63. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
14. prosince 2015 17:24, aktualizováno 16:24, Mgr. René Zeithaml

Tisková zpráva z 62. jednání Rady Plzeňského kraje (16. listopadu 2015)

Zlatý erb, Junior Erb, Cena hejtmana 2016

Rada Plzeňského kraje vyhlásila krajské kolo soutěže Zlatý Erb 2016 v kategoriích:

  1. nejlepší webové stránky města
  2. nejlepší webové stránky obce
  3. nejlepší elektronická služba
  4. cena veřejnosti

Radní také schválili vyhlášení krajského kola soutěže Junior Erb a Ceny hejtmana Plzeňského kraje 2016 – Nejlepší webová stránka příspěvkové organizace.

Soutěž Zlatý Erb 2016 je pořádána ve spolupráci s portálem územní samosprávy Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěží se dvoustupňově, v krajských kolech (vyhlašují jednotlivé kraje) a v následujícím kole celostátním. Krajská kola budou zahájena v únoru 2016, slavnostní ceremoniál výsledků krajského kole se uskuteční v březnu 2016. Slavnostní vyhlášení celostátního kola proběhne na konferenci ISSS v Hradci Králové v dubnu 2016. Cílem soutěže Zlatý Erb je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům s využitím internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích ČR.

Soutěž Junior Erb je určena mladým lidem do 18 let, kteří vytváří vlastní webové stránky a internetové projekty pro obce, města, regiony, školy, turistická místa, veřejnou správu aj. Uzávěrka krajských kol je v polovině února 2016, vítězové krajských kol postoupí do celorepublikového finále.

Vítězům jednotlivých kategorií budou poskytnuty finanční dary:

 

1. místo

2. místo

3. místo

webová stránka obce

35 000 Kč

25 000 Kč

15 000 Kč

webová stránka města

35 000 Kč

25 000 Kč

15 000 Kč

elektronická služba

25 000 Kč

15 000 Kč

10 000 Kč

cena veřejnosti

  3 000 Kč

 

 

webová stránka zřizované organizace

25 000 Kč

15 000 Kč

10 000 Kč


Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2016

Radní schválili vyhlášení dotačního titulu Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2016. Cílem tohoto titulu je posílit rozvoj malých a středních firem a v roce 2016 také velkých podnikatelských subjektů na území Plzeňského kraje, a přispět tím ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Formou podpory je neinvestiční dotace podnikatelským subjektům na nákup služeb o výzkumné organizace z regionu (např. na tyto činnosti: měření a diagnostika, návrhy systémů, vývoj softwaru, návrhy optimalizace procesů, návrhy aplikace nových materiálů, design výrobků aj.). Dotace je poskytována formou voucheru. V roce 2015 byl o dotační titul mnohem větší zájem než v roce předchozím. V letošním roce bylo vyplaceno 1,9 milionu korun celkem 22 malým či středním podnikům. V rozpočtu na rok 2016 je na dotační titul vyčleněna částka 3 miliony korun.


Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2016

Rada PK schválila vyhlášení dotačního programu Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje (PSOV) na rok 2016 ve výši 100 milionů korun. PSOV je vyhlašován od roku 2005 s cílem pomoci venkovským oblastem kraje. Pro malé obce je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu, rekonstrukci nebo pořízení nemovitého majetku. V minulých letech PK navyšoval částku, kterou v rámci programu obcím rozděloval (2015 – 80 mil. korun, 2014 – 50 mil. korun, 2013 – 25 mil. korun). V rámci programu se vyhlašují tři dotační tituly:

Projekty obcí: dotace na pořízení, opravy, rekonstrukce hmotného nemovitého majetku a technické infrastruktury obcí (např. obecní budovy, místní komunikace, hřiště, veřejný rozhlas, požární nádrž…); žadatelem může být obec PK do 1 500 obyvatel, dále obec bez omezení velikosti, pokud žádá pro svou část do 500 obyvatel a obce oceněné v soutěži Vesnice Plzeňského kraje roku 2015 a v soutěži O nejlepší kroniku Plzeňského kraje 2015.

Územní plány: dotace na pořízení územního plánu pro obce PK do 2 000 obyvatel. V rámci dotačního titulu Územní plány získaly v minulých letech dotaci vždy všechny obce, které o ni požádaly.

Integrované projekty: dotace pro mikroregiony na pořízení nebo opravy hmotného majetku mikroregionu nebo jeho členských obcí. Projekt musí být společně realizovaný a financovaný a musí se na něm podílet min. 3 členské obce mikroregionu. Dotační titul pro mikroregiony byl vyhlášen v loňském roce po dvouleté pauze a mikroregiony realizovaly např. tyto projekty: obnova drobných sakrálních památek, nákup zahradní techniky, modernizace autobusových zastávek, pořízení velkokapacitního stanu.


