51. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 10:35, aktualizováno 08. dubna 2015 14:28, Mgr. Alena Marešová

Poskytnutí dotací pobočným spolkům spolku Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

Členové Rady Plzeňského kraje schválili poskytnutí dotace ve výši 1,58 milionu korun pro pobočné spolky spolku Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska na zabezpečení činnosti v oblasti odborné přípravy, práce s mládeží a preventivně výchovné činnosti na úseku požární ochrany. Plzeňský kraj finančně podporuje činnost Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska každým rokem. Poskytnutí dotací budou ještě schvalovat zastupitelé.

           

            Finanční dar – Marcela a Jiří Kalouskovi

Rada schválila poskytnutí finančního daru ve výši 100 tisíc korun Marcele a Jiřímu Kalouskovým bytem Blovice na pořízení osobního vozidla s minimálním počtem míst k sezení pro 6 osob. Manželé Kalouskovi se stali poručníky svých dvou osiřelých neteří (rodiče osiřelých dětí zemřeli při tragédii 29. ledna 2015 v Blovicích) a jejich rodina se tak rozrostla na celkem 6 členů. Dosavadní vozidlo manželů Kalouskových není určeno pro více než 5 osob a řešení dopravy všech členů rodiny přes výpomoc příbuzných a známých není dlouhodobě možné.

 

Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2015 – schválení dotací

Radní schválili poskytnutí dotací v rámci dotačního titulu Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2015 celkem 23 žadatelům. V rozpočtu PK je na tento dotační titul alokována částka 2 miliony korun. Dotační titul umožňuje žadatelům využít finance na výzkumnou činnost u organizací ZČU v Plzni; COMTES FHT a.s., Dobřany; UK v Praze, Lékařská fakulta Plzeň; Výzkumný a zkušební ústav Plzeň s.r.o.

 

            Program stabilizace a obnovy venkova (PSOV) PK 2015 – rozdělení dotací

Rada PK odsouhlasila poskytnutí dotací z Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2015 v celkové výši 80 milionů korun. Celkem bylo přijato 391 žádostí s dotačním požadavkem téměř 102 milionů korun. Finanční prostředky budou na základě rozhodnutí komise rozděleny následovně:

PSOV – Projekty obcí                     73 750 tis. korun

PSOV – Územní plány                     2 500 tis. korun

PSOV – Integrované projekty         3 750 tis. korun

V dotačním titulu PSOV – Projekty obcí mohou žádat obce o dotaci na pořízení, rekonstrukci nebo opravu svého hmotného nemovitého majetku. Pro malé obce je to často jediná možnost, jak získat dotaci na tento účel. Nejvíce žádostí obce podaly na opravy obecních budov (38,5 %) a na opravy místních komunikací (23 %).

U dotačního titulu PSOV – Územní plány byla poskytnuta dotace všem žadatelům. U všech byla požadovaná výše dotace poměrným způsobem krácena (kritérii bylo např. umístění obce ve specifické nebo rozvojové oblasti, vymezení nadregionálního záměru nebo velikost obce).

Dotační titul PSOV – Integrované projekty je určen pro mikroregiony se sídlem na území PK. Podmínkou pro přijetí žádosti bylo zapojení minimálně 3 obcí mikroregionu do společného projektu na pořízení nebo opravu hmotného majetku mikroregionu. Mikroregiony podaly 23 žádostí např. na opravu naučné stezky, pořízení techniky na údržbu zeleně nebo na opravu drobných sakrálních památek.

Poskytnutí dotací bude na svém zasedání schvalovat ještě Zastupitelstvo PK.

 

Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Plzeňském kraji pro rok 2015 – poskytnutí dotací

Rada PK souhlasí s poskytnutím účelových investičních a neinvestičních dotací žadatelům v rámci dotačního programu Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Plzeňském kraji pro rok 2015 v celkové výši 1 milion korun. V rámci uvedeného programu byly podány žádosti o dotace s celkovým požadavkem 2 479 079 korun. Dotace bude poskytnuta 22 žadatelům. Rada PK schválila poskytnutí dotací na: naučnou stezku za přírodou a historií Radnicka – Hylákův okruh, Muzeum každodennosti (Chříč), Farmářský obchod – MAS Zlatá cesta, Muzeum kočárů Bušovice, zřízení muzea keramiky a tradic hrnčířství Klenčí pod Čerchovem, rozšíření výstavních prostor muzea Klubu přátel historie v Boru, nákup vybavení pro praktickou výuku žáků – Hostinný dům, výstavba chatek – Tábořiště Hlince, informační systém expozice rodu Gryspeků (Kralovice), pořízení řemeslných stánků – Horšovský Týn, vyznačení trasy Naučná stezka Horní Bříza. Ke schválení zastupitelům budou podány žádosti na: Centrum venkovské turistiky na Vidžíně, stálou expozici Zelená Hora Černí baroni v muzeu Nepomuk, Jarovská naučná stezka, rekonstrukce letního kina Dlouhý Újezd, doplnění miniexpozice Štěpánky Haničincové – Kvíčovice, obnova inventáře ubytovacího zařízení na koupališti Strážov, pořízení kontejneru na uskladnění objemnějších zavazadel – Prášily, vybudování odpočívadla – Štenovický Borek, osazení orientačního značení – Bělá nad Radbuzou, oprava rozhledny Křížový vrch – Stod, vytvoření interaktivního informačního kiosku pro muzeum – Kožlany.

