64. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
30. prosince 2015 11:44, aktualizováno 10:44, Šárka Stará

 

Finanční dar trojčatům narozeným ve Fakultní nemocnici Plzeň

Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí finančního daru ve výši 30 tisíc korun Petře Kučerové, mamince trojčat Jakuba, Matyáše a Vojtěcha, kteří se narodili 10. 12. 2015 ve FN Plzeň. Naposledy se trojčata ve FN Plzeň narodila v roce 2010 a za posledních 12 let jsou letos narozená trojčata třetími narozenými na Gynekologicko-porodnické klinice FN Plzeň.

Ustanovení Komise Rady Plzeňského kraje pro národnostní menšiny

Na základě schválení rady bude s účinností od 1. 1. 2016 zřízena Komise Rady Plzeňského kraje pro národnostní menšiny. Do funkce předsedy komise je jmenován radní Jaroslav Šobr. Členy komise jsou Nguyen Sinh, Michal Sochor, Vasyl Stachniv, Šárka Stará, Renáta Tišerová a Filip Zapletal. Dosud nebyl v rámci PK stanoven žádný poradní orgán, který by se zabýval problematikou národnostních menšin a jejich specifických potřeb.

Demografický vývoj PK ukazuje, že problematika národnostních menšin bude vyžadovat do budoucna více pozornosti i ze strany PK. V roce 2001 se podle sčítání lidu hlásilo k české národnosti cca 524 tisíc obyvatel PK. V roce 2011 se pak k české národnosti hlásilo cca 400 tisíc obyvatel PK. Podle sčítání lidu v roce 2011 jsou v PK nejpočetněji zastoupeny tyto národnosti: slovenská (cca 8 tisíc obyvatel), ukrajinská (cca 3,5 tisíce obyvatel), vietnamská (cca 2,7 tisíce obyvatel) a německá (cca 1 tisíc obyvatel).

Komise v rámci své působnosti bude sledovat problematiku národnostních menšin na území PK a iniciovat činnost PK v tomto ohledu. Dále se bude komise zabývat problematikou integrace národnostních menšin do společnosti a bude projednávat podněty týkající se problematiky národnostních menšin.