41. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 11:20, aktualizováno 10:20, Mgr. Alena Marešová

Stipendium Plzeňského kraje 2014

Členové Rady Plzeňského kraje schválili poskytnutí částky 100 tisíc korun na „Stipendia Plzeňského kraje“ pro rok 2014 dle návrhů Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Stipendia Plzeňského kraje jsou udělována každoročně nejlepším studentům a doktorandům fakult plzeňských veřejných vysokých škol u příležitosti Dne boje studentů za svobodu a demokracii. Pamětní listy a stipendia studentům na slavnostním zasedání Vědecké rady ZČU dne 5. listopadu 2014.

 

jméno

fakulta

částka

Bc. Jan Ambrož

Fakulta aplikovaných věd

10 0000 Kč

Ing. Veronika Burešová

Fakulta ekonomická

10 0000 Kč

Ing. Martin Šindelář

Fakulta elektrotechnická

10 0000 Kč

Bc. Tomáš Hostýnek

Fakulta filozofická

10 0000 Kč

Jonáš Nedvěd

Fakulta pedagogická

10 0000 Kč

Tomáš Řepa

Fakulta právnická

10 0000 Kč

Ing. Ivana Zetková

Fakulta strojní

10 0000 Kč

Adriana Nikiforova

Fakulta umění a designu L. Sutnara

10 0000 Kč

Bc. Simona Táborská

Fakulta zdravotnických studií

10 0000 Kč

Ing. et Ing. Jiří Polívka

Lékařská fakulta UK

10 0000 Kč

 

Dotace na nákup přenosné požární stříkačky pro Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, Krajské sdružení hasičů Plzeňského kraje

Radní odsouhlasili účelově určenou dotaci ve výši 396 275 Kč na nákup přenosné požární stříkačky pobočnému spolku Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS), Krajské sdružení hasičů PK. Družstva dobrovolných hasičů PK jsou v soutěžích požárního sportu velmi úspěšná. Reprezentanti požárního sportu nemají ovšem možnost tréninku s požární stříkačkou, která se používá na mistrovských soutěžích. Dotace je určená na nákup chybějící techniky, aby mohla sloužit pro trénink požárního sportu v rámci činnosti všech pobočných spolků SH ČMS působících v PK.

 

Regionální stálá konference pro území Plzeňského kraje a Národní stálá konference

Rada PK schválila ustavení a zahájení fungování Regionální stálé konference pro území Plzeňského kraje. EU klade v programovém období 2014-2020 velký důraz na dodržení principu tzv. územní dimenze, jejímž cílem je koncentrovat prostředky ze strukturálních a investičních fondů ve specifických typech území a tím přispět k jejich větší konkurenceschopnosti. Pro koordinaci, řízení a efektivní implementaci byl navržen systém stálých konferencí na národní a regionální úrovni. Ministerstvo pro místní rozvoj přikládá regionálním stálým konferencím velkou důležitost pro společné plánování a realizaci aktivit regionální politiky všech relevantních partnerů na území příslušného kraje. Vzhledem k tomu, že právě kraje mají v této oblasti nejrozsáhlejší kompetence, je role předsedy každé regionální stálé konference navrhována pro hejtmany jako nejvyšší představitele vyšších územněsprávních celků (krajů). Prvním nejdůležitějším úkolem jednotlivých stálých konferencí je zpracování Regionálního akčního plánu Strategie regionálního rozvoje ČR 2014-2020 pro území příslušného kraje a z něj vycházející doporučení pro zaměření prvních výzev, které budou vyhlášeny řídícími orgány programů Evropských strukturálních a investičních fondů.

