3. partnerské fórum tentokrát hostila Plzeň

obrazek
26. listopadu 2018 12:43, aktualizováno 11:43, Mgr. René Zeithaml

Společně ve středu Evropy – Horní Falc a Plzeňský kraj, takový podtitul mělo 3. partnerské fórum, které ve čtvrtek 22. listopadu 2018 tentokrát uskutečnilo v Plzni.

Pozvání hejtmana Josefa Bernarda přijala generální konzulka ČR v Mnichově Kristina Larischová, vládní prezident Horní Falce Axel Bartelt a předseda Krajského zemského sněmu Horní Falce Franz Löffler. Mezi společná témata patřila například digitalizace, společná propagace kulturních akcí na obou stranách hranice nebo aktuální stav čerpání programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 201-2020.

Společné setkání zahájil hejtman Josef Bernard, který se zmínil nejen o historii obou států, která poznamenala vzájemné vztahy, ale také uvedl příklady, jak se díky spolupráci posunulo například fungování záchranných složek v pohraničí. Vládní prezident Horní Falce Axel Bartelt kromě jiného připomněl výročí, které nás příští rok čeká, a to 30 let od pádu železné opony.

Na konferenci zazněly příspěvky například na téma - Využití místní Agendy 21 v přeshraniční spolupráci, kdy zkušenosti předávali zástupci kraje Vysočina.  Dalším tématem byl příspěvek s názvem CityWalk – Jak vytvořit z měst příjemná místa pro chodce, který přednesl zástupce Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje.

V závěrečné části konference prezentovaly svoji práci pracovní skupiny složené ze zástupců Plzeňského kraje a Horní Falce.

Za Plzeňský kraj se konference kromě hejtmana Josefa Bernarda zúčastnili náměstci Ivo Grüner a Pavel Čížek a členka rady Radka Trylčová.

Fotogalerie: