28. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. března 2015 10:45, aktualizováno 09:45, Mgr. Alena Marešová

Změna gescí členů Rady Plzeňského kraje

Rada schválila úpravu rozdělení oblastí působnosti členů RPK. Nově bylo schváleno:

  • Václav Šlajs – hejtman – oblast ekonomiky, financí a vnějších vztahů; dále plní úkoly v oblasti krizového řízení,
  • Jiří Struček – náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015,
  • JUDr. Zdeňka Lišková – náměstkyně hejtmana pro oblast investic, majetku a Centrálního nákupu, příspěvkové organizace,
  • MUDr. Václav Šimánek – náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví,
  • Mgr. Jaroslav Šobr – člen Rady Plzeňského kraje pro oblast kultury, památkové péče a neziskových organizací.

Oblasti působnosti dalších členů RPK zůstávají beze změny.

 

Vyhlášení dotačního programu na podporu jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje

Radní schválili vyhlášení dotačního programu s názvem „Podpora jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí Plzeňského kraje 2014“. Cílem programu je zabezpečení a systematická podpora plošného pokrytí území kraje jednotkami požární ochrany. Finanční pokrytí dotačního programu bude zajištěno jednak z prostředků dotace ze státního rozpočtu ve výši 3,506 milionu korun a jednak z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2014, kde je vyčleněna částka 3,6 milionu korun na opravy automobilových cisteren JSDHO a 3,4 milionu korun na nákup a zhodnocení automobilových cisteren a výškové techniky JSDHO.

 

            Poskytnutí dotací PSOV PK 2014

Rada souhlasí s poskytnutím dotací z Programu stabilizace a obnovy venkova (PSOV) PK 2014. Prostředky na podporu venkova činí pro letošní rok 50 milionů korun. Do programu bylo podáno celkem 346 platných žádostí s dotačním požadavkem 82,5 milionu korun. Největší podíl přestavují žádosti na opravy obecních budov a na opravy místních komunikací. O rozdělení finančních prostředků obcím bylo rozhodnuto takto: Projekty obcí 46,5 milionu korun, územní plány 3,5 milionu korun. Přidělení dotací bude na svém jednání schvalovat Zastupitelstvo PK. Dotační program PSOV PK je Plzeňským krajem vyhlašován od roku 2005 s cílem podpořit venkovské oblasti kraje.

 

          Ustanovení Komise pro technické vzdělávání v Plzeňském kraji


Radní odsouhlasili ustanovení Komise pro technické vzdělávání v PK jako poradního a iniciativního orgánu RPK. Komise předkládá PRK návrhy a náměty týkající se problematiky technického vzdělávání v Plzeňském kraji. Komise má 10 členů.

 

Zřízení Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v PK

RPK souhlasí se zřízením Nadačního fondu Podpora technického vzdělávání v PK s hodnotou peněžitého vkladu jeden milion korun. Nadační fond se bude zabývat výhradně problematikou technického vzdělávání. Jeho hlavním posláním bude podpora zájmu o technické obory prostřednictvím cílených informačních kampaní, zlepšováním úrovně vybavení vzdělávacích zařízení technického zaměření a podpora žáků technických oborů. Orgány Nadačního fondu jsou správní rada (5 členů) a dozorčí rada (3 členové). Zřízení Nadačního fondu bude ještě projednávat ZPK.

 

Vyhlášení soutěže „LOGO a MASKOT Her VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2015“

Rada schválila vyhlášení soutěže pro žáky a žákyně středních škol v Plzeňském kraji a pro studenty Fakulty umění a designu ZČU v Plzni s názvem „LOGO a MASKOT Her VII. letní olympiády dětí a mládeže ČR 2015“. Soutěž spočívá ve vytvoření grafického návrhu loga a maskota dle daných požadavků. Uzávěrka soutěže je 12. března 2014.

 

          Vyhlášení dotačních programů v oblasti mládeže a sportu v roce 2014

Schválením RPK budou pro rok 2014 vyhlášeny následující dotační programy v oblasti mládeže a sportu: Kluby otevřených dveří pro neorganizované děti a mládež v roce 2014; Podpora mezinárodní spolupráce v oblasti mládeže a spolufinancování mezinárodních studijních programů v roce 2014; Podpora preventivních aktivit a výchovy k toleranci v roce 2014; Podpora sportovních organizací, akcí a aktivit v oblasti vzdělávání a sportu v roce 2014; Bezpečné branky 2014; Talent 2014. Celkové finanční prostředky vyhrazené na uvedený program činí 4,32 milionu korun. Příjem žádostí je v termínech 18. 2. 2014 – 18. 3. 2014 a pro program Talent 2014 v termínu 27. 6. 2014 – 29. 8. 2014.

 

Vyhlášení veřejné zakázky malého rozsahu „Enviromentální šetrná gastronomie – vytvoření vzdělávacího programu“

RPK souhlasila s vyhlášením veřejné zakázky malého rozsahu Enviromentální šetrná gastronomie – vytvoření vzdělávacího programu“. Projekt vytváří inovativní formou prostor pro rozšíření specializovaného vzdělávání studentů gastronomických oborů a propojuje ho s enviromentálním rozměrem vzdělávání v sektoru veřejného stravování a navazujících oborů. Výstupem projektu bude vytvoření vzdělávacích modulů, vzdělávacích materiálů a DVD, organizace odborných exkurzí a seminářů, uspořádání gastronomické soutěže. Projekt bude financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (85 %), ze státního rozpočtu (5 %) a z rozpočtu PK (10 %).

 

Pokračování projektu zvýhodněného očkování proti rakovině děložního čípku „Chraňte se včas“ v roce 2014

Radní schválili pokračování v realizaci projektu zvýhodněného očkování proti rakovině děložního čípku „Chraňte se včas“ na území PK v průběhu roku 2014, včetně převzetí záštity hejtmanem Plzeňského kraje nad tímto projektem. V průběhu roku 2013 využilo nabídky v rámci projektu téměř 1100 obyvatel Plzeňského kraje. V rámci projektu je nabízena za zvýhodněnou cenu vakcinace proti HPV infekci – pro ženy ve věku 15 – 45 let a muže ve věku 9 – 26 let. O projektu budou pacienty informovat především jejich ošetřující lékaři, kde budou vakcíny dostupné, případně jejich výdej zajistí na lékařský předpis smluvní lékárny v katastru PK.

 

 

Vyhlášení dotačního programu „Podpora hospodaření v lesích 2014 – 2020“

Schválením rady bude vyhlášen program „Podpory hospodaření v lesích 2014 – 2020“. Dotace budou poskytované v takové fázi obnovy lesa, kdy jsou již zřejmé výsledky hospodaření, tedy stav a kvalita obnoveného lesního porostu (včetně druhového zastoupení a zdravotního stavu lesního porostu). Příjem žádostí o dotace bude od 20. 3. do 20. 5. v příslušném roce. Finanční krytí je zabezpečeno vždy v rámci rozpočtu PK.