12. ročník krajského kola projektu Enersol

obrazek
22. února 2016 09:45, aktualizováno 11:03, Mgr. René Zeithaml

Na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni proběhl 17. února 2016 již 12. ročník krajského kola projektu Enersol. Jde o mezinárodní studentský projekt, jehož cílem je naučit žáky vytvářet si svůj názor na témata, která se týkají obnovitelných zdrojů energií, úspor energií a snižování emisí. Cílovými skupinami jsou žáci a studenti středních a vyšších odborných škol a jejich učitelé, resp. ředitelé škol a odborníci z firem.

Za Plzeňský kraj se akce zúčastnil radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Václav Štekl, který ve svém úvodním proslovu zmínil důležitost obnovitelných zdrojů: „Obnovitelné zdroje energie jsou takové zdroje, které téměř neubývají. Jsou tedy lidstvem téměř nevyčerpatelné. A to je v současné době pro moderní svět, jehož nároky se na pohodlí, komfort a moderní způsob života neustále stupňují, velmi důležité." Nezapomněl ani na pedagogy „Rád bych poděkoval všem pedagogickým pracovníkům, kteří se snaží nad rámec svých pracovních povinností pomáhat svým studentům". Na zahájení soutěže nechyběla ani vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Jaroslava Havlíčková, která všem soutěžícím popřála hodně úspěchů.

Nové generace budou řešit jiné problémy než my dnes, ale budou určitě spjaty s přírodou, s naší planetou a její ochranou," uzavřel těmito slovy úvodní řeč jednatel Enersolu Jiří Herodes.

Po módní přehlídce Integrované školy živnostenské v Plzni, která si pro diváky připravila kolekci oděvů pro volnočasové aktivity ve stylu Hip hop, dostalo slovo 7 soutěžících, kteří bojovali o postup do národního kola, jež se letos uskuteční v Nymburku. Mezinárodní kolo pak proběhne v Brně.


Přehled účastníků:

pořadí
projekt
jméno
škola
1
inovace
   Jiří Bloch
   SOUE Plzeň
2
inovace
   Marek Černý
   SOUE Plzeň
3
praxe
   Adam Lindmajer
   SOU Stod-Domažlice
4
inovace
   Milan Petruška
   SOUE Plzeň
5
praxe
   Milan Polák
   SOU Domažlice
6
inovace
   David Škarda
   INFIS
7
inovace
   David Žahour
   SOUE Plzeň


Výsledné umístění:

   Enersol a inovace:
        1. místo: David Žahour – Vodík v dopravě
        2. místo: Milan Petruška – GridFree systém
        3. místo: Marek Černý – Tenkovrstvá voltaika
        4. místo: Jiří Bloch – Elektromobily

   Enersol a praxe:
        1. místo: Milan Polák – Sruby – úsporné bydlení
        2. místo: Adam Lindmajer – Skládkový plyn jako alternativní zdroj
        3. místo: Michal Klug – Analýza provozu biopl. Stanic

   Enersol a propagace:
        1. místo: David Škarda – Výpočet eko stopy


Fotogalerie: