38. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 11:13, aktualizováno 10:13, Mgr. Alena Marešová

Poskytnutí dotací z dotačního programu „Finanční pomoc při obnově území Plzeňského kraje postiženého pohromou“

Členové Rady Plzeňského kraje souhlasí s poskytnutím dotací na obnovu území postiženého pohromou v celkové výši 926 690 Kč. Schválení poskytnutí dotací bylo doporučeno Zastupitelstvu PK.

 

 

obec Tlučná

Obnova komunikace

10 672 Kč

Obnova kanalizace v křižovatce ulic Hlavní a Pankrácká

87 091 Kč

Obnova odvodňovacích příkopů v ulicích Pankrácká, Školní, V Rybníčkách

82 095 Kč

město Hrádek

Obnova omítek a sanačního opatření v suterénu MŠ Hrádek

288 832 Kč

obec Kamenný Újezd

Obnova komunikace Rafanda I

364 000 Kč

Obnova komunikace Kamenská

17 000 Kč

Obnova komunikace Prašivá

14 000 Kč

Obnova záložního ramene na Pekelském potoce

63 000 Kč

 

 

Dotační titul Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2014 – souhlas s poskytnutím dotací

Rada souhlasí s poskytnutím finančních dotací z dotačního titulu Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2014 v celkové výši 11 403 000 Kč, které budou rozděleny mezi 53 obcí. Celkem bylo podáno 90 žádostí obcí, které požadovaly dotace ve výši 50 853 000 Kč. Návrh bude ještě předložen ke schválení zastupitelstvu.

 

Přidělení dotací obcím z dotačního programu „Finanční podpora výstavby a rozšiřování metropolitních sítí v Plzeňském kraji 2014“ – 2. kolo

Radní odsouhlasili poskytnutí účelových dotací na realizaci projektů představujících výstavbu nebo rozšiřování metropolitních sítí v Plzeňském kraji nebo připojení metropolitní sítě do vybudované komunikační struktury Plzeňského kraje CamelNET. Poskytnutí finančních prostředků bylo doporučeno ke schválení Zastupitelstvu PK.

 

město Kralovice

Kralovice – metropolitní síť – II. etapa

600 000 Kč

město Domažlice

Metropolitní optická síť města Domažlice – 4. etapa

600 000 Kč

město Rokycany

Metropolitní síť Rokycany etapa 3

600 000 Kč

 

Poskytnutí neinvestiční dotace a příspěvku z dotačního programu „Podpora sportovních soutěží republikového a mezinárodního významu“

Rada schválila poskytnutí dotací na zajištění sportovních soutěží republikového a mezinárodního rozsahu pro mladé sportovce na 15 projektů a doporučila ke schválení zastupitelům poskytnutí dotací dalším šesti subjektům. Celková výše poskytnutých dotací činí 242 tisíc korun. Díky programu bude podpořen například „Celostátní badmintonový turnaj kategorie do 15 let“, Celostátní turnaj v tenise do 14 let“, „Celostátní soutěž ve sportovním aerobiku žactva a kadetů“ nebo „Republikový turnaj staršího žactva v karate“.

 

Vyhlášení dotačního programu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2014“

Členové rady schválili vyhlášení dotačního programu „Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2014“. Impulsem pro vznik dotačního programu je zejména zvýšená poptávka zaměstnavatelů po absolventech technických oborů všech stupňů. Cílem dotačního programu je žáky včas seznámit s možnostmi zaměření studia na střední škole včetně možnosti uplatnění po ukončení technického oboru střední školy. Finanční výše dotace činí 800 tisíc korun.

 

          Vyhlášení soutěže „Řemeslo má zlaté dno“

Rada schválila vyhlášení rukodělné soutěže pro žáky a žákyně škol Plzeňského kraje s názvem „Řemeslo má zlaté dno“. Cílem soutěže je podpora řemeslných oborů a jejich popularizace prostřednictvím výstavy soutěžních prací žáků škol Plzeňského kraje. Soutěž je určena pro žáky a žákyně škol Plzeňského kraje ve třech věkových kategoriích: 1. stupeň ZŠ (1. – 5. třída), 2. stupeň ZŠ (6. – 9. třída) a střední školy (1. a 2. ročník). Žáci soutěží s vlastnoručně vytvořenými výrobky jako: suvenýry, hračky, vyučovací pomůcky, oděvní doplňky, šperky, vybavení domácnosti, vše pro zahradu, nástroje a technické pomůcky a hlavolamy. Vítězové vzešlí ze školních a krajských kol budou vyhlášeni v polovině roku 2015 v Techmania Science Center, kde převezmou věcné ceny.

 

          Vyhlášení technických soutěží

Radní schválili vyhlášení soutěže „Technická olympiáda Plzeňského kraje“ pro žáky a žákyně středních škol PK ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni pod záštitou hejtmana PK. Technická olympiáda je soutěž školních týmu středních škol v řešení tematických okruhů a technických problémů stanovených ZČU v Plzni. Práce musí vytvořit skupina žáků jedné školy, pomoc od jiných subjektů není přípustná, možné je práci konzultovat s pedagogy dané školy a ZČU. U. Uzávěrka přihlášek je 30. září 2014. Ukončení školního kola a odevzdání prací ZČU je do 19. prosince 2014. Vyhodnocení soutěže se uskuteční v únoru 2015.

Dále rada schválila vyhlášení soutěže na podporu technického vzdělávání „Technika má zlaté dno“, která je určena pro žáky a žákyně středních škol PK s cílem podpořit zájem mladých lidí o technické obory. Téma soutěže zní: „Jak podpořit zájem o technické obory v Plzeňském kraji?“. Do soutěže mohou žáci a žákyně přihlásit plakát propagující techniku a vzbuzující zájem mladých lidí o technické obory v PK. Termín odevzdání prací je 14. listopadu 2014.

 

Podpora pro obce, které mají uzavřenou smlouvu s registrovaným poskytovatelem sociálních služeb na zajišťování pečovatelské služby na území Plzeňského kraje v roce 2014 – rozdělení dotací

Členové Rady Plzeňského kraje odsouhlasili rozdělení dotací v rámci programu „Podpora pro obce, které mají uzavřenou smlouvu s registrovaným poskytovatelem sociálních služeb na zajišťování pečovatelské služby na území Plzeňského kraje v roce 2014“ v celkové výši 1,075 milionů korun. Žádost o poskytnutí podpory podalo celkem 23 žadatelů (obcí). Celkové požadavky na dotace činily 3,3 milionu korun. Schválení poskytnutí dotací bylo doporučeno Zastupitelstvu Plzeňského kraje.

 

Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji 2014 – pečovatelská služba poskytovaná obcemi – rozdělení dotací

Radní odsouhlasili rozdělení dotací na pečovatelskou službu poskytovanou obcemi v rámci dotačního titulu „Program podpory sociálních služeb v Plzeňském kraji 2014 – Pečovatelská služba poskytovaná obcemi“ v celkové výši 3 225 000 korun. Žádost o poskytnutí podpory podalo celkem 22 žadatelů (obcí nebo příspěvkových organizací zřizovaných obcemi) s celkovými požadavky ve výši 5 686 650 korun. Schválení poskytnutí dotací bylo doporučeno Zastupitelstvu Plzeňského kraje.

 

Poskytnutí věcného daru obcím okresu Plzeň-sever v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj pro roky 2013/2014“ – podzim 2014

Rada PK schválila v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj pro roky 2013/14“ poskytnutí věcných darů 26 obcím z okresu Plzeň-sever. Obcím bude poskytnuto celkem 609 kusů ovocných stromků původních krajových odrůd určených pro podzimní výsadbu včetně pomocného výsadbového materiálu. Průměrná cena jednoho stromku (polokmenu) pro podzimní výsadbu 2014 činí cca 400 korun za kus včetně pomocného výsadbového materiálu a dopravy na místo.

Rada dále odsouhlasila vyhlášení pokračování projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj pro roky 2014/15“, který by se týkal obcí z okresů Plzeň-jih a Rokycany.

V předešlých letech byl ze strany obcí o projekt velký zájem. V roce 2013 bylo díky projektu vysázeno 475 stromků v okresech Domažlice a Tachov. V roce 2014 projevilo zájem o stromky 48 obcí (okres Klatovy a Plzeň-sever) s požadavky na 1117 stromků -v jarní výsadbě bylo vysazeno 508 stromků, na podzim bude vysazeno dalších 609 stromků.

 

          Poskytnutí dotací v rámci Společného programu na podporu výměny kotlů

Rada schválila poskytnutí dotací v rámci Společného programu na podporu výměny kotlů, který byl vyhlášen v květnu 2014. Celkem bylo prostřednictvím aplikace eDotace doručeno 411 žádostí, v následně otevřeném programu ZÁSOBNÍK – Společný program na podporu výměny kotlů bylo doručeno 80 žádostí. Z obou programů bylo celkem vyřazeno 77 žádostí, z toho 9 na žádost žadatele, ostatní z důvodu nesplnění podmínek programu. Státnímu fondu životního prostředí ČR bylo předáno k administraci 204 žádostí, zbývajících 15 žádostí v programu ZÁSOBNÍK zůstává pro případné doplnění žádostí vyřazených v průběhu další administrace programu. Celkové finanční nároky z rozpočtu PK činí 10 milionů korun, přičemž částka je rozdělena do dvou období 2014 a 2015. V roce 2014 se jedná o částku 5 milionů korun z rozpočtu PK.