44. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 11:28, aktualizováno 10:28, Mgr. Alena Marešová

Stanovení oblasti působnost novému členu RPK

Radní Plzeňského kraje schválili oblast zdravotnictví do působnosti nové členky Rady Plzeňského kraje Ing. Mileny Stárkové. Zastupitelstvo PK na svém zasedání dne 8. 12. 2014 zvolilo Milenu Stárkovou novou členkou RPK.

 

Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2015 – vyhlášení dotačního titulu

Radní schválili vyhlášení dotačního titulu Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2015, jejichž cílem je podpora podnikání na území regionu. Cílem tohoto dotačního titulu, který kraj vyhlašuje druhým rokem, je posílit rozvoj malých a středních podnikatelských subjektů působících v Plzeňském kraji, a tím přispět ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Formou podpory je neinvestiční dotace podnikatelským subjektům na nákup služeb od výzkumné organizace z regionu a to pomocí voucheru (dotace se poskytne až po realizaci služby). Jedná se např. o služby týkající se měření a diagnostiky, návrhy systémů, vývoj softwaru, návrhy optimalizace procesů, návrhy aplikace nových materiálů či design výrobků aj. Na dotační titul je vyhrazena částka 2 miliony korun.

 

              Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2015

Rada PK schválila vyhlášení Programu stabilizace a obnovy venkova (PSOV) Plzeňského kraje 2015. Program je vyhlašován od roku 2005 s cílem pomoci venkovským oblastem kraje. Program je pro malé obce často jedinou možností, jak získat dotaci na opravu nebo rekonstrukci nemovitého majetku. V rámci dotačního programu jsou vyhlašovány tři dotační tituly: Projekty obcí, Územní plány, Integrované projekty. Pro rok 2015 je na PSOV vyčleněna částka 80 milionů korun. Pro srovnání v roce 2014 se jednalo o částku 50 milionů korun, v roce 2013 bylo poskytnuto 25 milionů korun. Žádosti lze podávat elektronicky prostřednictvím systému eDotace. Předpokládaný termín příjmu žádostí je 17. 12. 2014 – 25. 2. 2015.

 

            Zlatý erb 2015 a Junior Erb 2015

Rada schválila vyhlášení:

  1. krajského kola soutěže Zlatý erb 2015 v kategoriích:
  1. nejlepší webové stránky města
  2. nejlepší webové stránky obce
  3. nejlepší elektronická služba
  4. cena veřejnosti
  1. krajského kola soutěže Junior Erb 2015
  2. Ceny hejtmana Plzeňského kraje – Nejlepší webová stránka organizace

Cílem soutěže Zlatý erb 2015 je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správ prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům s využitím internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech a obcích. Soutěž Junior Erb je určena mladým lidem do 18 let, kteří vytváří vlastní webové stránky a internetové projekty pro obce, města, regiony, školy, turistická místa, veřejnou správu aj. Letos poprvé bude udělena cena hejtmana PK za Nejlepší webové stránky příspěvkové organizace zřizované PK, městem či obcí, která sídlí na území PK. Příjem přihlášek bude od 5. do 29. ledna 2015. Podmínky soutěže jsou dostupné na webových stránkách kraje.

 

          Vyhlášení dotačních programů v oblasti cestovního ruchu pro rok 2015

Radní schválili vyhlášení následujících dotačních programů Plzeňského kraje v oblasti cestovního ruchu pro rok 2015:

  • Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v PK pro rok 2015
  • Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v PK pro rok 2015
  • Podpora činnosti informačních center na území PK pro rok 2015

Předmětem podpory v programu „Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v PK“ budou výhradně projekty investičního charakteru, zejména výstavba, rekonstrukce, značení a doprovodná infrastruktura cyklostezek a cyklotras a projektová dokumentace k územnímu a stavebnímu řízení na stavbu cyklostezek. Preferovány budou zejména projekty týkající se mezinárodní dálkové cyklotrasy CT 3 a ostatních páteřních dálkových cyklotras na území PK.

