33. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
22. ledna 2018 13:23, aktualizováno 12:23, Mgr. René Zeithaml

Dar pro první občánky Plzeňského kraje roku 2018
Rada PK schválila poskytnutí finančního daru ve výši 10 tisíc korun první dívce Plzeňského kraje roku 2018 a stejnou částku prvnímu chlapci Plzeňského kraje roku 2018. V roce 2018 se první dívka Plzeňského kraje, Markéta Melicharová, narodila 1. ledna 2018 v 03:10 hod. v Mulačově nemocnici v Plzni a první chlapec Plzeňského kraje, Jiří Šmídl, se narodil 1. ledna 2018 v 00:32 hod. ve Fakultní nemocnici Plzeň. Markéta Melicharová bydlí v Plzni, Jiří Šmídl bydlí v Nynicích. Hejtman Plzeňského kraje přijímá a obdarovává první občánky Plzeňského kraje od roku 2010.

 

Vyhlášení dotačního programu „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2018“
Členové rady schválili vyhlášení dotačního programu s názvem „Podpora jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje v roce 2018“ ve výši 11,4 milionu korun. Dle zákona o požární ochraně k zabezpečení plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany přispívá kraj obcím na financování potřeb jejich jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí (JSDO). Finanční prostředky jsou obcím rozdělovány ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje (dále jen HZS PK).

Program zahrnuje tyto dotační tituly:

Příspěvek na nákup nového dopravního automobilu
Tímto příspěvkem kraj spolufinancuje nákup nového dopravního automobilu obci, které byla na tento nákup přiznána účelová dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR z prostředků státního rozpočtu.

Příspěvek na věcné vybavení
Příspěvek je určen na nákup a opravy požární techniky a věcných prostředků požární ochrany pro JSDHO.

Příspěvek na nákup nové cisternové automobilové stříkačky
Tímto příspěvkem kraj spolufinancuje částkou 500 000 Kč nákup nové cisternové automobilové stříkačky obci, které byla na tento nákup přiznána účelová dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR z prostředků státního rozpočtu.

Příspěvek na opravy cisternové automobilové stříkačky většího rozsahu
Příspěvek je určen na opravy cisternové automobilové stříkačky, které nejsou technickým zhodnocením. Maximální výše příspěvku je 700 000 Kč s maximální finanční spoluúčastí kraje 50 %.

Příspěvek na opravy menšího rozsahu u cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu
Příspěvek je určen na opravy jakékoliv cisternové automobilové stříkačky nebo rychlého zásahového automobilu, které nejsou technickým zhodnocením. Maximální výše příspěvku je 200 000 Kč s maximální finanční spoluúčastí kraje 50 %.

 

„Podpora sociálních služeb dle § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů pro rok 2018 - Plzeňský kraj“ - rozdělení dotací
Rada PK souhlasí s poskytnutím finančních prostředků v celkové výši 655 839 593 Kč celkem 95  příjemcům na 210 sociálních služeb v rámci dotačního titulu „Podpora sociálních služeb dle §101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů pro rok 2018 – Plzeňský kraj“. Poskytnutí dotací bude ještě schvalovat Zastupitelstvo Plzeňského kraje.

Částka určená pro Plzeňský kraj na dotace v souladu s § 101a zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů činí 696 176 129 Kč. V rámci dotačního titulu je rozdělována částka 655 839 593 Kč. Zbývající část ve výši 40 336 536 Kč bude rozdělena v dalším kole dotačního řízení.

 

Memorandum o spolupráci v rámci projektů regionální filmové kanceláře
Rada schválila uzavření memoranda o spolupráci v rámci projektů regionální filmové kanceláře mezi Plzeňským krajem a spolkem Regionální Filmová Kancelář Plzeňský kraj z.s. Plzeňský kraj navrhovaným memorandem projevuje svou vůli spolupracovat se spolkem Regionální Filmová Kancelář Plzeňský kraj z.s. (dále je „filmová kancelář“), za účelem podpory filmového průmyslu a filmové turistiky v Plzeňském kraji v rámci projektů regionální filmové kanceláře. Filmová kancelář bude aktivně propagovat Plzeňský kraj formou filmové turistiky, působit při vyhledávání filmových lokací a při vyřizování potřebných povolení pro filmaře, poskytovat odborné konzultace týkající se regionu a distribuovat informace o firmách a institucích, které nabízí související podpůrné služby (ubytování, stravování, produkční agentury, doprava a další).  

