58. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
24. srpna 2015 14:47, aktualizováno 13:47, Šárka Stará

Tisková zpráva z 58. jednání Rady Plzeňského kraje (24. srpna 2015)

Poskytnutí dotací z dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2015“ z prostředků státního rozpočtu

Členové Rady Plzeňského kraje souhlasí s rozdělením účelově určených dotací obcím v celkové výši 3 579 500 korun. Dotace ze státního rozpočtu je rozdělována v podobě příspěvků na akceschopnost a mzdové výdaje, příspěvků na odbornou přípravu, příspěvků na věcné vybavení a v podobě úhrady nákladů na zásah mimo územní obvod. Dotace ve výši 1 839 500 korun bude rozdělena městům: Domažlice, Klatovy, Plzeň, Rokycany, Tachov. Částka 1 740 000 korun je určena pro města a obce: Bělá nad Radbuzou, Horní Bříza, Horšovský Týn, Hostouň, Klenčí pod Čerchovem, Kralovice, Nýřany, Planá, Poběžovice, Radnice, Zbiroh, Železná Ruda. Přidělení dotací bude na svém zasedání schvalovat zastupitelstvo.

Dotační titul Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí PK 2015 – souhlas s poskytnutím dotací

Rada PK odsouhlasila poskytnutí finančních dotací z dotačního titulu Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí PK 2015 v souhrnné výši 10 260 000 korun. Celkem o dotaci žádalo 53 obcí s požadavky ve výši 27 208 000 korun. Návrh na rozdělení dotací zahrnuje například dotaci 700 tisíc korun pro obec Horní Lukavice na sanaci sesuvu svahu, částka 500 tisíc korun pro obec Staré Sedlo je určena na záchranu střechy a krovu na budově hasičské zbrojnice, obci Nekvasovy bude přidělena dotace 300 tisíc korun na rekonstrukci komínu a kotelny v budově MŠ. Celkem dotace získá 42 obcí. Poskytnutí dotací budou ještě schvalovat zastupitelé.

Vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2015/2016

Radní schválili vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2015/2016 pro obce na území Šumavy a Českého lesa, které zajišťují pravidelnou strojovou údržbu lyžařských běžeckých tras po celou zimní sezónu. Cílem dotačního titulu není jen samotná úprava běžeckých tras a podpora sportovních aktivit obyvatelstva, ale zejména podpora turistického ruchu v oblasti a místních podnikatelů, snaha podpořit obce v jejich aktivitě a pomoci jim využít potenciál území. Podmínkou poskytnutí dotace je zajištění pravidelné strojové údržby lyžařských běžeckých stop a návaznost další infrastruktury, jako je ubytování, služby, zajištění parkovacích míst atd. Na dotace je vyhrazena částka 400 tisíc korun. Sběr žádostí o dotaci se uskuteční v termínu 5. – 29. 10. 2015.

Souhlas s poskytnutím neinvestiční finanční dotace Allianci française de Plzeň

Rada PK souhlasí s poskytnutím neinvestiční finanční dotace Allianci française de Plzeň ve výši 432 550 korun na realizaci projektu Rok ve Franche-Comté 2015/2016 pro zajištění studijního pobytu ve Francii 11 žákům středních škol z Plzeňského kraje. Organizace Alliance française de Plzeň je realizátorem projektu Rok ve Franche-Comté 2015/2016 (výměnný studijní pobyt ve Francii). Dotace je ručena výhradně na krytí nákladů na pobyt žáků Plzeňského kraje – cestovné, ubytování a provozní náklady realizátora projektu. Zahájení školního roku a nástup českých studentů do školy v hostitelské zemi je plánován na září 2015.

Poskytnutí neinvestičních dotací z prostředků Komise pro sport Rady Plzeňského kraje

Členové Rady PK schvalují poskytnutí neinvestičních dotací z prostředků komise pro sport RPK následujícím příjemcům: TJ Lokomotiva Plzeň na přípravu a uspořádání 4. ročníku vánočního mezinárodního basketbalového turnaje v Plzni (100 000 korun), Viktoria Plzeň – fotbal, z.s. na podporu 12. ročníku mezinárodního turnaje dorostu U19 ve fotbale (100 000 korun), SSK Talent-90 při Bolevecké ZŠ na podporu mezinárodního turnaje v házené „Memoriál Miroslava Šafra“ (100 000 korun), Ing. Roman Sladký na Běh Olympijského dne (10 000 korun) a Marie Horáčková na podporu účasti na Mistrovství světa v USA v lukostřelbě (10 000 korun).

Vyhlášení soutěže „Řemeslo má zlaté dno“

Rada schválila vyhlášení 7. ročníku rukodělné soutěže pro žáky a žákyně škol Plzeňského kraje s názvem „Řemeslo má zlaté dno“. Cílem soutěže je podpora řemeslných oborů s cílem zpopularizovat je prostřednictvím výstavy soutěžních prací žáků škol PK. Soutěž se vyhlašuje ve třech věkových kategoriích – 1. stupeň ZŠ (1. – 5. třída), 2. stupeň ZŠ (6. – 9. třída) a 1. a 2. ročník středních škol. Do soutěže mohou žáci hlásit výrobky jako suvenýry, hračky, vyučovací pomůcky, oděvní doplňky, šperky, vybavení domácnosti, vše pro zahradu, nástroje a technické pomůcky a hlavolamy.