Vyhlášení dotačních programů v oblasti mládeže a sportu v roce 2016

Radní schválili vyhlášení následujících dotačních programů, na které je vyčleněna celková částka 22 670 000 korun:

  1. Podpora mezinárodní spolupráce dětí a mládeže v roce 2016 (500 tisíc korun)
    Cílem tohoto programu je výchova mladých lidí k solidaritě, toleranci a porozumění prostřednictvím interkulturního vzdělávání. Program je zpřístupněn i těm mladým lidem, kteří jsou zdravotně, sociálně, ekonomicky, geograficky či etnicky znevýhodněni. Zdokonaluje se jazyková vybavenost a dochází k odbourávání bariér při vzájemné komunikaci, což je důležitou součástí přípravy dětí a mládeže na soužití ve sjednocené Evropě.
     
  2. Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2016 (900 tisíc korun)
    Cílem tohoto programu výchova mladých lidí k toleranci a porozumění, zlepšení povědomí o odlišných etnických a náboženských skupinách, a tím odbourávání bariér při vzájemné komunikaci.
     
  3. Podpora tělovýchovy a sportu v roce 2016 (10 milionů korun)
    Cílem tohoto programu je podpořit vytvoření dostatečných možností volnočasových sportovních aktivit dětí a mládeže na území Plzeňského kraje.
     
  4. Bezpečné branky 2016 (2 miliony korun)
    Cílem programu je zvýšit bezpečnost dětí na fotbalových hřištích a ostatních sportovištích v Plzeňském kraji instalací bezpečných branek.
     
  5. Talent 2016 (270 tisíc korun)
    Cílem programu je podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách, zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky.
     
  6. Podpora volnočasových aktivit dětí a mládeže v roce 2016 (1 milionu korun)
    Cílem programu je vytvářet a rozšiřovat stávající nabídku volnočasových aktivit určených pro organizované i neorganizované děti a mládež v Plzeňském kraji¨.
     
  7. Příspěvky na vybudování a modernizaci sportovišť v roce 2016 (8 milionů korun)
    Cílem je poskytnout podporu na vybudování a modernizaci sportovišť, která jsou ve vlastnictví obcí, škol a školských zařízení nebo spolků působících v oblasti tělovýchovy a sportu, a tím přispět k vytvoření dostatečné nabídky moderních sportovních a tělovýchovných zařízení v Plzeňském kraji.


Vyhlášení dotačních programů v oblasti cestovního ruchu pro rok 2016

Členové RPK schválili vyhlášení dotačních programů v oblasti cestovního ruchu pro rok 2016 v celkové výši 4,15 milionu korun. Jedná se o následující programy:

  1. Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v Plzeňském kraji pro rok 2016, (2,5 milionu korun)
  2. Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Plzeňském kraji pro rok 2016 (1,25 milionu korun)
  3. Podpora činnosti informačních center na území Plzeňského kraje pro rok 2016 (400 000 korun)


Vyhlášení dotačních programů v oblasti kultury pro rok 2016

Radní PK schválili vyhlášení následujících dotačních programů:

Podpora kultury v Plzeňském kraji pro rok 2016 (2,5 milionu korun)

Program je účelově určen na následující tematické okruhy kulturních aktivit (tematické kruhy g) – i) jsou pro rok 2016 zařazeny nově):

  1. Divadlo
  2. Hudba, tanec
  3. Výtvarné umění
  4. Kulturní dědictví
  5. Podpora tradiční lidové kultury
  6. Postupové přehlídky neprofesionálních uměleckých aktivit
  7. Západočeské baroko
  8. Land Art
  9. Rok 2016 – rok oslav výročí Karla IV.


Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2016 (800 000 korun)

Jedná se o podporu živé kultury na území Plzeňského kraje, přičemž jeho cílem zůstává podpora zejména nízkorozpočtových kulturních a uměleckých aktivit v následujících oblastech:

  1. Oživení kulturního dění v Plzeňském kraji
  2. Prezentace aktivit neprofesionálních kulturních a uměleckých sdružení a osob


Dotační program Pořízení ekologického vytápění v domácnostech

Rada PK schválila vyhlášení výzvy k podávání žádostí o poskytnutí dotace z dotačního titulu „Pořízení ekologického vytápění v domácnostech“. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo prostřednictvím Státního fondu životního prostředí České republiky 16. výzvu pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí. Finanční podpora je poskytnuta na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech, a to prostřednictvím projektů jednotlivých krajů, které jsou příjemci dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014 - 2020.

Plzeňský kraj obdržel v rámci této výzvy na projekt „Zlepšování kvality ovzduší v PK - pořízení ekologického vytápění v domácnostech“ částku 231 milionů korun. Takto získané finanční prostředky budou Plzeňským krajem v rámci dvou vyhlášených výzev přiděleny konečným uživatelům (fyzickým osobám) za účelem dosažení pozitivního přínosu pro životní prostředí na území kraje.

Předmětem podpory přidělované fyzickým osobám bude tepelné čerpadlo, kotel na pevná paliva, plynový kondenzační kotel, instalace solárně-termických soustav pro přitápění nebo přípravu TV a "mikro" energetická opatření. Do konce roku 2018 (v rámci dvou výzev) by mělo být v Plzeňském kraji následně vyměněno 1 540 kotlů na pevná paliva. Příjem žádostí v aplikaci eDotace bude zahájen 20. ledna 2016.