53. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. dubna 2015 14:48, aktualizováno 13:48, Bc. Eva Mertlová

Tisková zpráva z 53. jednání Rady Plzeňského kraje (27. 4. 2015)

 

Žádost obce Břasy o poskytnutí dotace na projekt "Zajištění fungování a rozvoje přívozu Darová pro rok 2015"

Členové Rady Plzeňského kraje souhlasí s poskytnutím dotace ve výši 300 tisíc korun na částečné pokrytí nákladů na projekt "Zajištění fungování a rozvoje přívozu Darová pro rok 2015". V roce 2014 byl po získání koncese nově zahájen provoz přívozu Darová. V uvedeném roce bylo přepraveno 11 576 osob a 6 255 automobilů. Provozní doba přívozu byla rozšířena na celoroční provoz, kdy v období od 1. dubna do 30. září je provozní doba 8:00 – 20:00 hodin a v období od 1. října do 31. března je provoz od 8:00 do 18:00 hodin. Dotace pokryje částečné náklady na provoz přívozu, zbylé finanční prostředky pokryje obec Břasy z vlastních zdrojů a z tržeb za poskytovanou službu.  Součástí zajištění fungování služby je i postupná rekonstrukce budovy č. p. 27, která tvoří zázemí pro převozníka. Přívoz zajišťuje pokračování dopravní cesty vedoucí k řece Berounce po silnici III/2316 ze směru od obcí Nynice a Darová. Poskytnutí dotace obci Břasy bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

Žádost města Sušice o dotaci na autobusovou linku pro cyklisty Sušice -Prášily

Rada souhlasila s poskytnutím dotace městu Sušice na zajištění autobusové linky pro cyklisty na trase Sušice – Petrovice – Hartmanice – Prášily ve výši 50 tisíc korun. Účelem projektu, který byl realizován již v loňském roce, je provozování autobusové linky na uvedené trase se zvláštním přívěsem umožňujícím přepravu jízdních kol. Délka trasy pro provoz linky s přívěsem činí 30 km. Linka bude provozována denně (včetně víkendů a státních svátků) v období letních prázdnin a také o víkendech 20. -21. 6., 27. – 28. 6., 5. – 6. 9. a 12. - 13. 9. 2015. Návrh bude ještě předložen ke schválení zastupitelstvu.

Podpora mikroregionů a místních akčních skupin se sídlem v Plzeňském kraji 2015

Rada PK schválila vyhlášení dotačního programu Podpora mikroregionů a místních akčních skupin (MAS) se sídlem v Plzeňském kraji 2015. Plzeňský kraj podporuje MAS a mikroregiony dlouhodobě a je s nimi v úzké spolupráci. Všechny MAS, které dnes pokrývají téměř celé území Plzeňského kraje, jsou dobře fungujícími subjekty a jsou kladně hodnoceny na úrovni ČR. Dobře fungují v PK i mikroregiony. Cílem dotačního programu je podpora obou těchto skupin. Z rozpočtu je na program vyhrazena částka 1,5 milionu korun. MAS a mikroregiony mohou o podporu žádat prostřednictvím systému eDotace.

Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2015 – vyhlášení dotačního titulu

Rada PK vyhlašuje dotační titul Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2015, pro který je v rozpočtu vyhrazena částka 8,5 milionu korun. Plzeňský kraj již několik let finančně pomáhá při řešení havarijních stavů a naléhavých potřeb, se kterými se na něj obracejí zástupci obcí. O finanční pomoc mohou obce žádat prostřednictvím systému eDotace.

Poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu "Bezpečné branky 2015"

Radní schválili poskytnutí neinvestiční dotace z programu/titulu "Bezpečné branky 2015" ve výši 1 milion korun. Dotace bude poskytnuta 35 subjektům. Dotace jsou poskytovány za účelem zvýšení bezpečnosti dětí na fotbalových hřištích instalací bezpečných certifikovaných branek a tím snížení možných rizik vážných nehod a úrazů dětí a mládeže.

