37. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
19. března 2018 17:00, aktualizováno 16:00, Mgr. René Zeithaml

Finanční dar Krajskému ředitelství policie Plzeňského kraje
Plzeňský kraj poskytl Krajskému ředitelství policie Plzeňského kraje finanční dar ve výši 2,5 mil. korun na nákup speciálních vozidel se schopností průjezdu v těžkém terénu a na nákup osobní vybavenosti zakročujících policistů.

Poskytnutí financí ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

Dotace pro hasiče
Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí účelové dotace Městskému sdružení hasičů Plzeň ve výši 156.800 Kč a Západočeské hasičské lize se sídlem v Mrtníku ve výši 50 tisíc korun. Zároveň odsouhlasila poskytnutí účelově určené dotace Krajskému sdružení Plzeňského kraje ve výši 750 tisíc korun, Okresnímu sdružení hasičů Domažlice ve výši 460.600 Kč, Okresnímu sdružení hasičů Klatovy ve výši 696 tisíc korun, Okresnímu sdružení hasičů Plzeň-jih ve výši 478.200 Kč, Okresnímu sdružení hasičů Plzeň-sever ve výši 437 tisíc korun a Okresnímu sdružení hasičů Rokycany ve výši 260 tisíc korun.

Na rekonstrukci a stavbu hasičské zbrojnice a stanice odsouhlasila pro město Železná Ruda účelovou finanční dotaci ve výši 4,5 milionu korun.

Pro Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje odsouhlasila RPK poskytnutí investiční dotace 8.830.000 Kč na pořízení cisternové automobilové stříkačky pro velkoobjemové hašení, osobního automobilu pro velitele stanice, kompresorů pro plnění tlakových láhví dýchacích přístrojů a termo kamery.

Poskytnutí financí ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

Podpora spolkové činnosti na venkově
Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Podpora spolkové činnosti na venkově – investiční projekty 2018 celkem 22 žadatelům ve výši 3 miliony korun. Částka 200 tisíc korun půjde TJ Sokol Tymákov na rekonstrukci balkonu budovy na hřišti, Českému svazu chovatelů ZO Terešov na 2. etapu opravy chovatelského areálu radnice a nákup vybavení pro výstavy, TJ Sokol Vrhaveč na rekonstrukci sociálního zařízení ve sportovním areálu, TJ Holoubkov na automatický závlahový systém fotbalového hřiště, TJ Sokol Spálené Poříčí na modernizaci zdroje vytápění v Sokolovně, TJ Sokol Druztová na automatické zavlažování fotbalového hřiště, Spolku rybářů Honezovic a Hradišťan na přívěsný vozík za osobní automobil na akce pořádané venku, Úterskému spolku Bart na spolkovou místnost a Spolku pro rozvoj včelařství Mája na zateplení a rekonstrukci podlah ubytovací kapacity Agroenviromentálního vzdělávacího centra Mája. Ostatní žadatelé získají nižší částku.

Poskytnutí financí ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

Dotační titul na zachování prodejen v malých obcích
Plzeňský kraj vyhlásil pravidla pro žadatele o dotační titul Zachování prodejen v malých obcích PK 2018, jehož cílem je omezit rušení obchodů a pojízdných prodejen v malých obcích do 250 resp. 500 obyvatel. Plzeňský kraj má ve svém rozpočtu vyčleněnu částku 3 miliony korun. Sběr žádostí bude probíhat od 23. 4. do 23. 5. 2018.
 

Rozdělení dotací v rámci dotačního Programu stabilizace a obnovy venkova
Rada Plzeňského kraje odsouhlasila poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního Programu stabilizace a obnovy venkova PK 2018 ve výši 112 milionů korun.

Peníze budou využity na např. na rekonstrukce místních komunikací (Čermná, Domažličky, Kvášňovice, Prášily, Rabí), opravy budov (MŠ Meclov, Pařezov), budování osvětlení (Osvračín, Pocinovice, Podmokly, Žákava) ...

Poskytnutí financí ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

Dotace na natáčení filmu "Nabarvené ptáče"
Rada Plzeňského kraje odsouhlasila poskytnutí účelové neinvestiční dotace ve výši 1 milion korun společnosti Silver Screen, s.r.o. na částečné pokrytí nákladů spojených s výrobou filmu „Nabarvené ptáče“. Dotace bude využita na natáčení zimních scén v lokalitě Horská Kvilda. Filmový scénář dramatického příběhu o chlapci, který během 2. světové války sám putuje po polském a ukrajinském venkově, získal v roce 2013 zvláštní uznání poroty v rámci vyhlášení vítězů scenáristické ceny ScripTeast/Ceny Krysztofa Kieslowského na festivalu v Cannes.

Poskytnutí financí ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

Programu podpory projektů mateřských a rodičovských center v Plzeňském kraji 2018
Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení Programu podpory projektů mateřských a rodičovských center v Plzeňském kraji 2018, na který vyčlenila částku 550 tisíc korun. Cílem programu je podpora prorodinných aktivit pomáhajících rodičům s malými dětmi vyjít z izolace, do níž se dostávají celodenní péčí o děti. Příjem žádostí bude probíhat do 7. 5. 2018.
 

Rozdělení dotací z dotačních programů v oblasti památkové péče
Rada Plzeňského kraje odsouhlasila poskytnutí finančních prostředků v oblasti památkové péče. Jedná se o podporu 102 žádostí v oblasti zachování a obnovy kulturních památek Plzeňského kraje v celkově vyčleněné částce 22 mil. Kč a dále o podporu 55 žádostí v oblasti obnovy historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách staveb drobné architektury v celkové výši 4,5 milionu Kč. Nejvyšší navržená podpora se týká pokračování obnovy Kláštera premonstrátek v Chotěšově. Tato národní kulturní památka se nachází ve vlastnictví obce Chotěšov.

