39. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 11:17, aktualizováno 10:17, Mgr. Alena Marešová

Vyhlášení dotačního titulu Pomoc obcím, jejichž obecní úřad je stavebním úřadem v Plzeňském kraji pro rok 2014 – část 2

Členové Rady Plzeňského kraje schválili vyhlášení dotačního titulu Pomoc obcím, jejichž obecní úřad je stavebním úřadem v Plzeňském kraji pro rok 2014 – část 2. Obce, jejichž obecní úřad je stavebním úřadem, mají povinnost hradit stavebnímu podnikateli náklady, pokud má dojít k neodkladnému odstranění stavby nebo k provedení nutných zabezpečovacích prací a vlastník této stavby není schopen plnit své povinnosti. Tyto obce se Plzeňský kraj rozhodl při plnění jejich povinností podpořit. Obdobný dotační titul byl v letošním roce již jednou vyhlášen (dne 16. 6. 2014), z došlých žádostí vyplynulo, že obce se potýkají především s problémem zabezpečovacích prací, proto jsou nyní podmínky vyhlašovaného dotačního titulu rozšířeny. Sběr žádostí bude probíhat od 1. do 31. října 2014. Z rozpočtu je na tento dotační titul vyhrazena částka 500 tisíc korun.

 

          Vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2014/2015

Radní schválili vyhlášení dotačního titulu Úprava lyžařských běžeckých tras 2014/2015, jehož prostřednictvím kraj podporuje úpravu lyžařských běžeckých tras na Šumavě a na území Českého lesa. Dotační titul byl v roce 2014 již jednou vyhlášen, ale s ohledem na sněhové podmínky v uplynulé zimní sezóně nemohly být finanční prostředky tohoto dotačního titulu rozděleny. Obce vyčerpaly pouze 106 687 korun ze schválených 400 tisíc korun. O nevyčerpané finanční prostředky bude možné vyčerpat v nadcházejícím zimním období. O dotaci mohou požádat obce na území Šumavy a Českého lesa, které zajišťují pravidelnou strojovou údržbu lyžařských běžeckých tras po celou zimní sezónu. Sběr žádostí o dotaci bude probíhat od 25. září do 20. října 2014.

 

          Poskytnutí neinvestičních příspěvků z dotačního programu Talent 2014

Rada PK schválila poskytnutí neinvestičních příspěvků z dotačního programu Talent 2014 těmto příjemcům: Gymnázium Tachov – 22 tisíc korun za úspěch ve Středoškolské odborné činnosti (SOČ); Gymnázium a Střední odborná škola Plasy – 11 tisíc korun za úspěch v soutěži v německém jazyce; Gymnázium J. Š. Baara, Domažlice – 33 tisíc korun za úspěchy v SOČ a Astronomické olympiádě; Gymnázium Jaroslava Vrchlického, Klatovy – 33 tisíc korun za úspěchy v SOČ a Gymnázium na Mikulášském náměstí v Plzni – 171 tisíc korun za úspěchy v matematické a fyzikální olympiádě a olympiádě v informatice. Cílem programu Talent 2014 je podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, dále pak rozvíjet péči o nadané žáky a zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky.

 

          Vyhlášení dotačních programů v oblasti kultury pro rok 2015

Členové rady schválili vyhlášení dotačních programů Podpora kultury v Plzeňském kraji pro rok 2015 a Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních a uměleckých aktivit. Efektivitu dotačního programu na podporu kultury potvrzuje velký zájem žadatelů z různých kulturních oblastí v předchozích letech. Program Podpora kultury v Plzeňském kraji pro rok 2015 je zacílen na následující okruhy kulturních aktivit: divadlo, hudba a tanec, výtvarné umění, kulturní dědictví, podpora tradiční lidové kultury, postupové přehlídky neprofesionálních uměleckých aktivit. Nově je v oblasti kultury navržen průběžný dotační program Mikrogranty Plzeňského kraje na podporu a oživení kulturních aktivit pro rok 2015. Cílem tohoto programu je podpora zejména nízkorozpočtových kulturních a uměleckých aktivit v následujících oblastech: oživení kulturního dění v PK, prezentace aktivit neprofesionálních kulturních a uměleckých sdružení a osob a projekty podporující Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Na dotace je vyčleněna z rozpočtu částka 2 miliony korun (1,5 milionu na program Podpora kultury v PK pro rok 2015 a 0,5 milionu korun na program Mikrogranty PK).

 

Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2015 – Plzeňský kraj

Rada schválila vyhlášení dotačního titulu Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů, pro rok 2015 – Plzeňský kraj, a to v souvislosti s přechodem dotačního řízení k financování poskytovatelů sociálních služeb ze strany MPSV na kraje. Realizace dotačního titulu bude probíhat v souladu s „Metodikou pro poskytování dotací poskytovatelům sociálních služeb pro rok 2015 a pro posouzení žádostí o dotaci v rámci tohoto dotačního titulu“ schválenou usnesením ZPK ze dne 8. 9. 2014.

Novelou § 101a výše uvedeného zákona dochází k přechodu odpovědnosti za realizaci dotačního řízení na poskytování sociálních služeb na kraje (rok 2014 byl pro kraje rokem přípravným, kdy měly čas se na poskytování dotací přichystat a zajistit potřebný aparát). Od roku 2015 už se bude pro účely poskytnutí dotací postupovat vždy podle § 101a. Pro Plzeňský kraj je pro rok 2015 ze státního rozpočtu na dotační titul Podpora sociálních služeb vyčleněna předpokládaná částka téměř 400 milionů korun, přičemž skutečná výše dotace bude známa po schválení státního rozpočtu na rok 2015.