18. jednání Rady Plzeňského kraje

obrazek
27. června 2017 09:45, aktualizováno 08:45, Mgr. René Zeithaml

Poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Podpora sportovců reprezentujících Plzeňský kraj na MS/ME v roce 2017
Členové Rady PK schválili poskytnutí dotací ve výši 492.279 korun celkem 11 žadatelům. Například částku 100 tisíc korun obdrží MUAY THAI TIK-TAK Rokycany na MS juniorů v Bangkoku stejnou sumu dostane 1. lukostřelecký klub Plzeň 1935, o.s., na reprezentaci lukostřelby na MS, ME a EYC, dále například Petr Stránský na ME juniorů do 20 a 23 let ve vzpírání v albánské Tiraně získá částku 18.900 korun.


Poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Podpora vícedenních táborů pro děti a mládež 2017
Členové rady schválili poskytnutí dotací ve výši 540.550 korun celkem 18 žadatelům. Dotaci obdrží například Letní rekondiční tábor pro děti s vadným držením těla, Letní dětský tábor Hasiči na Berounce nebo Letní tábor Indiana Jones.


Poskytnutí finančních prostředků v rámci dotačního programu Podpora spolkové činnosti na venkově - investiční projekty 2017
Členové rady schválili poskytnutí dotací ve výši 2.658.535 korun celkem 22 žadatelům. Dotace například získají žadatelé na výměnu oken v sokolovně TJ SOKOL OSEK U ROKYCAN, stanové zázemí pro dětský horolezecký oddíl Dolez z.s. v Domažlicích, kompletní rekonstrukci a modernizaci elektroinstalace na faře v Domaslavi nebo rekonstrukci dílny a zázemí spolku Propolis z.s. v Chříči.


Memorandum o spolupráci v oblasti společných zájmů Západočeské univerzity v Plzni a Plzeňského kraje
Členové RPK souhlasí s uzavřením Memoranda o spolupráci se záměrem zapojit studenty Západočeské univerzity v Plzni do aktuálních problematik spojených s životem v Plzeňském kraji.

Záměrem je zapojit studenty ZČU do aktuálních problematik spojených s životem v Plzeňském kraji a připravit je tak k praktickému využití jejich studijních předpokladů v jejich budoucích profesních oblastech. Memorandum navazuje na smlouvu o regionální spolupráci a partnerství uzavřenou mezi zúčastněnými stranami ze dne 19. 12. 2012 a definuje nové okruhy možné spolupráce.

Těmito oblastmi jsou např. poradenství pro malé a střední podnikatele, kdy zúčastněné strany budou spolupracovat na realizaci aktivit směřujících k podpoře začínajících i dalších malých a středních podnikatelů. Spolupráce se bude týkat zároveň i zapojení studentů do poradenství osobám v obtížných životních situacích nebo poskytování terénních služeb, kdy propojením teoretických znalostí vyplývajících ze zdravotnických a společenskovědních programů s praxí budou studenti Fakulty zdravotnických studií a studenti Fakulty filozofické zapojeni do mapování potřeb osob, které mohou být nebo jsou ohroženy rizikovým způsobem života.

Další významnou oblastí je podpora technického vzdělávání. ZČU podpoří zájem žáků a studentů základních a středních škol o studium v technických oborech formou organizování soutěží, popularizačních, odborných a propagačních akcí, jako jsou například Dny vědy a techniky, Noc vědců, Dětská univerzita, JuniorFel, dny otevřených dveří, workshopy pro studenty a jiné. Kromě toho jsou technické fakulty ZČU připraveny poskytovat podporu různou formou v rámci inovací a technického vzdělávání na všech stupních škol Plzeňského kraje. V rámci těchto aktivit také technické fakulty ZČU podpoří další profesní vzdělávání pedagogů přírodovědných a odborných předmětů.


Uzavření smlouvy o dílo na vytvoření "Studie proveditelnosti – Projekt pilotní instalace aktivních traumabodů Brdy"
Členové Rady PK schválili uzavření smlouvy o dílo na vytvoření "Studie proveditelnosti – Projekt pilotní instalace aktivních traumabodů Brdy" v ceně 157.000 korun bez DPH.

Jedním z úkolů, které Plzeňskému kraji vznikly v důsledku zrušení vojenského újezdu Brdy a následného vyhlášení chráněné krajinné oblasti na tomto území, je zajištění bezpečnosti návštěvníků v rámci integrovaného záchranného systému na tomto území. Zásadní překážkou pro efektivní zásahy složek integrovaného záchranného systému je nedostatečné pokrytí tohoto území signálem pro mobilní telefony. Určitým řešením tohoto problému by mohlo být využití záchranných informačních bodů, tzv. traumabodů, ze kterých by bylo možné přivolat pomoc. Traumabod neboli bod záchrany je místo v krajině označené tabulkou s unikátním kódem usnadňujícím lokalizaci složkami integrovaného záchranného systému v případech, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných prací.

Součástí studie budou zejména informace o dostupnosti signálu na vybraných traumabodech a potřebě jeho posílení, pasportizace vybraných traumabodů, grafický návrh jednotného nosiče traumabodu,   popis procesů souvisejících s provozem aktivního traumabodu a podklady pro případnou realizaci projektu včetně finanční analýzy.


Podpora literární tvorby a publikační činnosti 2017 - poskytnutí dotací
Rada PK schválila poskytnutí účelových neinvestičních dotací ve výši 470.000 korun celkem 6 žadatelům. Dotaci obdrží například spolek HUMR, z.s., na reedici knihy Spolužáci – osudy židovských studentů gymnázia na Mikulášském náměstí v Plzni nebo Středisko západočeských spisovatelů o.s. na knihu Štamgastovo zešílení – z básnické pozůstalosti Zdeňka Barborky.


Zařazení stavebních akcí do seznamu akcí na silnicích II. a III. třídy v PK
Rada PK schválila zařazení níže uvedených stavebních akcí, do seznamu akcí na silnicích II. a III. tříd v Plzeňském kraji, které budou realizovány v roce 2017. Akce je možné zařadit do letošního roku díky úsporám z výběrových řízení.

Okres
Název akce
Délka úseku (km)
Předpokládaná cena v tis. Kč (vč. DPH) na rok 2017
PS
II/205 Manětín – hr. okr. K. V.
7,6
11.812
KT
II/187 Hrádek – Sušice
2,3
14.000
KT
II/117 a II/182 Měčín – oprava
1,50
3.500
TC
II/199 Kadrnožka – Nová Hospoda
0,70
5.000
TC
II/201 Planá - oprava
0,60
2.300
PS
III/18061 x III/18050 - Kumberk
2,00
5.500
PS
III/18054 Březí – Chrančovice
  1,10
3.000
DO
II/200 Miřkov – oprava
1,00
2.000
PS
III/1807 Horní Bříza – x I/27
0,75
2.000
      49.112

 

Slevy v jízdném ve veřejné dopravě poskytované od roku 2018
Členové RPK schválili s platností od 1. 1. 2018:
  • valorizaci jízdného v IDP o 1 %,
  • sjednocení slev poskytovaných Plzeňským krajem v IDP mezi vnitřní a vnějšími zónami za podmínky prokázání se Plzeňskou kartou,
  • poskytnutí slev Plzeňským krajem na linkách a spojích jezdících v závazku veřejné služby na území Plzeňského kraje za podmínky prokázání se Plzeňskou kartou.

V Plzeňském kraji dopravci, zejména autobusoví, slevy neposkytují (vyjma slev nařízených státem pro žáky, studenty a držitele ZTP). V oblasti IDP, byly poskytovány slevy rozdílně pro cestující ve městě a v kraji.

Nově jsou slevy tímto v převážné většině sjednoceny, a to i mimo oblast IDP. Současně budou slevy poskytnuty také v jednotlivém jízdném dopravců a bude umožněno všem cestujícím slevy na krajských linkách čerpat. Výrazné slevy se týkají zejména žáků, studentů a důchodců.

Za 50 % základního jízdného budou cestovat studenti, důchodci, držitelé zlaté Jánského plakety, váleční veteráni a ti, kteří čerpají mateřskou/rodičovskou dovolenou. Studenti navíc budou za uvedenou slevu cestovat v kterékoli relaci v kraji po celý kalendářní rok. Za poloviční jízdné budou dále cestovat i držitelé zlaté Jánského plakety a nově i váleční veteráni a osoby pobírající mateřský/rodičovský příspěvek.

Za 25 % základního jízdného budou cestovat žáci ve věku 6 až 15 let a držitelé ZTP. Zdarma budou i nadále přepravování "bojovníci" - důchodci - držitelé průkazů vydaných Ústředním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederací politických vězňů ČR, Sdružením bývalých politických vězňů ČR a Spolek PTP-Plzeň-Západní Čechy (nástupce Svazu PTP-VTNP).

Čerpání všech slev bude podmíněno pouze prokázáním se Plzeňskou kartou.

Navrhované slevy budou poskytovány jak v oblasti IDP (tj. ale jen v oblasti cca do 30 km od Plzně), ale i na jednotlivé jízdné dopravců, tj. v celém Plzeňském kraji.


Vyhlášení dotačního programu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017"
Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení dotačního programu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017" v celkové výši 1 milion korun.

Impulsem pro vznik dotačního programu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017" je fakt, že nabídka míst na středních školách převyšuje počty žáků vycházejících ze základních škol v Plzeňském kraji. Vycházející žáci nejprve obsazují místa všeobecného nebo humanitního vzdělání. Místa technického vzdělání zůstávají neobsazena, a tím je existence výuky těchto oborů nebo dokonce škol s těmito obory ohrožena. Oproti tomu se stále zvyšuje poptávka zaměstnavatelských subjektů po absolventech technických oborů všech stupňů. Cílem dotačního programu "Motivace pro technické vzdělávání mládeže Plzeňského kraje v roce 2017" je žáky včas seznámit s možnostmi a zaměřeními studia na střední škole včetně možností uplatnění po ukončení technického oboru střední školy.


Vyhlášení veřejné zakázky "Zpracování studie na zlepšení jakosti vod na vodním díle Hracholusky"
Rada PK schválila záměr zahájit a realizovat veřejnou zakázku malého rozsahu na služby  "Zpracování studie na zlepšení jakosti vod na vodním díle Hracholusky"  dle předpokládané výše do 2.000.000 korun.

Z hlediska rekreačního využití je největším problémem na vodním díle Hracholusky masivní nárůst biomasy hygienicky rizikových druhů sinic, který je způsoben zejména vysokým přísunem fosforu, jakožto klíčové živiny pro rozvoj sinic. Z dlouhodobého provozního monitoringu Povodí Vltavy s.p. vyplývá, že nádrž Hracholusky poměrně dobře reaguje na snížený vstup fosforu za suchých let (2015 a 2016) a naopak se negativně projevila povodeň v roce 2013. Je zde tedy důvodný předpoklad, že jakost vody v nádrži by se při dobře zacílených opatřeních na snížení vnosu fosforu z jejího povodí mohla zlepšit. Z provozního monitoringu Povodí Vltavy s.p. dále vyplývá, že hlavním zdrojem fosforu jsou odpadní vody z jednotlivých sídel.


Zlepšování kvality ovzduší v Plzeňském kraji II
Členové Rady PK schválili přijetí dotace z Operačního programu Životní prostředí 2014 – 2020 ve výši 231.600.000 korun. Na základě poskytnuté dotace bude možné finančně podpořit žádosti na výměnu kotlů na pevná paliva v rodinných domech. Kraj bude finanční prostředky přidělovat konečným uživatelům za účelem pozitivního přínosu pro životní prostředí na území kraje. Předmětem podpory bude tepelné čerpadlo, kotel na pevná paliva, plynový kondenzační kotel. Na základě přidělené alokace ve výši 231.600.000 korun by mělo být do konce roku 2019 vyměněno 2.412 kotlů na pevná paliva. Předpokládaný termín vyhlášení kotlíkových dotací je v září 2017, sběr žádostí pak bude probíhat od 30. října 2017.

