32. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 11:00, aktualizováno 10:00, Mgr. Alena Marešová

Cena hejtmana Plzeňského kraje 2013

Radní schválili udělení Ceny hejtmana Plzeňského kraje 2013 za záchranu života pěti lidem, kteří neváhali a pomohli člověku v ohrožení života. Cílem ocenění je vyjádřit uznání a poděkování lidem, kteří nezištně pomohli nebo pomáhají druhým. Slavnostní setkání oceněných se uskuteční v úterý 15. dubna 2014 v budově Krajského úřadu Plzeňského kraje. Vybrané osoby obdrží šek s finanční odměnou ve výši 10 000 korun.

 

Poskytnutí dotací pobočným spolkům spolku Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska

Rada PK schválila poskytnutí účelově určených dotací pobočným spolkům spolku Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) na zabezpečení jejich činnosti v oblasti odborné přípravy členů, práce s mládeží a preventivně výchovné činnosti na úseku požární ochrany. Dotace budou poskytnuty spolkům SH ČMS: Krajské sdružení hasičů PK (100 000 Kč), Městské sdružení hasičů Plzeň (81 500 Kč), Okresní sdružení hasičů Rokycany (123 500 Kč) a Okresní sdružení hasičů Tachov (102 500 Kč). Radní dále odsouhlasili poskytnutí dotací pro Okresní sdružení hasičů Domažlice (249 500 Kč), Okresní sdružení hasičů Klatovy (365 0000 Kč), Okresní sdružení hasičů Plzeň-jih (249 500 Kč) a Okresní sdružení hasičů Plzeň-sever (228 500 Kč) – poskytnutí těchto dotací budou ještě schvalovat zastupitelé PK. Celková výše dotace činí 1,5 milionu korun.

 

Vyhlášení dotačního titulu Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2014

Schválením Rady PK byl vyhlášen dotační titul Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí Plzeňského kraje 2014. Plzeňský kraj již několik let finančně pomáhá při řešení havarijních stavů a naléhavých potřeb, se kterými se obrací nejen obce v PK, ale i další subjekty. Nyní dotační titul schválením radních získává Pravidla pro žadatele a příjemce dotačního titulu Havarijní stavy a naléhavé potřeby obcí PK 2014, kde oprávněným žadatelem je pouze obec PK. Dotace je určena na pořízení, technické zhodnocení, stavební úpravy a opravy majetku obcí PK. Na titul je alokována částka 5 milionů korun, žádosti je možné podávat prostřednictvím systému eDotace v termínu od 16. 4. do 30. 6. 2014.

 

          Souhlas s partnerstvím v rámci programu Erasmus+

Radní souhlasí s partnerstvím v rámci vzdělávacího programu Erasmus+ mezi francouzskou školou Lyceé professionnel La Coudouliere z města Six-Fours-les-Plages, italským partnerem a příspěvkovou organizací PK Integrovanou střední školou živnostenskou, Plzeň, Škroupova 13. Podstatou projektu je vzájemná týdenní výměna žáků partnerských škol s cílem zvýšení kvality vzdělávání, posilování jeho evropské dimenze, studium cizích jazyků či rozvoj vztahů s institucemi z evropských zemí. Součástí partnerství je vypracování společného projektu zaměřeného na oblast návrhu a realizace oděvu. Projekt je zaměřen na společné prvky české, francouzské a italské kultury. Výstupem bude módní přehlídka modelů vytvořených společnou prací žáků Integrované střední školy živnostenské v Plzni a partnerských škol v průběhu projektu. Vzájemné výměny studentů se uskuteční v době od března 2015 do června 2016.

 

Účast Plzeňského kraje na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně

Rada PK schválila účast Plzeňského kraje na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 v Miláně. Pavilon České republiky na EXPO 2015 Milán je koncipován do tří základních částí: „Laboratoř života“, jež bude naplňovat motto EXPO 2015 „Potraviny pro planetu, energie pro život“, druhou část bude tvořit multimediální projekce „IDEALand“, kterou ztvární studenti technických univerzit a třetí národní část „Země fantazie“, kterou bude tvořit trvalý exponát v podobě kinetické plastiky a doplní jej rotační prezentace krajů ČR. „Země fantazie“ bude tvořena ze čtyř platforem rozdělených podle základních prvků: země, voda, vzduch a oheň. Kinetická plastika bude symbolizovat rovnováhu těchto prvků a každý z nich bude samostatným prostorem pro specifickou oblast regionální – krajské prezentace: země – tradiční řemesla a potraviny, voda – design a architektura, vzduch – umění a kultura, oheň – věda a ekonomika. Prezentace jednotlivých krajů bude probíhat rotačním systémem předsednictví po dvou týdnech. Pro Plzeňský kraj byl předběžně zarezervován termín od 16. 6. do 30. 6. 2015. Na prezentaci PK na EXPO 2015 se budou dle předběžné dohody spolupodílet město Plzeň a Plzeň 2015 o.p.s., a to i finančně. Mezi uvedenými subjekty budou projednány podmínky vzájemné partnerské dohody. Plzeňský kraj se bude na akci podílet finanční částkou maximálně 250 tisíc korun. Účast na Všeobecné výstavě EXPO 2015 v Miláně znamená pro Plzeňský kraj, zejména v roce, kdy je krajské město Plzeň Evropským hlavním městem kultury, možnost zviditelnění celého regionu jako atraktivní destinace.

 

Uzavření dohody o partnerství k Integrovanému projektu rozvoje elektromobility na Šumavě se společností ŠKODA TRANSPORTATION a.s.

Radní schválili zapojení Plzeňského kraje do projektu rozvoje mobility na Šumavě. Uzavřením dohody o partnerství se společností ŠKODA TRANSPORTATION bude projekt prezentován v regionu a dále bude probíhat diskuze o nezbytné podpoře zelené dopravě. Cílem projektu je podpora rozvoje elektromobility v ekologicky cenných oblastech NP a CHKO Šumava a CHKO Český les. Jedním z pilířů projektu je příprava infrastruktury, dalším je podpora bezemisní hromadné dopravy – elektrobusů, elektrokol. Očekávaným přínosem projektu je zlepšení životního prostředí, snižování emisí a omezování spotřeby fosilních paliv a také v oblasti vzdělávaní. Projekt bude probíhat ve dvou fázích – projektové (2014-2015) a realizační (od roku 2015).