10. ročník filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest

obrazek
06. listopadu 2017 14:57, aktualizováno 13:57, Mgr. René Zeithaml

V Městském kulturním centru v Domažlicích byl v sobotu 4. listopadu 2017 zahájen filmový festival pro děti a mládež Juniorfest. Letošní 10. ročník odstartovala v kině Čakan světová premiéra finsko-polského animovaného filmu "Vánoce s Mumínky". Slavnostního zahájení, kterým provázel herec Vladimír Polívka, se účastnilo mnoho osobností filmového průmyslu, zástupci státní sféry, zástupci médií a další partnerské organizace. Za Plzeňský kraj se akce zúčastnili náměstci hejtmana Ivana Bartošová a Martin Baxa.

Mám ráda Juniorfest a celkem pravidelně navštěvuji některé jeho programy, protože mám vřelý vztah k Horšovskému Týnu, kde žije část mé rodiny a kde to všechno začalo a ráda chodím do kina na kvalitní filmy – dříve s dětmi, dnes už s vnoučaty. Jsem profesí učitelka a oceňuji dobrou práci pro děti a mládež. Našlo by se mnoho dalších důvodů intelektuálních, kulturních i společenských. Juniorfest nabízí nejen řadu krásných snímků pro děti a mládež, ale zprostředkovává této věkové skupině i plno zábavy. Všem pak dává možnost poznat herce, režiséry a další protagonisty filmového průmyslu při autogramiádách. Vždy jsem se na nich dobře pobavila a musím přiznat, že jsem si pořídila památník, kde mám řadu podpisů lidí, kteří na poli umění něco dokázali. Přeji jubilejnímu Juniorfestu mnoho dalších plodných desetiletí, dětem pěknou zábavu či poučení a děkuji organizátorům za poctivou práci. Věřím, že i letošní ročník se vydaří, a jsem ráda, že k tomu přispěje také Plzeňský kraj," uvedla na zahájení náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová.

Juniorfest je filmový festival pro děti a mládež, jehož koncept pojímá roli vzdělávací platformy zaměřené na filmové umění a dále roli plnoformátového soutěžního festivalu. Každoročně přináší šestidenní maraton filmů a doprovodných akcí, které popularizují opomíjený žánr dětského filmu a reflektují nejnovější trendy v oblasti dětské kinematografie. Jedinečnost festivalu znázorňuje počet míst, ve kterých se ve stanoveném termínu koná: v Plzni, Dobřanech, Domažlicích, Přešticích a Horšovském Týně. Juniorfest je druhým největším festivalem pro děti a mládež v České republice, ovšem z pohledu lokací a doprovodných akcí je jedinou tuzemskou přehlídkou svého druhu.

Festival každoročně výrazně podporuje Plzeňský kraj. Letošní ročník je již desátý v pořadí a probíhá od 4. do 11. listopadu 2017.

Fotogalerie: