdělávání podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání – příloha vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. A nesouhlasí také s tím, aby byli tito žáci přednostně zařazováni do tříd základních škol, kde tímto krokem může dojít ke snížení kvality výuky pro všechny žáky.
Od nového školního roku se plánuje zrušení Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání - příloha vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením, což velmi vážně poškodí osvědčený systém jejich vzdělávání. Lehké mentální postižení představuje výrazné omezení rozumových schopností a většina žáků s tímto postižením se nemůže úspěšně vzdělávat v běžných třídách základní školy společně s velkým počtem žáků bez postižení.
Odborníci ze speciálního školství se shodují v tom, že zamýšlená podpůrná opatření nemohou u žáků s mentální retardací vést ke kompenzaci jejich vzdělávacích problémů a neumožňují dosažení maximálního rozvoje jejich potenciálu.
Pedagogičtí pracovníci základních škol mají oprávněnou obavu z „inkluze“ v současné době přejmenované na „společné vzdělávání. Chybí jim vzdělání a praxe v oboru speciální pedagogika a zkušenosti s využíváním podpůrných opatření. Za ideální řešení, které vyřeší většinu problémů inkluzivního vzdělávání, se považuje zapojení asistentů pedagoga do vzdělávacího procesu, přičemž se nebere v úvahu skutečnost, že asistent pedagoga, nikdy nemůže nahradit učitele, natož speciálního pedagoga.
Navrhovaný vzdělávací systém bude velmi nákladný a organizačně náročný. Odborníci se obávají, že pokud bude realizován i v případě, kdy MŠMT ČR nebude mít dlouhodobě zabezpečené finanční prostředky, bude to mít velice vážné důsledky pro celé školství.
Rada Plzeňského kraje ukládá náměstkovi hejtmana Plzeňského kraje Jiřímu Stručkovi informovat ministryni školství, mládeže a tělovýchovy o přijatém usnesení.
 

Vyhlášení dotačního programu „Podpora včelařství (2016)“ v Plzeňském kraji
Členové rady schválili vyhlášení dotačního programu „Podpora včelařství (2016)“ v Plzeňském kraji v celkové výši 2,2 milionu korun. Cílem dotace je podpora začínajících a stávajících včelařů a realizace ozdravných preventivních opatření proti závažným onemocněním včelstev. Neinvestiční finanční podpora je poskytována za účelem stabilizace a zvýšení počtu včelstev a zkvalitnění jejich chovu, společně se zlepšením opylovací služby včelstev.
Na podporu včelařství bylo v předchozích letech (2008 až 2015) z rozpočtu PK poskytnuto celkem 13 267 055 korun.


Zařazení investičních a neinvestičních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK, zařazení projektových dokumentací (PD) do seznamu PD na silnicích II. a III. třídy v PK a zařazení akcí ze SFDI
Rada Plzeňského kraje schválila zařazení investičních a neinvestičních akcí, do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v Plzeňském kraji, které budou realizovány v roce 2016, zařazení projektových dokumentací do seznamu PD na silnicích II. a III. třídy v PK, které budou vyhotoveny v roce 2016 a zařazení akcí ze SFDI.
U investičních a neinvestičních akcí se jedná o zařazení akcí, v rámci schváleného rozpočtu na rok 2016. V rozpočtu je na tyto akce vyčleněna částka 360 milionů korun.
U projektových dokumentací se jedná o zařazení investičních a neinvestičních projektových dokumentací, které jsou požadovány jako podklad k přípravě stavebních akcí na silnicích II. a III. tříd, realizovaných  z rozpočtu Plzeňského kraje. Nároky na rozpočet činí 25 milionů korun.
U akcí realizovaných ze SFDI činí příspěvek na opravy silnic II. a III. tříd 284 milionů korun. Souhrn všech akcí realizovaných v roce 2016 je součástí přílohy TZ.

Další finanční prostředky na opravy silnic II. a III. tříd budou financovány přímo z prostředků Správy a údržby silnic PK prostřednictvím svého Střediska speciálních technologií, a to v předpokládané výši 70 milionů korun.