4. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
16. prosince 2016 11:51, aktualizováno 10:51, Mgr. René Zeithaml

Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2017  
Radní schválili vyhlášení dotačního titulu Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2017. Cílem tohoto titulu je posílit rozvoj malých a středních firem velkých podnikatelských subjektů na území Plzeňského kraje, a přispět tím ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Formou podpory je neinvestiční dotace podnikatelským subjektům na nákup služeb o výzkumné organizace z regionu (např. na tyto činnosti: měření a diagnostika, návrhy systémů, vývoj softwaru, návrhy optimalizace procesů, návrhy aplikace nových materiálů, design výrobků aj.). Dotace je poskytována formou voucheru. V rozpočtu na rok 2017 je na dotační titul vyčleněna částka 3 miliony korun.


Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje 2017
Rada PK schválila vyhlášení dotačního programu Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje (PSOV) na rok 2017 ve výši 110 milionů korun. PSOV je vyhlašován od roku 2005 s cílem pomoci venkovským oblastem kraje. Pro malé obce je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu, rekonstrukci nebo pořízení nemovitého majetku. V minulých letech PK navyšoval částku, kterou v rámci programu obcím rozděloval (2016 – 100 mil. korun, 2015 – 80 mil. korun, 2014 – 50 mil. korun). V rámci programu se vyhlašují tři dotační tituly:
Projekty obcí: dotace na pořízení, opravy, rekonstrukce hmotného nemovitého majetku a technické infrastruktury obcí (např. obecní budovy, místní komunikace, hřiště, veřejný rozhlas, požární nádrž…); žadatelem může být obec PK do 1 500 obyvatel, dále obec bez omezení velikosti, pokud žádá pro svou část do 500 obyvatel a obce oceněné v soutěži Vesnice Plzeňského kraje roku 2016.
Územní plány: dotace na pořízení územního plánu pro obce PK do 2 000 obyvatel. V rámci dotačního titulu Územní plány získaly v minulých letech dotaci vždy všechny obce, které o ni požádaly. V letošním roce budou v tomto dotačním titulu zvýhodněny tzv. „brdské obce“ – jednak mohou žádat o vyšší částku než ostatní žadatelé a také mohou požádat i na změnu platného územního plánu (která jinak podporována není).
Integrované projekty: dotace pro mikroregiony se sídlem na území PK. Projekt musí být obcemi společně realizovaný a financovaný a využívaný. Mikroregiony mohou požádat na projekty např. v těchto oblastech: obnova drobných sakrálních památek, vybudování nebo oprava naučné stezky, modernizace autobusových zastávek, pořízení velkokapacitního stanu apod.

 
Vyhlášení dotačních programů v oblasti kultury pro rok 2017
Radní PK schválili vyhlášení následujících dotačních programů:
Podpora kultury v Plzeňském kraji pro rok 2017 (do max. výše 5 milionů korun)
Program je účelově určen na následující tematické okruhy kulturních aktivit:
  1. Divadlo, literatura
  2. Hudba, tanec
  3. Výtvarné umění, foto, Land Art
  4. Kulturní dědictví
  5. Podpora tradiční lidové kultury
  6. Postupové přehlídky neprofesionálních uměleckých aktivit
  7. Západočeské baroko
Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit pro rok 2017 (do max. výše 1 milion korun)
Jedná se o program na podporu živé kultury na území Plzeňského kraje, přičemž jeho cílem zůstává podpora zejména nízkorozpočtových kulturních a uměleckých aktivit v následujících oblastech:
a) Živá kultura v Plzeňském kraji
b) Prezentace aktivit neprofesionálních kulturních a uměleckých sdružení a osob
 
 
Vyhlášení dotačních programů v oblasti památkové péče pro rok 2017
Členové Rady PK schválili vyhlášení následujících dotačních programů Plzeňského kraje v oblasti památkové péče pro rok 2017:
 
