61. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
26. října 2015 15:32, aktualizováno 12. listopadu 2015 09:01, Mgr. René Zeithaml

Tisková zpráva z 61. jednání Rady Plzeňského kraje (26. října 2015)

Stipendium Plzeňského kraje 2015

Členové Rady Plzeňského kraje schválili poskytnutí částky 200 tisíc korun na udělení "Stipendia Plzeňského kraje" pro rok 2015 dle návrhů Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni následujícím studentům:

  • Ing. Linda Havelková, Fakulta aplikovaných věd
  • BcA. Radek Štěpán, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara
  • Ing. Petr Janeček, Fakulta ekonomická
  • Ing. Michal Čermák, Fakulta elektrotechnická
  • Mgr. Luboš Hobl, Fakulta filozofická
  • Bc. Marie Tomanová, Fakulta pedagogická
  • Jiří Finta, Fakulta právnická
  • Ing. Vojtěch Průcha, Fakulta strojní
  • Ing. Jan Uher, Fakulta strojní
  • Jitka Tuková, Lékařská fakulta UK v Plzni

Rada Plzeňského kraje uděluje stipendia každoročně nejlepším studentům a doktorandům fakult plzeňský veřejných vysokých škol u příležitosti Dne boje studentů za svobodu a demokracii.


Souhlas zřizovatele se záměrem novostavby dílny diagnostiky pro výuku odborného výcviku žáků SOŠ a SOU Sušice

Radní souhlasí se záměrem vybudování novostavby dílny diagnostiky pro výuku odborného výcviku žáků Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Sušice, U Kapličky 761. Jedná se o nové dílny pro výuku odborného výcviku žáků technických oborů Opravář zemědělských strojů, Mechanik opravář motorových vozidel a Autoelektrikář. V současné době škola pořídila v rámci projektu "Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji" a projektu EU s názvem "Modernizace odborného výcviku v SOŠ a SOU Sušice" kvalitní vybavení pro diagnostiku motorových vozidel. Toto zařízení je velmi citlivé a je potřeba jej umístit v samostatných prostorách. Novou dílnu bude škola stavět svépomocí se žáky a učiteli stavebních oborů v rámci odborného výcviku. 


Poskytnutí neinvestičních příspěvků z dotačního programu Talent 2015

Členové Rady PK schválili poskytnutí neinvestičních příspěvků z dotačního programu Talent 2015 pěti školám v celkové výši 270 tisíc korun. Gymnáziu Jaroslava Vrchlického, Klatovy bude poskytnuta částka 112.500 korun za úspěchy v Matematické olympiádě a v Soutěži v německém jazyce. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická, Plzeň obdrží 22.500 korun za úspěch ve Středoškolské odborné činnosti. Gymnáziu a Střední odborné škole, Rokycany bude poskytnuta částka 45 tisíc korun za úspěch v Soutěži ve španělštině a částku 90 tisíc korun dostane Gymnázium J. Š. Baara za úspěch v Mezinárodní olympiádě v astronomii a astrofyzice. Cílem programu Talent je 2015 je podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, dále pak rozvíjet péči o nadané žáky a zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky.


Poskytnutí neinvestičních dotací z prostředků Komise pro sport Rady Plzeňského kraje

Rada schválila poskytnutí neinvestičních dotací z prostředků Komise pro sport Rady Plzeňského kraje ve výši 160 tisíc korun čtyřem příjemcům. Reprezentant ČR v běhu na lyžích a účastník zimních olympijských her Aleš Razým obdrží 30 tisíc korun na pokrytí nákladů spojených se sportovní přípravou. Částku 10 tisíc korun obdrží Romana Zahálková na podporu účasti na Mistrovství světa World Pole Sport Championships 2015 v Londýně. Českému střeleckému svazu bylo přiděleno 100 tisíc korun na sportovní přípravu mladých střelců. Částku 20 tisíc korun na podporu turnaje malých basketbalistek "Národní finále mladších minižaček" získal klub BK Klatovy.


Memoranda o spolupráci v oblasti vzdělávání budoucího zdravotnického personálu

Radní schválili uzavření Memoranda o vzájemné spolupráci mezi PK a Univerzitou Karlovou v Praze, Lékařskou fakultou v Plzni a Zdravotnickým holdingem PK a Memoranda o vzájemné spolupráci mezi PK a Západočeskou univerzitou v Plzni, Fakultou zdravotnických studií a Zdravotnickým holdingem. Návrhy memorand stanovují rámec konkrétní spolupráce mezi poskytovateli zdravotnických služeb a vysokými školami v oblasti podpory studentů a absolventů. Studenti by tímto měli být motivováni k následnému zaměstnání u poskytovatelů zdravotnických služeb v PK. Tito poskytovatelé by se rovněž měli studentům více prezentovat přímo na půdě vysokých škol. Cílem je stabilizace a zlepšení personální situace u poskytovatelů zdravotnických služeb, zvýšení možností praxe a praktické výuky studentů a zdravotnického personálu a především pak zvýšení kvality poskytovaných zdravotnických služeb v PK.