 

Projekt „Nová stálá expozice hlavní budovy klatovského muzea“ Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech, příspěvkové organizace
Rada Plzeňského kraje souhlasí s předložením projektové žádosti k projektu „Nová stálá expozice hlavní budovy klatovského muzea“ Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech, příspěvkové organizace, do Integrovaného regionálního operačního programu. Rada též schválila projektový záměr včetně předfinancování a kofinancování z rozpočtu Plzeňského kraje.

Stálá expozice Historie Klatovska ve II. nadzemním podlaží hlavní budovy Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech, p. o., byla zpřístupněna veřejnosti v roce 1996 po tehdejším dvouletém období příprav a instalačních prací. V roce 2016 byla tedy v provozu již 20 let a byla již patrná její zastaralost po obsahové stránce, ale i její výrazný dluh současným technickým možnostem muzejní prezentace. Během roku 2016 došlo k postupné deinstalaci této expozice a jejímu nahrazení dočasnou výstavou. Náhradní program bude trvat do doby zahájení stavební údržby II. nadzemního podlaží, cca do konce roku 2018.

V rámci realizace předloženého projektového záměru by mělo dojít ve třech letech (07/2018–06/2021) k instalaci nové expozice, resp. nejprve ke stavební údržbě II. nadzemního podlaží, souběžně k restaurátorskému a konzervátorskému ošetření vybraných sbírkových předmětů pro expozici, dále k výrobě a následné instalaci výstavního nábytku, expozičních prvků a sbírkových předmětů. Na samotnou instalaci nové expozice naváže ještě zpracování komplexního programu propagace expozice a činnosti muzea obecně. Souběžně bude řešeno monitorování klimatických podmínek depozitárního uložení sbírkových předmětů (i podmínek v expozičních sálech) a nové vybavení konzervátorské dílny. Předpokládané celkové náklady projektu činí 29 343 000 korun. Plzeňský kraj bude projekt kofinancovat ve výši 10 % způsobilých výdajů, což činí maximálně 2 886 400 korun, a 100 % nezpůsobilých výdajů.

 

Projekt „Revitalizace Západočeského muzea v Plzni – Národopisného muzea Plzeňska“ Západočeského muzea v Plzni, příspěvkové organizace
Členové rady odsouhlasili předložení projektové žádosti k projektu „Revitalizace Západočeského muzea v Plzni – Národopisného muzea Plzeňska“ Západočeského muzea v Plzni, příspěvkové organizace, do Integrovaného regionálního operačního programu a schválili projektový záměr včetně předfinancování a kofinancování z rozpočtu Plzeňského kraje.

Národopisné muzeum Plzeňska (dále jen „muzeum“) je součástí Západočeského muzea v Plzni, příspěvkové organizace (dále jen „organizace“), a je umístěno ve dvou domech (Chotěšovský dům - náměstí Republiky 13/106 a Gerlachovský dům - Dřevěná ulice 4/344), které jsou propojeny zadními trakty do jednoho funkčního celku. Oba domy patří mezi významné stavební památky v centru města Plzně a jsou zapsány ve státním seznamu nemovitých kulturních památek České republiky. Současný stav obou domů je nevyhovující a stejně tak vnitřní dispozice, která je určena pro prezentaci sbírek. Od počátku 20. století byly oba domy pouze udržovány a nikdy zde nebyla provedena stavební rekonstrukce pro účely veřejně přístupného objektu. Prezentace sbírek venkovské i městské etnografie je v téměř nezměněné podobě jako při otevření muzea v roce 1919 a neodpovídá současným požadavkům na muzejní instituci. Nevyhovující jsou i omezené depozitární prostory a zastaralá instalace exponátů, přičemž zcela  chybí služby pro návštěvníky.