Poskytnutí financí nad celkovou částku 200 tis. Kč a dotací poskytnutých obcím ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

Podpora kultury v Plzeňském kraji
V rámci programu Podpora kultury v Plzeňském kraji pro rok 2018 Rada Plzeňského kraje odsouhlasila rozdělení dotací v celkové výši 5 milionů Kč. Z celkově 134 podaných žádostí rada ve své kompetenci rozhodla o poskytnutí dotací osmdesáti čtyřem žadatelům ve výši 3.637.000 Kč.  Poskytnutí navržených dotací 31 žadatelům ze strany obcí musí ještě schválit Zastupitelstva Plzeňského kraje. Mezi podpořenými žádostmi jsou mimo jiné Koncert ke světovému dni zraku, koncerty kruhů přátel hudby, akce prezentující západočeské baroko nebo cyklus přednášek a kulturních akcí Adolf Loos – první republika.
 

Dotace na zajištění fungování přívozu Darová
Rada Plzeňského kraje odsouhlasila poskytnutí dotace obci Břasy ve výši 320 tisíc korun na částečné pokrytí nákladů zajištění fungování přívozu Darová v roce 2018. Projekt je Plzeňským kraje podporován od roku 2013. Obec Břasy v roce 2017 rekonstruovala provozní budovu (3 miliony korun), která slouží jako zázemí pro převozníka a v únoru 2018 nechala opravit prám.

Poskytnutí financí ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

U příležitosti výročí vzniku republiky vyhlásí kraj projekt Lípy republiky 2018
Rada schválila vyhlášení projektu Lípy republiky 2018 u příležitosti 100 let od vzniku Československa. V rámci projektu mohou obce v Plzeňském kraji vysadit tento památeční národní strom a připomenout si tak významné datum. Plzeňský kraj zajistí sazenici vzrostlé lípy srdčité včetně potřebného doprovodného materiálu k výsadbě. Předpokládané náklady projektu 500 tisíc Kč.
 

Záchranné stanice podpoří individuální dotace
Rada souhlasí s poskytnutím individuální dotace 1 milion korun pro celkem 4 záchranné stanice pro letošní rok. Dotaci 120 tisíc korun schválila RPK pro ZO ČSOP Rokycany na podporu projektu "Podpora záchranné stanice živočichů Rokycany". Dále RPK doporučila ke schválení Zastupitelstvu Plzeňského kraje podporu 320 tisíc korun na projekt "Podpora na provoz záchranné stanice" Dobrovolnému ekologickému spolku – ochrana ptactva. Dotaci ve výši 340 tisíc korun doporučuje RPK také pro ZO ČSOP Spálené Poříčí pro "Péči o handicapované živočichy v Záchranné stanici živočichů  ve Spáleném Poříčí". V Tachově pak  ZO ČSOP – TOSD záchranná stanice obdrží po schválení ZPK 220 tisíc korun na "Podporu na provoz záchranných stanic".
 

Dotační program Podpora včelařství rozdělí více než 2 miliony korun
Žádost celkem 7 žadatelů, kteří splnili podmínky pravidel pro poskytnutí dotace, doporučuje ke schválení zastupitelstvu krajská rada. Tito žadatelé si rozdělí částku 2,5 milionu korun, přičemž RPK schválila přidělení dotace ČSV organizaci Plzeň ve výši téměř 74 tisíc korun.  
 

Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu
Rada Plzeňského kraje odsouhlasila poskytnutí účelových investičních i neinvestičních dotací 41 žadatelům ve výši 1.710.000 Kč v rámci dotačního programu "Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Plzeňském kraji pro rok 2018".

Poskytnutí financí ještě musí schválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.
 

Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy
Krajská rada souhlasí s rozdělením částky 4 milionů korun pro program Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy pro rok 2018 celkem 14 žadatelům, kteří o investiční dotaci požádali v prvním kole programu. Celkem rada doporučuje zastupitelstvu ke schválení 2.815.400 korun pro 14 žadatelů splňujících podmínky programu v prvním kole. Zároveň také krajská rada schválila vyhlášení druhého kola programu včetně pravidel pro žadatele. Pro druhé kolo pak bude určena k rozdělení částka 884.600 Kč. Mezi doporučenými žadateli je např. město Starý Plzenec, které žádá o dotaci na cyklostezku Starý Plzenec – Šťáhlavy, dále pak Klub českých turistů za účelem údržby značení cyklotras v Plzeňském kraji.
 

Poskytnutí účelové dotace Západočeské univerzitě v Plzni
Rada souhlasí s poskytnutím účelové dotace ve výši 3 miliony korun Západočeské univerzitě v Plzni na realizaci 10 projektů na základě Smlouvy o regionální spolupráci a partnerství mezi oběma stranami.

Západočeská univerzita využije dotaci na realizaci těchto projektů:

  • Technická olympiáda 2018 – 350.000 Kč
  • Podpora studentů při reprezentaci  ZČU a Plzeňského kraje v oblasti sportu v roce 2018 – 700.000 Kč
  • Dětská univerzita JUNIORFEL 2018 – 250.000 Kč
  • Dětská univerzita FPE 2018 – 200.000 Kč
  • Dny vědy a techniky 2018 – 1.050.000 Kč
  • Letní škola HOMO ECONOMICUS 2018 – 40.000 Kč
  • Provozování WEBu Bav se s vědou v roce 2018 – 160.000 Kč
  • Popularizace vědy na SŠ v roce 2018 – 100.000 Kč
  • Mládež 2018 – 50.000 Kč
  • Dětská technická univerzita pro žáky ZŠ 2018 – 100.000 Kč

 

Soubory ke stažení