31. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 10:50, aktualizováno 09:50, Mgr. Alena Marešová

Soutěž Vesnice roku 2014

Radní vzali na vědomí vyhlášení soutěže Vesnice roku 2014, jejíž 20. ročník byl vyhlášen 4. 3. 2014. Cílem soutěže je vyzdvihnout a podpořit aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží nejen zvelebovat své okolí, ale také rozvíjí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce. Krajská hodnotitelská komise určí jednoho vítěze – nositele Zlaté stuhy, který postoupí do celostátního kola soutěže. V krajském kole jsou udělována další ocenění – Modrá stuha za společenský život, Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu a také Cena hejtmana PK a cena Rady PK. Vítězné obce získají finanční a věcné ocenění.

            Podpora MAS s působností na území PK – vyhlášení dotačního titulu

RPK schválila vyhlášení dotačního titulu Podpora místních akčních skupin s působností na území Plzeňského kraje 2014. Na podporu MAS je vyčleněna částka 2,9 milionu korun. Sběr žádostí je zajištěn prostřednictvím systému eDotace v termínu od 19. 3. 2014 do 9. 4. 2014. Cílem dotace je podpora fungování a rozvoje MAS a podpora vzniku a realizace jejich vlastních grantových programů zaměřených na zajištění drobných akcí na území jednotlivých MAS s cílem rozvoje a stabilizace společenského života zejména ve venkovských oblastech PK.

          Podnikatelské vouchery – vyhlášení dotačního titulu

Radní schválili vyhlášení dotačního titulu Podnikatelské vouchery Plzeňského kraje 2014. Cílem tohoto titulu je posílit rozvoj malých a středních podnikatelských subjektů působících v PK, a tím přispět ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Jedná se o neinvestiční dotaci podnikatelským subjektům na nákup služeb od výzkumné organizace z regionu (např. na tyto činnosti – měření a diagnostika, návrhy systémů, vývoj softwaru, návrhy optimalizace procesů, návrhy aplikace nových materiálů, design výrobků aj.), a to pomocí voucheru. Na dotační titul je vyčleněna částka 2 miliony korun. Žádosti je možné podávat elektronicky prostřednictvím systému eDotace do 16. 4. 2014.

          Vyhlášení „Sportovních her středních škol“

Členové RPK schválili vyhlášení „Sportovních her středních škol“ pro žáky a žákyně středních škol zřizovaných Plzeňským krajem. Sportovní hry budou probíhat ve třech disciplínách: atletický trojboj, volejbal a minifotbal (pouze hoši). Soutěže budou probíhat ve čtyřech základních skupinách podle okresů: Klatovy, Domažlice, Tachov a společně pro Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih a Rokycany. Finále „Sportovních her středních škol“, ve kterém se utkají vítězové skupin, se uskuteční v areálu Středního odborného učiliště elektrotechnického Plzeň, Vejprnická 56.

          Jmenování ředitelky – zařízení sociálních služeb

Radní schválili jmenování ředitelky Domova klidného stáří v Žinkovech s účinností od 1. 4. 2014. Podmínky výběrového řízení splnila jedna uchazečka – Mgr. Jana Tolarová.

          Program podpory projektů mateřských a rodičovských center v PK 2014

Na zasedání RPK bylo schváleno vyhlášení „Programu podpory projektů mateřských a rodičovských center v Plzeňském kraji 2014“. Cílem programu je podpora prorodinných aktivit, které pomáhají rodičům s malými dětmi vyjít z izolace, do které se dostávají celodenní péčí o děti. Z rozpočtu je na tento program vyčleněna částka 450 tisíc korun, příjem žádostí bude ukončen 22. 4. 2014. Program podpory mateřských a rodičovských center byl vyhlášen a realizován již v letech 2011 až 2013.

Poskytnutí věcného daru obcím okresu Klatovy v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj“

Radní v rámci projektu „Tisíc stromků pro Plzeňský kraj pro roky 2013/2014“ schválili poskytnutí věcných darů 22 obcím na Klatovsku. Jedná se o 508 kusů ovocných stromků určených pro jarní výsadbu a pomocný výsadbový materiál. Tento projekt byl schválený RPK 19. 8. 2013 a slouží k podpoře obnovy nebo výsadby ovocných sadů, doprovodné zeleně místních a účelových komunikací a další liniové zeleně, nebo výsadby veřejné zeleně v zastavěném území obce s cílem obnovy původních krajových odrůd jabloní a hrušní. Projekt je určen pro obce z okresu Klatovy (jarní výsadba) a Plzeň-sever (podzimní výsadba). Celkem se do projektu přihlásilo 48 obcí, z okresu Klatovy 22 obcí s požadavkem 508 stromků určených pro jarní výsadbu, z okresu Plzeň-sever požádalo 26 obcí o 609 stromků určených pro podzimní výsadbu. Jarní výsadba bude provedena do konce dubna 2014 pro okres Klatovy, podzimní výsadba do konce listopadu 2014 pro obce okresu Plzeň-sever. Návrh usnesení na poskytnutí věcných darů ve formě ovocných stromků pro podzimní výsadbu bude RPK předložen v období červenec - srpen 2014.

          Společný program na podporu výměny kotlů 2014

RPK odsouhlasila zapojení Plzeňského kraje ve spolupráci s Ministerstvem životního prostřední do Společného programu na podporu výměny kotlů v roce 2014, a to částkou 10 milionů korun rozdělenou do období 2014 a 2015. Cílem programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva. Předmětem dotace je výměna stávajících ručně plněných kotlů na tuhá paliva za nové účinné nízkoemisní tepelné zdroje. Program je založen na principu, že stejnou částkou přispívá Ministerstvo životního prostředí, resp. Státní fond životního prostředí, a stejnou částkou kraj. Výše dotace se liší v závislosti na typu podporovaného kotle a je poskytnuta maximálně do výše uznatelných nákladů projektu a dle podmínek stanovených ve smlouvě o poskytnutí dotace z rozpočtu PK a Státního fondu životního prostředí ČR. Příjemci dotace mohou být vlastníci či spoluvlastníci rodinného domu a vlastníci bytové jednotky v takovém rodinném domě za předpokladu, že doloží písemný souhlas ostatních spoluvlastníků s většinovým podílem na rodinném domě. V Plzeňském kraji je celkem cca 8 600 domácností, které jsou vytápěny tuhými palivy (dřevo, uhlí). Vyhlášení Společného programu na podporu výměny kotlů bude realizováno v průběhu roku 2014.