Výstava Zachraňme Šumavu v Bruselu

obrazek
22. října 2010 14:35, aktualizováno 13:35,

Putovní výstava Zachraňme Šumavu překročila hranice České republiky a zavítala do Bruselu. Díky iniciativě Plzeňského kraje se ve spolupráci s Jihočeským krajem a Svazem obcí NP Šumava podařilo uskutečnit vernisáž výstavy fotografií Zachraňme Šumavu, která proběhla v pondělí 4. října od 19.00 hodin v galerii Českého centra v Bruselu.

Celá akce se konala u příležitosti tzv. Open Days, tradičního evropského týdne regionů a měst. V tomto týdnu mají hlavní roli v diskusích právě regiony a města, nechyběl ani Plzeňský kraj.  Jedná se tak o největší evropské setkání regionálních politiků, odborníků, zástupců bank a jednotlivých odvětví z neziskové i průmyslové sféry. Open Days jsou organizovány Výborem regionů spolu s Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Letošní osmý ročník Open Days proběhl ve dnech od 4. do 7. října, tématem byla tentokrát konkurenceschopnost, spolupráce a soudržnost pro všechny regiony. Toto téma je o to více aktuální v souvislosti s vývojem diskuze o budoucnosti kohezní politiky po roce 2013 a přijetím Páté kohezní zprávy, klíčového dokumentu, jež je základem pro politiky hospodářské, sociální a územní soudržnosti po roce 2013. Během Open Days se do Bruselu sjíždějí velké delegace zástupců z členských zemí EU a pozornost jim věnuje také mnoho novinářů, což dohromady představuje potenciál, který by byla škoda nevyužít. Problematika současné Šumavy nemá totiž  jenom lokální charakter. Na Šumavě vlivem kůrovcové kalamity odumírají největší plochy lesů ve střední Evropě. Podobnou situaci možná řeší i jiné členské země Evropské unie. Je tedy možné, že výstava fotografií Zachraňme Šumavu vyvolá diskusi o možnostech řešení.

Fotografie dokumentují změnu krajinného rázu Šumavy se všemi jejími důsledky. Krásná a zelená Šumava se vlivem kůrovce mění v uschlé porosty a vykácené holiny. Lesní ekosystémy v Národním parku Šumava jsou devastovány a zcela ponechány napospas kůrovci. Výsledkem jsou stále se rozšiřující tisíce hektarů suchých lesů včetně zbytků původních pralesů, likvidace genofondu původního šumavského smrku a následně zbytečně vznikající stovky hektarů holin. Nyní je kůrovcem bezprostředně ohrožen i prales v lokalitě významné pro český národ – u Pramenů Vltavy, kde rostou až čtyři sta let staré stromy. Dílo zkázy samozřejmě rozšířil orkán Kyrill v roce 2007, ale akcelerovala ho špatná rozhodnutí o ponechání napadeného dřeva kůrovcem bez asanace. Spory se vedou a kůrovec se šíří. Vážnost situace v šumavských lesích přiměla v červnu 2009 hejtmany Jihočeského a Plzeňského kraje k ustavení pracovní skupiny odborníků, která by posoudila stav kůrovcového nebezpečí a navrhla příslušná opatření ke zmenšení škod na lesních ekosystémech. Návštěvníci se budou moci také připojit k petici Zachraňme Šumavu, která apeluje na českou vládu a parlament ve věci ochrany přírodních hodnot lesů v Národním parku Šumava.

Samotnou výstavu v podvečer dne 4. října samotnou zahájil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) společně s radním Plzeňského kraje pro životní prostředí Petrem Smutným (ČSSD). Hejtman Zimola své úvodní slovo zahájil malým průzkumem mezi přítomnými, kdo na Šumavě skutečně byl a kdo navštívil i postižená místa, neboť podle něj je příznačné, že především v médiích se k problematice vyjadřují lidé, kteří často na Šumavě ani nebyli. Radní Smutný pak blíže přiblížil důvody, proč oba kraje odmítají přístup správy Národního parku Šumava a usilují o co nejrychlejší a nejúčinnější řešení kůrovcové kalamity. Následně pak pan František Nykles, bývalý starosta Kvildy a předseda Svazu obcí Národního parku Šumava popsal jednak historii kůrovcové kalamity na Šumavě a její současný stav a stejně tak i historii celé iniciativy „Zachraňme Šumavu“ u jejíhož zrodu stál.