Projekt zahrnuje celkovou obnovu a zároveň úpravu vnitřních dispozic objektů a jejich přizpůsobení současným požadavkům na ochranu sbírek a bezpečnost návštěvníků, a to při maximální snaze o zachování historické a památkové hodnoty obou domů. Zároveň řeší prezentaci sbírek a rozvoj služeb pro návštěvníky podle současných standardů. Mimo stavební obnovy objektů a vybudování jejich vybavenosti je zásadní součástí projektu vybudování nově koncipované expozice v logickém návštěvnickém sledu při zachování všech odborných aspektů etnologického tématu, a to jak městské, tak venkovské etnologie, která moderní formou prezentace revitalizuje původní záměry koncipované již na počátku 20. století zakladatelem muzea Ladislavem Lábkem.

Projekt bude realizován ve dvou etapách: 1. Stavební obnova a úprava objektů a 2. Vybudování nové expozice. Celkové náklady projektu činí 115 milionů korun. Plzeňský kraj se zavazuje ke kofinancování projektu ve výši 10 % způsobilých výdajů, což činí maximálně 11 498 185 korun, a 100 % nezpůsobilých výdajů.

 

Poskytnutí účelových dotací v oblasti kultury
Členové rady odsouhlasili poskytnutí účelových dotací na částečné pokrytí nákladů spojených s realizací projektů: Polské dny v Plzni (190 tisíc korun) a exteriérová výstava 100PY (100 tisíc korun).

Projekt Polské dny v Plzni se uskuteční v úzké spolupráci s Polským institutem v Praze a regionálními partnery - DEPO 2015, Moving Station a Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje. V rámci projektu proběhne prezentace bohatého architektonického, filmového či hudebního dění v současném Polsku nebo připomenutí polské historie (uskuteční se architektonická výstava Young Polish Architects 2.5D, komiksová výstava Spolu v bublinách, koncert přední rockové skupiny Luxtorpeda, setkání s historiky na téma Poláci a Češi – společně na frontách druhé světové války a v Moving Station „Polský filmový týden“).

Exteriérová výstava 100PY se uskuteční v rámci plzeňských oslav 100. výročí založení Československa. Výstava doplňuje interiérovou výstavu 100 let Československa očima 5 plzeňských generací, kterou pořádá Plzeň 2015 v prostoru DEPO2015 od května do října 2018. Exteriérová výstava umístěná na nádvoří DEPO2015 bude obsahovat výstavní část a část věnovanou dětem. Výstavní část počítá s umístěním přibližně osmi výrazných objektů, které jsou různými způsoby spojeny s důležitými mezníky ve stoleté historii Plzně, Plzeňského kraje a Československa. Dětská část výstavy bude reflektovat vybraná období skrze nejrůznější prolézačky a herní prvky, které se vyskytovaly na sídlištích či v jiném veřejném prostoru.

 

Vyhlášení dotačního programu „Podpora výstavby cyklostezek a cyklotras v Plzeňském kraji pro rok 2018“
Na základě schválení Radou PK bude vyhlášen dotačního program „Podpora výstavby cyklostezek a cyklotras v Plzeňském kraji pro rok 2018“ v celkové výši 16 milionů korun. Dotační program má za cíl naplňovat Koncepci rozvoje cykloturistiky a cyklodopravy v Plzeňském kraji, kterým je podpora vybudování infrastruktury cyklistické dopravy a rozvoj cykloturistiky na území Plzeňského kraje s dosahem za jeho hranice a podpora systému bezpečných nadregionálních a regionálních cyklotras. Předmětem podpory budou výhradně projekty investičního charakteru, zejména výstavba cyklostezek a cyklotras, případně stavebního objektu podmiňujícího jejich funkci (lávka, podjezd, rampa, atd.). Vybudování specializované doprovodné infrastruktury (přírodě blízká stezka, naučná stezka, pumptrek, MTB trasa, in-line trasa, atd.). Preferovány budou projekty týkající se nadregionálních dálkových tras.