Zachování a obnova kulturních památek Plzeňského kraje (do max. výše 22 milionů korun)
Cílem dotačního programu je efektivně přispívat při obnově kulturních památek Plzeňského kraje, k zachování jejich kulturně historického charakteru a výpovědní hodnoty.
V rámci programu budou dotace poskytovány v následujících dotačních titulech:
  1. Dotace na stavební a restaurátorské práce související přímo se zachováním a obnovou památkové hodnoty a podstaty nemovité kulturní památky nebo nemovité národní kulturní památky. Jedná se zejména o obnovu střešního pláště, krovové konstrukce, fasád, výplní okenních a dveřních otvorů (repase a obnova původního řešení), o restaurování uměleckořemeslných prvků a děl výtvarných umění (detailů a nástěnných maleb) a o statické zajištění objektů
  2. Dotace na restaurování ohrožených nemovitých kulturních památek - uměleckořemeslných a výtvarných děl umístěných v exteriéru
  3. Dotace na restaurování varhan, které jsou součástí nemovité kulturní památky
Obnova historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury; kopie sochařských děl v exteriéru na území Plzeňského kraje (do max. výše 4,5 milionu korun)
Cílem navrhovaného dotačního programu je podporovat obnovu a rehabilitaci staveb nebo jejich částí neprohlášených za kulturní památky na území památkových rezervací a zón, podporovat obnovu staveb drobné architektury místního významu, které nejsou prohlášeny za kulturní památky a podporovat zhotovení a instalaci kopií sochařských děl v exteriéru a také konzervaci a uložení originálů.
V rámci programu budou dotace poskytovány v následujících dotačních titulech:
  1. Dotace na stavební a uměleckořemeslné práce přímo související se zachováním a obnovou původního řešení nemovitostí neprohlášených za kulturní památku, ale nacházejících se na území rezervací a zón.
  2. Dotace na stavební a uměleckořemeslné práce související přímo se záchranou a obnovou staveb drobné architektury dotvářejících kulturní krajinu, které nejsou prohlášeny za kulturní památky a nenacházejí se na území památkové rezervace nebo zóny. Dotační titul se nevztahuje na objekty dle zákona č. 122/2004 Sb., o válečných hrobech a pietních místech.
  3. Dotace na zhotovení a instalaci kopií sochařských děl či jejich souborů nacházejících se v exteriéru, které pro jejich špatný stav není možné dále zachovat na místě, a proto je nezbytná jejich náhrada, a na s tím související konzervaci a uložení původních sochařských děl, která byla nahrazena kopií (např. lapidárium, muzeum, depozitář).
 
Vyhlášení dotačních programů v oblasti cestovního ruchu pro rok 2017
Rada PK schválila vyhlášení následujících dotačních programů Plzeňského kraje v oblasti cestovního ruchu pro rok 2017:
Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v Plzeňském kraji pro rok 2017 (do max. výše 4 miliony korun)
Cílem dotačního programu je podpora zkvalitnění infrastruktury cyklistické dopravy a rozvoj cykloturistiky na území Plzeňského kraje s dosahem za jeho hranice
a podpora systému bezpečných nadregionálních a regionálních cyklotras.
Předmětem podpory budou výhradně projekty investičního charakteru, zejména:
  • rekonstrukce
  • značení a doprovodná infrastruktura cyklostezek a cyklotras
  • budování singltreků
  • projektové dokumentace či vyhledávací studie k územnímu a stavebnímu řízení na stavbu cyklostezek nebo singltreků
Preferovány budou zejména projekty týkající se výhradně nadregionálních dálkových tras, případně stavebního objektu podmiňujícího jejich funkci (lávka, podjezd, rampa, atd.) a na vypracování projektové dokumentace na značení cyklostezek a cyklotras
v oblastech s jejich minimálním pokrytím – např. v oblasti bývalého Vojenského újezdu Brdy.
 
Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Plzeňském kraji pro rok 2017 (do max. výše 2 miliony korun)
Program dlouhodobě podporuje:
  • obnovu a další budování venkovské a turistické infrastruktury
  • vznik regionálních produktů, zejména se zaměřením na regionální gastronomické speciality, tradice a tradiční řemeslnou výrobu
  • turistické informační systémy
  • regionální muzea
  • zařízení pro kulturní turistiku, volný čas a sport
  • ubytovací zařízení
  • agroturistiku
  • hipoturistiku
  • vodáctví
  • adrenalinové sporty
  • turistiku pro rodiny s dětmi
  • moderní informační technologie vedoucí k rozvoji venkovského cestovního ruchu
Plzeňský kraj patří k územím v České republice, která mají pro rozvoj venkovské turistiky dobré předpoklady. Potenciál rozvoje cestovního ruchu všeobecně zdůrazňuje jeho jedinečná geografická poloha.
 
Podpora činnosti informačních center na území Plzeňského kraje pro rok 2017 (do max. výše 400 tisíc korun)
Dotační program každoročně přispívá k rozvoji a zkvalitnění poskytovaných služeb
a rozšíření nabídky cestovního ruchu dané oblasti. Informační centra plní jednu
z nejdůležitějších rolí v rámci praktické, účelné a cílené propagace Plzeňského kraje. Poskytují veškeré informace z oblasti cestovního ruchu a přispívají tím k informovanosti a spokojenosti turistů, jež vede k opakovaným návštěvám i pobytům domácích a zahraničních turistů v regionu. V rámci programu budou podpořeny projekty neinvestičního charakteru zaměřené na tvorbu tiskových propagačních materiálů, webových prezentací, multimediálních produktů a produktů z oblasti nových médií obsahujících nabídku cestovního ruchu regionu nebo pořízení inventáře k vybavení informačního centra.
 
Dotační program „Podpora domácí hospicové péče v Plzeňském kraji 2017“
Rada PK schválila vyhlášení dotačního programu „Podpora domácí hospicové péče v Plzeňském kraji 2017“ v celkové výši 1,5 milionu korun, přičemž jednomu příjemci může být poskytnuta dotace maximálně do výše 600 tisíc korun.
Cílem programu je zvýšit dostupnost domácí hospicové péče na území Plzeňského kraje a umožnit tak nevyléčitelně nemocným v preterminálním a terminálním stádiu života dožít ve vlastním sociálním prostředí.
Domácí hospicová péče zajišťuje nepřetržitou, dostupnou a odbornou péči klientům, kteří se nachází v pokročilé nebo konečné fázi onemocnění a kteří si přejí strávit poslední etapu života v kruhu rodiny a přátel. Zahrnuje jak paliativní péči o klienty, tak i psychosociální a duchovní podporu poskytovanou klientovi i celé rodině, kterou zajišťuje multidisciplinární tým složený ze zdravotnických i nezdravotnických pracovníků. Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná člověku, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo v terminálním stádiu. Cílem paliativní péče je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost. Paliativní péče není hrazena ze zdravotního pojištění. Náklady vynaložené v souvislosti s domácí hospicovou péčí jsou pouze z části pokryty z plateb klientů, proto je nutné provoz zajistit z darů a dotací.
Domácí hospicová péče poskytuje služby v zájmu veřejnosti, pokud by tyto služby nebyly finančně podpořeny veřejnými subjekty, nebyly by poskytovány na trhu vůbec, nebo by byly poskytovány v nižší kvalitě či rozsahu.
 
Vyhlášení Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2017
Členové rady schválili vyhlášení Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2017 v celkové výši 49 milionů korun. Dotační titul vodohospodářské infrastruktury 2017 je připravován k vyhlášení prostřednictvím aplikace eDotace šestým rokem. Tento dotační titul je určen na podporu výstavby vodních děl určených ke sběru a čištění odpadních vod a zásobování obyvatelstva pitnou vodou zejména pro veřejnou potřebu. Každým rokem se zvyšuje částka, kterou kraj v tomto dotačním programu rozděluje:
  • 2017   49 mil Kč (návrh v rozpočtu)
  • 2016   61,5 mil Kč (původní návrh 40 mil Kč byl v průběhu roku navýšen)
  • 2015   42,5 mil Kč
  • 2014   21 mil Kč