49. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
03. října 2018 08:13, aktualizováno 07:13, Mgr. René Zeithaml

Kraj podpoří sportovce na mezinárodních soutěžích
Reprezentanty na mistrovství světa v Pole sportu, meziuniverzitní mistrovství světa v kolektivních i individuálních sportech nebo mistrovství světa mládeže v šachu podpoří Plzeňský kraj celkem částkou 336 364 korun, kterou si rozdělí pět subjektů. Finance budou poskytnuty v rámci třetího kola dotačního programu "Podpora sportovců reprezentujících Plzeňský kraj na mistrovství světa/ mistrovství Evropy v roce 2018.
 

V Muzeu Šumavy Sušice vznikne sklářské muzeum
Plzeňský kraj poskytne návratnou finanční výpomoc ve výši téměř 44 milionů korun Muzeu Šumavy Sušice na projekt "Vybudování sklářského muzea včetně bezbariérového přístupu a rekonstrukce depozitáře v Kašperských Horách". Projekt bude realizován v rámci Integrovaného operačního programu pro období 2014-2020. Cílem projektu je představit šumavské sklářství ve větším měřítku a na větší ploše, než je tomu v současnosti. Nová expozice by měla představit nejen historii a produkci nejvýznamnějších šumavských skláren, ale i to, jak jejich činnost ovlivnila hospodářský, kulturní a duchovní život zdejších obyvatel.
 

Kraj letos opraví další silnice II. a III. tříd
Ještě v roce 2018 budou, díky úsporám na již zrealizovaných výběrových řízeních, zahájeny opravy dalších úseků krajských silnic. Jedná se například o opravu povrchu silnice mezi obcemi Polžice a Srby, dále například silnice mezi Úsilovem a Mezholezy a komunikace u Lhotky u Terešova. Celkem budou prostřednictvím Správy a údržby silnic PK realizovány práce za 57 500 000 korun. Dále se díky úsporám ještě letos začnou připravovat projektové dokumentace na další stavební akce v celkové výši 3 353 000 korun.


 

Téměř půl milionu korun na projekty pro mládež
Částku 478 tisíc korun si rozdělí celkem 42 projektů, mezi kterými jsou například: Badatelská expedice – Krkonoše 2018 pořádaná ZŠ a MŠ v Dolní Bělé, projekt s názvem Ptáci na obzoru na 4. ZŠ v Plzni, Environmentální den pro školy v sadech v Nebílovech nebo akce s názvem Lyžujeme s láskou v Dětském domově Staňkov. Finance budou poskytnuty z programu "Mikrogranty pro oblast školství, mládeže a sportu v roce 2018".