Dotační program „Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v PK pro rok 2015“ dlouhodobě podporuje obnovu a další budování venkovské a turistické infrastruktury, vznik regionálních produktů, zejména se zaměřením na regionální gastronomické speciality, tradice a tradiční řemeslnou výrobu, turistické informační systémy, ubytovací zařízení, zařízení pro volný čas a sport, agroturistiku, hipoturistiku, vodáctví, adrenalinové sporty a turistiku pro rodiny s dětmi.

Dotační program „Podpora činnosti informačních center na území PK“ každoročně přispívá k rozvoji a zkvalitnění poskytovaných služeb, rozšíření nabídky cestovního ruchu dané oblasti a zejména pak ke zvýšení konkurenceschopnosti informačních center v regionu na celostátní úrovni. Informační centra plní jednu z nejdůležitějších rolí v rámci propagace Plzeňského kraje. Celkové finanční nároky na programy činí 3,8 milionu korun (Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy - 2,5 milionu korun, Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu - 1 milion korun, Podpora činnosti informačních center na území PK - 300 tisíc korun).

 

Vyhlášení dotačních programů v oblasti památkové péče pro rok 2015

Rada PK schválila vyhlášení následujících dotačních programů Plzeňského kraje v oblasti památkové péče pro rok 2015:

  • Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje
  • Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území Plzeňského kraje

Cílem dotačního programu „Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje“ je efektivně přispívat při obnově kulturních památek Plzeňského kraje a k zachování jejich kulturně historického charakteru a výpovědní hodnoty.

V rámci program budou dotace poskytovány v následujících dotačních titulech:

  1. Dotace na stavební a restaurátorské práce přímo související se zachováním a obnovou památkové hodnoty a podstaty nemovité kulturní památky nebo nemovité národní kulturní památky
  2. Dotace na restaurování ohrožených nemovitých kulturních památek - uměleckořemeslných a výtvarných děl umístěných v exteriéru

Dotační program „Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území Plzeňského kraje“ pro rok 2015 souvisí s poskytováním dotací k zajištění zájmů památkové péče v Plzeňském kraji. Cílem navrhovaného dotačního programu je podporovat obnovu a rehabilitaci staveb nebo jejich částí neprohlášených za kulturní památky na území památkových rezervací a zón a staveb drobné architektury místního významu, které nejsou prohlášeny za kulturní památky

V rámci programu budou dotace poskytovány v následujících dotačních titulech:

  1. Dotace na stavební a uměleckořemeslné práce přímo související se zachováním a obnovou původního řešení nemovitostí neprohlášených za kulturní památku, ale nacházejících se na území rezervací a zón
  2. Dotace na stavební a uměleckořemeslné práce související přímo se záchranou a obnovou staveb drobné architektury dotvářejících kulturní krajinu, které nejsou prohlášeny za kulturní památky a nenacházejí se na území památkové rezervace nebo zóny

Dotace z obou dotačních programů budou poskytovány zejména na objekty, které jsou ve špatném technickém stavu, nebo objekty, jejichž obnova je již rozpracována a její nedokončení by vedlo k nevratnému poškození památkových a historických hodnot objektů. Předmětem podpory v obou výše uvedených dotačních programech budou výhradně akce neinvestičního charakteru. Celkové finanční nároky činí 4,8 milionu korun (finanční prostředky do max. výše 4 miliony korun jsou alokovány na Program na zachování a obnovu kulturních památek PK, částka do max. výše 800 tisíc korun je určena pro Program na obnovu historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury na území PK).

 

          Program podpory projektů protidrogové prevence v Plzeňském kraji 2015

Rada PK schválila vyhlášení „Programu podpory projektů protidrogové prevence v Plzeňském kraji 2015“. Realizace programu napomůže k udržení a realizaci projektů protidrogové prevence v Plzeňském kraji. Podpořeni budou zejména realizátoři protidrogových projektů, kteří mají platnou certifikaci odborné způsobilosti poskytovatelů služeb pro uživatele omamných a psychotropních látek uznávanou Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky (RVKPP) a podali si na rok 2015 žádost na  RVKPP o finanční podporu a prostřednictvím poskytovaných služeb pomáhají na území kraje řešit sekundární či terciární drogovou problematiku. Na program je z rozpočtu vyhrazena částka 2,8 milionu korun. Termín pro podání žádostí do 30. ledna 2015.