 

Uzavření dodatků 1/2018, 2/2018 a dodatku č. 19 ke Smlouvám o závazku veřejné služby k zajištění základní dopravní obslužnosti území Plzeňského kraje veřejnou linkovou dopravou
Rada schválila uzavření dodatku č. 1/2018 ke Smlouvě o závazku veřejné služby (ZVS) k zajištění základní dopravní obslužnosti (ZDO) území Plzeňského kraje veřejnou linkovou dopravou (VLD) s dopravcem:

  • ČSAD AUTOBUSY České Budějovice, a. s., Žižkova tř.1321/1, 370 01 České Budějovice,

Dále bylo schváleno uzavření dodatků č. 2/2018 ke Smlouvám o závazku veřejné služby (ZVS) k zajištění základní dopravní obslužnosti (ZDO) území Plzeňského kraje veřejnou linkovou dopravou (VLD) s dopravci:

  • ČSAD autobusy Plzeň a. s., V Malé Doubravce 27, 312 00 Plzeň,
  • ČSAD STTRANS a. s. Strakonice, U Nádraží 984, 386 13 Strakonice,
  • Město Kašperské Hory, Náměstí 1, 341 92 Kašperské Hory,
  • Autobusová doprava - Miroslav Hrouda s. r. o., Bezručova 244, 338 08 Zbiroh,
  • Obec Chanovice, Chanovice 36, 341 01 Horažďovice,
  • ARRIVA STŘEDNÍ ČECHY s. r. o., Pod Hájem 97, 267 01 Králův Dvůr,
  • VATRA Bohemia, spol. s r. o., Májová 630, 331 41 Kralovice,
  • Město Blovice, Masarykovo náměstí 143, 336 01 Blovice,
  • Autobusy Karlovy Vary, a. s., Sportovní 4, 360 09 Karlovy Vary,
  • Pavel PAJER, Rozvadov 204, 348 07 Rozvadov,

Schváleno bylo také uzavření dodatku č. 19 ke Smlouvě o závazku veřejné služby (ZVS) k zajištění základní dopravní obslužnosti (ZDO) území Plzeňského kraje veřejnou linkovou dopravou (VLD) s dopravcem:

  • Plzeňské městské dopravní podniky, a. s., Denisovo nábřeží 920/12, 301 00 Plzeň,

Předmětem uvedených dodatků je sjednání rozsahu závazku veřejné služby v linkové dopravě, který má každý z uvedených dopravců v roce 2018 zajišťovat, stanovení předběžného odborného odhadu prokazatelné ztráty plynoucí ze zajišťování závazku veřejné služby v roce 2018 a stanovení režimu úhrady prokazatelné ztráty (včetně vlivu Nařízení vlády 567/2006Sb., ve věci navýšení mezd) plynoucí z plnění závazku veřejné služby v roce 2018.

Rozsah základní dopravní obslužnosti pro rok 2018 byl stanoven na 15 450 tis. km (± 5 %) a definována celková předpokládaná finanční náročnost činí 501 752 tis. Kč, a to za všechny dopravce, kteří budou v roce 2018 zajišťovat dopravní obslužnost v rámci závazku veřejné služby na základě smlouvy s Plzeňským krajem. Aby mohla být základní dopravní obslužnost/dopravní obslužnost kraje (ZDO) veřejnou linkovou dopravou (bus) řádně zabezpečena, je třeba její konkrétní rozsah u každého z dopravců vždy na každý kalendářní rok upřesnit dodatkem ke smlouvě, popř. smlouvou, pokud předchozí skončila a dopravce bude výkony nadále zajišťovat.

Na základě dostupných dat a zejména s přihlédnutím k vyhodnocení roku 2016 a k požadavkům na obsluhu území Plzeňského kraje je předpokládán výkon jednotlivých dopravců 15 720 367 km.  Finanční náročnost (Kč) uvedených dodatků na dopravní výkon a mzdové náklady spojené s Nařízením vlády v roce 2017 a Nařízením vlády v roce 2018 se přepokládá  ve výši 440 881 498 korun.

