5. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
29. prosince 2016 15:52, aktualizováno 14:52, Šárka Stará

Vyhlášení krajských kol soutěží Zlatý erb 2017 a JuniorErb 2017 a soutěže Cena hejtmana Plzeňského kraje

Rada Plzeňského kraje vyhlásila krajské kolo soutěže Zlatý erb 2017 v kategoriích:

  1. nejlepší webové stránky města
  2. nejlepší webové stránky obce
  3. Smart City a elektronické služby  

Soutěže Zlatý erb se mohou zúčastnit obce, města a městské části. Cílem soutěže je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům s využitím elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích ČR. 

Přihlášky do Zlatého erbu lze podávat od 3. ledna do 3. února 2017. Veškeré informace k soutěži jsou zveřejněny na webu www.zlatyerb.cz.

Dále bylo vyhlášeno krajské kolo soutěže JuniorErb 2017 pro mladé lidi do 18 let, kteří vytvářejí vlastní webové stránky a internetové projekty pro obce, města, regiony, školy, turistická místa, veřejnou správu apod.

Zapojit se mohou jak jednotlivci, tak týmy (2/3 týmu a přihlašovatel musí být mladší 19 let – datum narození po 28. únoru 1998). Může se jednat i o školní třídy, které vytvářejí podobné projekty v rámci výuky (ročníkové práce apod.). Do soutěže mohou být přihlášeny pouze stránky, elektronické služby a projekty dostupné prostřednictvím internetu. Projekty se musejí týkat následujících oblastí: webové stránky měst, obcí a regionů, podpora turistického ruchu, škola, vzdělávání, volnočasové aktivity, stránky sportovních organizací a spolků, které se podílejí na společenském životě obce (např. místní jednota Sokol) a další projekty související s veřejnou správou (obecní TV).  

Přihlášky do soutěže JuniorErb lze podávat prostřednictvím webových stránek sdružení Český zavináč v sekci JuniorErb od 10. ledna do 28. února 2017.

Sdružení Český zavináč je pro rok 2017 hlavním organizátorem soutěže Zlatý erb i JuniorErb. Obě soutěže jsou organizovány dvoustupňově – v kolech krajských a následně v kole celostátním.

Rada vyhlásila také Cenu hejtmana Plzeňského kraje 2017 o nejlepší webové stránky příspěvkové organizace. Cenu hejtmana organizuje Odbor informatiky Krajského úřadu Plzeňského kraje a je určena organizacím zřizovaným Plzeňským krajem, ale i městy či obcemi. Podmínkou je, že přihlášený subjekt musí mít sídlo na území Plzeňského kraje. Stránky může do soutěže přihlásit sama organizace, její zřizovatel nebo zástupce veřejnosti. V roce 2017 proběhne třetí ročník této soutěže. 

Přihlášky do soutěže Cena hejtmana Plzeňského kraje lze podávat od 3. ledna do 3. února 2017 prostřednictvím odkazu na portále Plzeňského kraje v článku informujícím o této soutěži (/cena-hejtmana).

V kategoriích nejlepší webové stránky obce, nejlepší webové stránky města a nejlepší webové stránky zřizované organizace získá vítěz 30 tis. korun, druhý umístěný si odnese 22 tis. korun a třetí pak 16 tis. korun. V kategorii Smart City a elektronické služby bude finanční ohodnocení spojené s prvním místem 20 tis. korun, s druhým místem 16 tis. korun a pro třetího je určeno 10 tis. korun. V soutěži JuniorErb si první tři odnesou atraktivní věcné ceny.

Veškeré informace k soutěžím budou dostupné i na stránkách Plzeňského kraje /souteze-it.

 

Dotační program Finanční podpora výstavby a rozšiřování metropolitních sítí v Plzeňském kraji 2017

Radní vyhlásili výše jmenovaný dotační program, a to s objemem finančních prostředků ve výši 7 mil. korun. Peníze jsou určeny pro obce na výstavbu a rozšiřování metropolitních sítí v PK.  Dotační program se v minulých letech setkal s velkým zájmem. Od roku 2011 do roku 2016 v něm bylo investováno včetně prostředků obcí asi 60 mil. korun. Do projektu se dosud zapojilo 17 obcí PK: Blovice, Domažlice, Klatovy, Kralovice, Nepomuk, Nezbavětice, Nezvěstice, Nýrsko, Přeštice, Příchovice, Radnice, Rokycany, Starý Plzenec, Stod, Stříbro, Tachov a Železná Ruda.

Podíl dotace na celkových nákladech může být od 50 do 95 %. Dotace se poskytuje ve výši 50 000 Kč až 1 250 000 Kč. Projekty musejí souviset s výstavbou nebo rozšířením metropolitní sítě nebo s jejím připojením na datovou síť CamelNET.

Žádosti lze podávat prostřednictvím aplikace eDotace na adrese http://dotace.plzensky-kraj.cz. Nebudou-li peníze vyčerpány v prvním kole, mohou následovat v průběhu roku až dvě kola další.

Metropolitní síť je vysokorychlostní komunikační infrastruktura zajišťující datové propojení objektů na území města.

 

Navýšení alokace dotačního programu „Pořízení ekologického vytápění v domácnostech“ a její využití na již podané žádosti

Na základě rozhodnutí ministerstva životního prostředí byla Plzeňskému kraji o 10 % navýšena alokace na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie. K původním 231 milionům korun, které Plzeňský kraj obdržel na projekt „Zlepšování kvality ovzduší v PK – pořízení ekologického vytápění v domácnostech“ a které letos ve dvou výzvách rozdělil, přibylo dalších 23,1 mil. Kč. Ty by měly být využity výhradně na podporu obnovitelných zdrojů energie, tj. na kotle na biomasu a na tepelná čerpadla.  

Rada Plzeňského kraje dnes schválila použití této navýšené alokace na žádosti, které byly podány do zásobníku žádostí v rámci výzvy, která proběhla od 19. 9. 2016.  Žadatelé budou informování prostřednictvím aplikace eDotace.

Původní částka 231 mil. Kč. byla použita v rámci dvou výzev. V první výzvě bylo uspokojeno 1283 žadatelů, v druhé výzvě bylo podáno 636 žádostí a v současné době probíhá jejich kontrola.