Smlouva o partnerské spolupráci Česko jede mezi Plzeňským krajem a Asociací měst pro cyklisty

Rada schválila uzavření Smlouvy o partnerské spolupráci Česko jede mezi Plzeňským krajem a Asociací měst pro cyklisty. Národní projekt Česko jede koordinovaný Asociací měst pro cyklisty představuje komplexní nabídku cykloturistiky na dálkovou cyklistiku, dále nabídku in-line bruslení, terénní cyklistiky a dalších forem aktivní dovolené venku, jako je pěší a vodní turistika, hipoturistika, dálkový běh apod. To vše nabízí projekt ve vazbě na veřejnou dopravu, orientační a informační systém a služby. Česko jede se nabízí prostřednictvím jednotlivých partnerů, a to formou internetové prezentace, tiskovin, osobních prezentací či mobilních aplikací. V rámci dosavadní spolupráce mezi PK a koordinátory projektu Česko jede se již uskutečnilo předání dat mezinárodní dálkové cyklotrasy CT 3 na území PK Českému centru pro vědu a společnost, což bylo využito mimo jiné k vytvoření aplikací a služeb při rozšiřování funkcionality portálu Česko jede. V zájmu další spolupráce byla schválena smlouva o partnerské spolupráci mezi krajem a Asociací měst pro cyklisty. Konkrétní koordinační činnost Česko jede je každoročně specifikována v akčním plánu.

Veřejná zakázka "Zajištění lékařské pohotovostní služby v oboru chirurgie pro území okresu Tachov na rok 2015 - 2016"

Rada PK schválila záměr vyhlásit veřejnou zakázku na služby s názvem "Zajištění lékařské pohotovostní služby v oboru chirurgie pro území okresu Tachov na rok 2015 - 2016". Plzeňský kraj odpovídá dle ust. § 110 odst. 1 písm. a) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon o zdravotních službách), ve znění pozdějších předpisů, za organizaci a zajištění lékařské pohotovostní služby (dále jen LPS), lékárenské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství. LPS se rozumí ambulantní péče poskytovaná pacientům v případech náhlé změny zdravotního stavu nebo zhoršení průběhu onemocnění vzniklého v době mimo pravidelný provoz ambulantních zdravotnických zařízení, jestliže stupeň postižení nevyžaduje zásah zdravotnické záchranné služby.

Plzeňský kraj v loňském roce vyhlásil veřejnou zakázku s názvem „Zajištění lékařské pohotovostní služby v oboru chirurgie pro město Planá a jeho spádové území 2015“, a to na základě požadavku zajistit pro občany Tachovska pohotovostní službu v oboru chirurgie. Tato zakázka však musela být zrušena podle ust. § 84 odst. 1 písm. a) zákona o veřejných zakázkách, neboť ve stanovené lhůtě nebyly podány žádné nabídky. Nyní rada schvaluje záměr vyhlásit tuto zakázku znovu s tím, že dojde k navýšení předpokládané hodnoty zakázky z původních 2,6 milionu korun na 5,2 milionu korun. Na Tachovsku je obecně nedostatek lékařů v oboru chirurgie, proto se předpokládá, že vítězný uchazeč bude muset zajistit lékaře, kteří budou ochotni za službou dojíždět z větší vzdálenosti.

Zapojení Plzeňského kraje do organizace akce "AVON – pochod proti rakovině prsu Klatovy 2015"

Členové rady schválili zapojení Plzeňského kraje do organizace akce "AVON – pochod proti rakovině prsu Klatovy 2015" a také schvaluje Plzeňský kraj jako oficiálního partnera této akce. V letošním roce se dne 30. května uskuteční v Klatovech již 4. ročník akce "AVON – pochod proti rakovině prsu Klatovy 2015". Cílem této kulturně společenské akce je seznámit co největší počet lidí s tímto nebezpečným onemocněním a upozornit na možnosti prevence. Plzeňský kraj v této souvislosti poskytne částku 31 tisíc korun na pokrytí části nákladů spojených s pořádáním pochodu. Patronkou akce bude mimo jiné členka Rady PK Milena Stárková.