Pozn. 1: Dodatek ke smlouvám zajišťující pokrytí ztráty způsobené poskytováním vyšších slev ve veřejné dopravě, které Plzeňský kraj zavedl od 1. 1. 2018, byl uzavřen s dopravci již před koncem roku. Finanční náročnost se předpokládá ve výši 40 milionů korun.

Pozn. 2: Dopravce zajišťující významnou většinu výkonů ve VLD  pro Plzeňský kraj - společnost ČSAD Autobusy Plzeň a.s., má cca 430 řidičů, průměrný hrubý plat je 32 650 Kč a průměrný  hrubý příjem řidiče včetně bonusů a zákonných nároků dosahuje 35 920 Kč.  Odměnu řidič obdrží za průměrně 169 hodin jízdy a 91 hodin čekání.

 

Přeshraniční projekt „Vintířova stezka“
Rada PK schválila projektový záměr k projektu „Vintířova stezka“ a schvaluje také předložení žádosti k projektu „Vintířova stezka“ do Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014-2020, uzavření přeshraniční partnerské dohody, předfinancování a kofinancování projektu Plzeňským krajem.

Stezka významně přispěje ke zkvalitnění a rozšíření pěších turistických cest v širší oblasti Šumavy a Bavorského lesa a zároveň přiblíží odkaz významné osobnosti sv. Vintíře a rozšíří obecné povědomí o poutních cestách. Tento projekt podpoří zvýšení atraktivity přeshraničního území Čech a Bavorska prostřednictvím zachování a zhodnocení společného kulturního dědictví. Udržitelný rozvoj dotačního území vyžaduje ekologický a sociálně zodpovědný přístup k přírodním a kulturním zdrojům.

Projekty v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014–2020 jsou spolufinancovány z 85 % z prostředků EU (resp. ERDF) a z 5 % z prostředků státního rozpočtu. Kofinancování projektu ve výši 10 % zajišťuje žadatel - Plzeňský kraj (včetně případného 100 % dofinancování neuznatelných výdajů).

Celkový objem finančních prostředků potřebných pro předfinancování projektu „Vintířova stezka“ činí 307 692,3 EUR (8 000 000 Kč), jejichž čerpání bude rovnoměrně rozloženo do celé doby realizace projektu v letech 2018-2021 Kofinancování projektu ze strany Plzeňského kraje bude činit celkem 30 769,23 EUR (800 000 Kč) za celou dobu realizace projektu.

 

Vyhlášení dotačního programu Podpora včelařství (2018)
Rada PK schvaluje vyhlášení dotačního programu Podpora včelařství (2018) v celkové výši 2,5 milionu korun. Jedná se o dotace na podporu začínajících a stávajících včelařů a realizaci ozdravných a preventivních opatření proti závažným onemocněním včelstev. Podpora bude poskytována jako neinvestiční finanční podpora za účelem stabilizace a zvýšení počtu včelstev a zkvalitnění jejich chovu, společně se zlepšením opylovací služby včelstev.

 

Vyhlášení Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury 2018
Členové RPK schválili vyhlášení Dotačního programu vodohospodářské infrastruktury na rok 2018 v celkové výši 67 milionů korun. Tento dotační program je určen na podporu výstavby vodních děl určených ke sběru a čištění odpadních vod a zásobování obyvatelstva pitnou vodou zejména pro veřejnou potřebu.

 

Prodloužení termínu pro ukončení přijímání žádostí uvedeného ve výzvě již vyhlášeného dotačního titulu „Pořízení ekologického vytápění v domácnostech II“
RPK schválila prodloužení termínu pro ukončení přijímání žádostí uvedeného ve výzvě k podávání žádostí o poskytnutí dotace z již vyhlášeného dotačního titulu „Pořízení ekologického vytápění v domácnostech II“, a to do 29. 6. 2018 nebo do dne vyčerpání alokace.