Na vernisáž samotnou přišlo více jak 100 lidí (zájem by umožnil i více, ale to již nedovoluje kapacita sálu) mezi nimiž byly například europoslanci Pavel Poc (ČSSD) a Zuzana Brzobohatá (ČSSD) nebo bývalý europoslanec Petr Duchoň (ODS), který je v současnosti poradcem Evropské reformní strany v Evropském parlamentu.

Že akce přinese i odmítavá stanoviska se dalo očekávat a proto nebylo překvapením, že se na vernisáž dostavil i jeden z hlavních zastánců současného vedení Národního parku pan Ladislav Miko, ředitel na generálním ředitelství Evropské komise pro životní prostředí a bývalý ministr Fisherovy vlády. Nicméně pan Miko zachoval odpovídající dekorum a své názory kultivovaně sděloval některým hostům akce v rozhovorech po úvodních proslovech. Nečekaná a poněkud nepříjemná rána však přišla z nečekané strany – ze strany nového ředitele Českého centra v Bruselu pana Karla Peroutky, který pár hodin před vernisáží zakázal umístění petice a jejích podpisových archů v prostorách Českého centra i přes to, že petice je nedílnou součástí celé výstavy. Jako důvod sdělil, že to považuje za nevhodné a při debatách organizátorům výstavy dokonce vyhrožoval diskreditací u ostatních Českých center.

Přesto výstava pokračuje dál a doufejme, že toto byla jediná komplikace, která ji potkala. Návštěvníci si ji v Bruselu mohli prohlédnout do 24. října, kdy se výstava vrací zpět do Čech.

František Nykles, bývalý starosta Kvildy a předseda Svazu obcí Národního parku Šumava

„Nezasahováním proti škůdcům, vyhlašováním rozsáhlých bezzásahových území postupně přeměnilo „Zelenou střechu Evropy“ na střechu suchou. Dnes máte možnost takovou tvář Šumavy vidět na fotografiích pana Váchala,“ řekl v úvodu vernisáže Petr Smutný.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Fotografie Milana Váchala a Zdeňka Troupa dokumentují změnu krajinného rázu Šumavy se všemi jejími důsledky

Napsaly o nás média:

Název článku:

Výstava Zachraňme Šumavu se prezentuje v Bruselu

Zdroj:

regionplzen.cz

Datum:

08. října 2010

Slavnostní vernisáží byla zahájena výstava Zachraňme Šumavu v galerii Českého centra v Bruselu. Hlavními pořadateli výstavy jsou Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a občanské sdružení Zachraňme Šumavu ve spolupráci s Českým centrem v Bruselu. Výstavu zahájili hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola společně s radním Plzeňského kraje pro životní prostředí Petrem Smutným.

Tato putovní výstava byla poprvé představena veřejnosti v září 2008. Poté navštívila řadu měst v celé České republice. V Bruselu bude k vidění do 24.října, protože otázka budoucnosti Šumavy není jen lokální záležitostí. Výstava má upoutat pozornost veřejnosti k problematice současné Šumavy a podnítit ji k zamyšlení o současném stavu. Zároveň prezentuje vyvážená fakta, podle nichž je na Šumavě stále dost krásných míst, která za vidění stojí, byť řada z nich je momentálně ohrožena. A možná právě i tímto srovnáním zeleného lesa se soušemi či již holinami organizátoři lépe dosáhnou toho, že si návštěvníci uvědomí vážnost celé situace.

Iniciativa uspořádat výstavu vznikla v Plzeňském kraji, když se připravoval plán akcí na 2. pololetí roku 2010. S nápadem přišel přímo radní Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Petr Smutný. Jedním z impulsů byla i výstava o Šumavě, kterou připravila správa NP Šumava a která se konala od 26.11.2009 v Bruselu v prostorách Stálého zastoupení ČR při EU.

„Nezasahováním proti škůdcům, vyhlašováním rozsáhlých bezzásahových území postupně přeměnilo „Zelenou střechu Evropy“ na střechu suchou. Dnes máte možnost takovou tvář Šumavy vidět na fotografiích pana Váchala,“řekl v úvodu vernisáže Petr Smutný.