 

Poskytnutí neinvestičních dotací a neinvestičních příspěvků z dotačního programu/ titulu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje 2014“

Členové Rady PK schválili poskytnutí neinvestiční dotace z programu/ titulu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje 2014“ Regionální hospodářské komoře PK ve výši 20 tisíc korun. Dále RPK schválila poskytnutí neinvestičního příspěvku vybraným žadatelům:

 

 

SOU Domažlice, Prokopa Velikého 640

115 000 Kč

SOU elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56

135 000 Kč

Gymnázium a SOŠ Plasy

20 000 Kč

Gymnázium Sušice, Fr. Procházky 324

25 000 Kč

SPŠ Tachov, Světce 1

140 000 Kč

SOU stavební, Plzeň Borská 55

80 000 Kč

SŠ Kralovice, nám. Osvobození 32

35 000 Kč

SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara, Plzeň, Klatovská 109

50 000 Kč

SŠ Horažďovice, Blatenská 313

30 000 Kč

VOŠ a SPŠ elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85

30 000 Kč

Impulsem pro vznikl dotačního programu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje 2014“ byla skutečnost, že zaměstnavatelé mají zájem o technicky vzdělané mladé lidi. Místa technického vzdělání zůstávají často neobsazena, protože žáci nejprve obsazují místa všeobecného nebo humanitního vzdělání. Z tohoto důvodu může být ohrožena výuka technických oborů nebo dokonce škol s těmito obory. Cílem dotačního programu je žáky včas seznámit s možnostmi a zaměřením studia na střední škole včetně uplatnění po dokončení technického oboru.

 

Sloučení Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, příspěvkové organizace, se Západočeským Muzeem v Plzni, příspěvkovou organizací

Rada PK souhlasí sloučením Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech se Západočeským muzeem v Plzni. Sloučení je navrhováno z důvodu vytvoření Vědeckého centra paleobiodiverzity s nadnárodní působností se sídlem v Rokycanech. Obě organizace mají významné paleontologické sbírky, které by touto změnou využívala nová instituce. O sloučení a vytvoření tohoto centra se uvažovalo již před několika lety, ale chyběly potřebné a vhodné prostory. Plánované prostory v bývalých kasárnách město Rokycany prodalo jinému subjektu; nyní bude získána budova ve vlastnictví PK – bývalá škola. Po sloučení by všechna práva a závazky přešly na Západočeské muzeum v Plzni včetně veškerých práv a povinností z pracovněprávních vztahů, movitého a nemovitého majetku a pohledávek, závazků apod. Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech. Zastupitelstvu rada doporučuje schválit sloučení uvedených institucí.

 

Souhlas – nová budova Domova klidného stáří v Žinkovech, příspěvková organizace

Rada souhlasila s realizací výstavby nové budovy Domova klidného stáří (DKS) v Žinkovech, příspěvková organizace. Stávající cca 30 let stará budova „C“ DKS v Žinkovech je zbudována technologií OKAL (sendvičové dřevěné desky se zateplením). Objekt má nevyhovující dispozici, pouze částečnou bezbariérovost a téměř žádnou možnost stavebních úprav. Nevyhovující je také návaznost staré spojovací chodby na nově zrekonstruovanou budovu „B“. Další provoz v této budově znamená zvýšené náklady. Nová budova, která by měla nahradit starý objekt „C“ by měla plně vyhovovat současným požadavkům a poskytnout potřebné zázemí. Nová budova ve stejné kapacitě 37 lůžek by navazovala na zrekonstruovanou budovu „B“ prostřednictvím kryté chodby. Jednotlivé pokoje budou dispozičně odpovídat současným potřebám a rostoucím nárokům péči o klienty. Předpoklad realizace výstavby nové budovy (vč. venkovních úprav) je v roce 2015 a v roce 2016. Dle studie ze září 2014 by předpokládané náklady činily 34,19 milionu Kč.

 

Poskytnutí dotace z Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2014, 3. část

RPK odsouhlasila poskytnutí dotace z Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2014 v celkové výši 3 miliony korun. Dotaci ve výši 1,7 milionu korun obdrží obec Trpísty na projekt „Trpísty – kanalizace a ČOV – 3. etapa“, částku 1,3 milionu korun pak žadatel s názvem Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech na akci „Konstantinovy Lázně – prodloužení vodovodu a kanalizace“. Poskytnutí dotace bude na svém zasedání ještě schvalovat ZPK.

Žádostí o dotace v uvedeném programu bylo (k 16. 4. 2014) doručeno 45 s celkovou sumou 86 730 356 korun. Usnesením ZPK ze dne 9. 6. 2014 bylo schváleno poskytnutí dotací v celkové výši 17 milionů korun celkem 13 žadatelům. Dotační program byl dne 22. 9. 2014 rozhodnutím RPK navýšen o 3 miliony korun.