Školní kolo soutěže končí 22. dubna 2016. Každá škola může vyhlásit jednoho vítěze v každé kategorii. Krajské kolo končí 6. května 2016. Do té doby musejí být soutěžní výrobky včetně fotografie a podrobného popisu předány Středisku služeb školám, Plzeň, Částkova 78. Z doručených prací pak odborná komise určí vítěze, kteří budou slavnostně vyhlášeni v Techmanii. Autoři vítězných výrobků obdrží věcné ceny.

Vyhlášení technických soutěží

Radní schválili vyhlášení soutěže „Technická olympiáda Plzeňského kraje“ a soutěže na podporu technického vzdělávání „Technika má zlaté dno“.

Soutěž „Technická olympiáda Plzeňského kraje“ je určena pro žáky a žákyně středních škol PK a je realizována ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. Jedná se o soutěž školních týmů středních škol v řešení tematických okruhů a technických problémů stanovených ZČU v Plzni. Práce musí vytvořit skupina žáků jedné školy. Přípustné jsou pouze konzultace s pedagogy dané školy nebo ZČU. Přihlášky se podávají do 30. září 2015 u Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje. Uzávěrka školního kola a odevzdání prací ZČU je do 18. prosince 2015. Vyhodnocení a ocenění prací se uskuteční v únoru 2016 na ZČU v Plzni.

Soutěž „Technika má zlaté dno“ je určena pro žáky a žákyně středních škol PK s cílem podpořit zájem mladých lidí o technické obory. Téma soutěže zní: „Jak podpořit zájem o technické obory v Plzeňském kraji?“. Do soutěže mohou žáci a žákyně přihlásit plakát propagující techniku a vzbuzování zájmu mladých lidí o technické obory v Plzeňském kraji. Pomoc dospělých je zakázána, přípustná je pouze konzultace s pedagogy školy, kterou žák navštěvuje. Termín odevzdání prací je 13. listopadu 2015.

„Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2016 – Plzeňský kraj“ – Dodatek č. 1 k Metodice; rozdělení finančních prostředků na dofinancování sociálních služeb

Rada souhlasí s poskytnutím finančních prostředků na dofinancování sociálních služeb v celkové výši 37 908 000 korun. V rámci dotačního titulu na podporu sociálních služeb byly na rok 2015 rozděleny finanční prostředky poskytnuté z rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí pro PK celkem ve výši 368 388 000 korun. Na základě usnesení Vlády ze dne 8. července 2015 došlo k navýšení finančních prostředků určených na dofinancování sociálních služeb v roce 2015. Celková částka v rámci dofinancování sociálních služeb činí pro PK 37 908 000 korun. Dotační komise pro poskytování neinvestičních dotací v oblasti sociálních služeb navrhla rozdělení finančních prostředků mezi 94 organizací.

Poskytnutí věcného daru obcím z okresu Plzeň-jih v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“

Radní schválili v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“  poskytnutí věcných darů 37 obcím z okresu Plzeň-jih. Jedná se o 900 kusů ovocných stromků původních krajových odrůd určených pro podzimní výsadbu včetně pomocného výsadbového materiálu. Projekt „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“ slouží k podpoře obnovy nebo výsadby ovocných sadů, doprovodné zeleně místních a účelových komunikací a další liniové zeleně, nebo výsadby veřejné zeleně v zastavěném území obce s cílem obnovy původních krajových odrůd jabloní a hrušní. Jarní výsadba proběhla letos v obcích okresu Rokycany, podzimní výsadba se uskuteční v obcích okresu Plzeň-jih. Průměrná cena jednoho stromku je 400 korun za kus včetně pomocného výsadbového materiálu a dopravy do distribučního místa.

Nesouhlas s rušením finančních úřadů

Rada Plzeňského kraje nesouhlasí s rušením územních pracovišť Finančního úřadu (ÚP FÚ) pro Plzeňský kraj, které má být realizováno Ministerstvem financí ČR od 1. ledna 2016. ÚP FÚ jsou stanovena vyhláškou Ministerstva financí č. 48/2012 Sb., o územních pracovištích úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech. Dle tiskové zprávy Generálního finančního ředitelství z 21. července 2015, zveřejněné na oficiálním webovém portálu www.financnisprava.cz, hodlá Ministerstvo financí zrušit celkem 23 územních pracovišť FÚ, z toho 3 ÚP v Plzeňském kraji. Jedná se o ÚP Horažďovice, ÚP Horšovský Týn a ÚP Nepomuk. Jako důvod pro zrušení udává ministerstvo neefektivní provoz. Podle krajských radních povede zrušení ÚP ke vzdálení veřejné správy od občanů žijících ve venkovských oblastech i k úbytku pracovních míst na venkově. Nesouhlas vyjádřený Radou PK bude projednávat také krajské zastupitelstvo na svém zasedání dne 7. září 2015.