 

Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v Plzeňském kraji pro rok 2015 – poskytnutí dotací

Radní odsouhlasili poskytnutí dotací v rámci dotačního programu Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v Plzeňském kraji pro rok 2015 v celkové výši 2,5 milionu korun. Celkem bylo dle účelu rozděleno:

  1. na výstavbu, rekonstrukci, značení a doprovodnou infrastrukturu cyklostezek 8 žádostí v celkové částce 1,76 milionu korun
  2. na projektovou dokumentaci 8 žádostí v celkové částce 740 tisíc korun
  3. na kofinancování projektů podpořených ze státního fondu dopravní infrastruktury nebyla podána žádná žádost.

Poskytnutí dotací bude ještě schvalovat zastupitelstvo.

 

Podpora činnosti informačních center na území Plzeňského kraje pro rok 2015 – poskytnutí dotací

Členové rady souhlasí s poskytnutím dotací z programu Podpora činnosti informačních center na území Plzeňského kraje pro rok 2015 v celkové výši 300 tisíc korun. Dotace bude poskytnuta 23 žadatelům z řad obcí, měst a městysů ve výši 240 tisíc korun a 5 právnickým osobám ve výši 60 tisíc korun. Poskytnutí dotací bude schvalovat Zastupitelstvo PK.

 

Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2015 – poskytnutí dotací

Rada odsouhlasila poskytnutí dotací na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2015 v celkové výši 240 tisíc korun. Z programu budou podpořeny např. následující akce: Klatovský majáles 2015, komponovaný pořad pro děti z Knížek o zvířatech v divadle Alfa, taneční večery pro handicapované obč. sdružení Tak pojď s náma, slavnosti města Staňkov, Masopust Pláně a další (celkem 17 kulturních akcí, které schválila rada). Ke schválení členům zastupitelstva bude předloženo 10 projektů jako např.: Slavnosti kaše 2015 – Horažďovice, Oslavy osvobození – Kasejovice, Oslavy 640 let obce Ctiboř, Letem světem s venkovem – Nečtiny.

 

Dotační programy v oblasti památkové péče pro rok 2015 – poskytnutí dotací

Na svém 51. zasedání schválili radní poskytnutí účelových neinvestičních dotací v rámci programů „Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje“ a „Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území Plzeňského kraje“. Na program podporující zachování a obnovu památek je rozdělena částka 4 miliony korun a na program na podporu obnovy historického stavebního fondu částka 800 tisíc korun. Rada schválila poskytnutí dotací celkem v obou programech poskytnutí dotace 33 žadatelům. Zastupitelé budou na svém zasedání schvalovat dalších 33 žádostí.

 

          Dohoda o spolupráci EKO-KOM, a.s.

Rada PK schválila uzavření Dohody o realizaci projektu Intenzifikace systému separovaného sběru vytříděných složek komunálního odpadu v obcích Plzeňského kraje v roce 2015 se společností EKO-KOM, a.s. Zmíněný projekt má za cíl zlepšit efektivitu procesů nakládání s komunálními a obalovými odpady na území kraje. Nedílnou součástí projektu je zlepšení informovanosti občanů a zvýšení jejich aktivní účasti na třídění odpadů. Dohoda o spolupráci obsahuje například následující aktivity: poskytnutí sběrných nádob obcím (min 130 ks nádob dle systému odpadového hospodářství vybraných obcí), vybavení školských zařízení sběrnými nádobami na vytříděné složky odpadů (umístění v budovách škol), odborné semináře pro zástupce samospráv a státní správy se zaměřením na řešení problematiky v oblasti odpadového hospodářství, zajištění soutěže měst a obcí PK v třídění odpadů s názvem „My už třídit umíme“ a další aktivity. Plzeňský kraj se bude v roce 2015 podílet na realizaci projektu částkou 740 tisíc korun.

 

Poskytnutí věcného daru obcím okresu Rokycany v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“

V rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“ pro roky 2014/2015 schválila Rada PK poskytnutí věcných darů 23 obcím z okresu Rokycany. Jedná se o 527 ks ovocných stromků původních krajových odrůd určených pro jarní výsadbu včetně pomocného výsadbového materiálu. Projekt „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“ slouží k podpoře obnovy nebo výsadby ovocných sadů, doprovodné zeleně místních a účelových komunikací a další liniové zeleně nebo výsadby veřejné zeleně v zastavěném území obce s cílem obnovy původních krajových odrůd jabloní a hrušní. Projekt je určen pro obce z okresu Rokycany (jarní výsadba) a Plzeň-jih (podzimní výsadba). Pro oba okresy se jedná celkem o 1 427 stromků (900 stromků pro okres Plzeň-jih bude poskytnuto na podzim k podzimní výsadbě). Průměrná cena jednoho stromku je cca 400 korun včetně pomocného výsadbového materiálu a dopravy do distribučního místa.