V současné době připravuje kraj semináře pro zástupce obcí a občany, které proběhnou v průběhu měsíce září a října.

V první části projektu kotlíkových dotací (2015/2016) byla pro PK alokována částka 231.000.000 korun (v průběhu navýšeno na 254.100.000 korun) a schváleno bylo 2.149 žádostí. Největší zájem byl o tepelná čerpadla (38 %), kotle – kombinované uhlí/biomasa (26 %), kotle - (výhradně uhlí (14 %), kondenzační plynové kotle (12 %), kotle – výhradně biomasa (10 %).


Záměr zřízení Sportovního centra Vysoká Plzeň
Rada PK schválila záměr zahájení přípravy vybudování Sportovního centra Vysoká Plzeň, jehož hlavní náplní bude systém jednosměrných stezek pro terénní cyklistiku – singltrek. Součástí bude zázemí, které zajistí kapacity pro parkování, občerstvení a ubytování návštěvníků centra i technickou správu celého centra včetně údržby stezek.

V současné době narůstá obliba areálů v režimu singltrek. Jedná se o specifické terénní cyklistické stezky, široké na jedno kolo, jednosměrné s různou obtížností. V PK žádný singltrekový areál projektovaný podle speciální metodiky neexistuje.

V PK se jako optimální ke zřízení areálu singltreku jeví prostor Vysoká u Dobřan. V současnosti prostor slouží pro sportovní potřeby zejména automobilových soutěží. Cykloklub Plzeň, z.s., založil spolek Vysoká Plzeň, z.s., a to za účelem přípravy, budování a správy infrastruktury pro cyklistickou dopravu, zejména vybudování centra terénní cyklistiky v oblasti polesí Vysoká u Plzně. Spolek též inicioval jednání mezi dotčenými subjekty s cílem realizovat stavbu Sportovního centra Vysoká Plzeň. V rámci dotačního programu Podpora rozvoje cykloturistiky a cyklistické dopravy v PK v roce 2017 (schváleno ZPK 10. 4. 2017) byla již poskytnuta spolku investiční dotace ve výši 500 tisíc korun na zpracování pověřovací studie systému lesních cest pro cyklisty (singltrek) a zázemí bikecentra v polesí Vysoká u Plzně.

Realizací této stavby by se zvýšil turistický ruch v regionu a sportovní nabídky v kraji jak pro jeho obyvatele, tak pro návštěvníky. Osloveni byli i představitelé obcí Dobřany, Útušice, Čižice, Štěnovice, Chlumčany a Statutární město Plzeň. Cílem bylo tento záměr společně posoudit a probrat oblasti možné spolupráce při realizaci projektu.


Poskytnutí finančního daru statutárnímu městu Plzeň na projekt "Letní SPORTMANIE Plzeňský kraj 2017"
Členové RPK odsouhlasili poskytnutí finančního daru ve výši 1 milion korun na projekt "Letní SPORTMANIE Plzeňský kraj 2017". Projekt, který startuje 26. června a potrvá do 27. srpna 2017, se postupně představí v Rokycanech, Domažlicích, Tachově, Klatovech a Plzni (v parku za OC Plzeň Plaza). Jednodenním sportovním programem chtějí organizátoři oslovit v dopoledních hodinách děti, v odpoledních pak širokou veřejnost. Lidé si budou moci vyzkoušet adrenalinové aktivity, k dispozici jim bude i mobilní lezecká stěna a mnoho dalšího. Akce navazuje na loňský úspěšný Olympijský park Plzeň 2016, který v Plzni za 16 dní navštívilo zhruba 110 tisíc lidí. V roce 2017 se chtějí organizátoři více zaměřit na adrenalinové sporty. Mezi hlavní atrakce bude patřit Jump Arena, největší outdoorová sestava trampolín v České republice, chybět nebudou lanové a lezecké centrum, fit park, sektory se střeleckými sporty, vodní svět s wakeboardingem, paddleboardingem a další. Pořadatelé chystají běžecké závody zdatnosti, besedy se sportovci, ranní cvičení a podobně. Vstupné na akci, jejím cílem je rozvíjet a podporovat sport a zdravý životní styl, bude zdarma.