Výstava se koná u příležitosti tzv.Open Days, tradičního evropského týdne regionů a měst. V tomto týdnu mají hlavní roli v diskusích právě regiony a města, chybět nebude ani Plzeňský kraj. Letošní osmý ročník Open Days proběhl ve dnech od 4. do 7. října, tématem je konkurenceschopnost, spolupráce a soudržnost pro všechny regiony.

Fotografie Milana Váchala a Zdeňka Troupa dokumentují změnu krajinného rázu Šumavy se všemi jejími důsledky. Krásná a zelená Šumava se vlivem kůrovce mění v uschlé porosty a vykácené holiny. Lesní ekosystémy v Národním parku Šumava jsou devastovány a zcela ponechány napospas kůrovci. Výsledkem jsou stále se rozšiřující tisíce hektarů suchých lesů včetně zbytků původních pralesů, likvidace genofondu původního šumavského smrku a následně zbytečně vznikající stovky hektarů holin. Nyní je kůrovcem bezprostředně ohrožen i prales v lokalitě významné pro český národ – u Pramenů Vltavy, kde rostou až čtyři sta let staré stromy. Dílo zkázy samozřejmě rozšířil orkán Kyrill v roce 2007, ale akcelerovala ho špatná rozhodnutí o ponechání napadeného dřeva kůrovcem bez asanace. Spory se vedou a kůrovec se šíří. Vážnost situace v šumavských lesích přiměla v červnu 2009 hejtmany Jihočeského a Plzeňského kraje k ustavení pracovní skupiny odborníků, která by posoudila stav kůrovcového nebezpečí a navrhla příslušná opatření ke zmenšení škod na lesních ekosystémech. Návštěvníci se budou moci také připojit k petici Zachraňme Šumavu, která apeluje na českou vládu a parlament ve věci ochrany přírodních hodnot lesů v Národním parku Šumava.

Název:

Zachraňme Šumavu, hlásá výstava v Bruselu

Zdroj:

MF DNES, Kraj Plzeňský

Datum:

07. října 2010

V galerii Českého centra v Bruselu byla na začátku tohoto týdne zahájena výstavva Zachraňme Šumavu. Podle mluvčí krajského úřadu Plzeňského kraje Petry Jarošové se jedná o putovní výstavu, která byla veřejnosti poprvé představena v září 2008 a poté navštívila řadu měst v ČR. "V Bruselu bude k vidění do 24. října," uvedla Jarošová. "Výstava prezentuje vyvážená fakta, podle nichž je na Šumavě stále dost krásných míst, která za vidění stojí, byť řada z nich je momentálně ohrožena. A možná právě i tímto srovnáním zeleného lesa se soušemi či již holinami organizátoři lépe dosáhnou toho, že si návštěvníci uvědomí vážnost celé situace," podotkla Jarošová. Na fotografiích Milana Váchala a Zdeňka Troupa je zdokumentována změna šumavské krajiny. Krásná a zelená Šumava kontrastuje s uschlými porosty a vykácenými holinami.

Název:

Bruselská výstava Zachraňme Šumavu

Médium:

ČRo - Plzeň

Datum:

06. října 2010

Moderátor (Jiří Terš):

V Bruselu byla zahájena v Galerii českého centra výstava Zachraňme Šumavu. Hlavními pořadateli jsou Plzeňský a Jihočeský kraj a občanské sdružení Zachraňme Šumavu. Tato putovní výstava byla poprvé představena veřejnosti v září 2008. Poté navštívila řadu měst v celé České republice. V Bruselu bude k vidění do 24.října. Pokračuje mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Petra Jarošová.

Host (Petra Jarošová, mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje):

Výstava má upoutat pozornost veřejnost k problematice současné Šumavy a podnítit ji k zamyšlení o současném stavu. Zároveň prezentuje vyvážená fakta, podle nichž je na Šumavě stále dost krásných míst, která za vidění stojí, byť řada z nich je momentálně ohrožena a možná právě i tímto srovnáním zeleného lesa se soušemi či už holinami organizátoři lépe dosáhnou toho, že si návštěvníci uvědomí vážnost celé situace. Návštěvníci se budou moci také připojit k petici Zachraňme Šumavu, která apeluje na českou vládu a parlament ve věci ochrany přírodních hodnot lesů v Národním parku Šumava.

 

Podpora našich návštěvníků ... 

 

 

 

Soubory ke stažení