Slavnostní otevření portálu REGIOPORT

03. února 2004 10:57, aktualizováno 09:57,

Ve čtvrtek 5. února 2004 proběhne slavnostní otevření přeshraničního hospodářského portálu Regioport. Tato akce se uskuteční v rámci konference IMPA 2004 (Informační management ve veřejné zprávě), která se koná 5. – 6. 2. 2004 v kongresovém centru Darovanský dvůr. Jedná se o oficiální zahájení provozu tohoto internetového portálu, určeného především pro malé a střední podniky. O významu této události svědčí i účast ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, dále čelních představitelů Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje a delegace ze SRN.

Projekt „Převedení přeshraničního hospodářského portálu Regioport do českého prostředí“ je výsledkem spolupráce mezi regiony Horní Falcko (SRN) a Plzeňský kraj. Portál vznikl na německé straně s využitím iniciativy EU Interreg III A. Na rozsáhlém řešení projektu se podílejí na české straně Krajský úřad Plzeňského kraje, Západočeská univerzita v Plzni, Institut průmyslového managementu, Krajská a okresní hospodářské komory Plzeňského kraje, Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, Podnikatelské a inovační centrum (BIC) Plzeň, Úřad práce v Plzni, IDOR, Českomoravská záruční a rozvojová banka, Celní úřad, Školský úřad a Živnostenský úřad Plzeň. Předpokládá se, že dojde k rozšíření působnosti tohoto portálu i na Karlovarský a Jihočeský kraj.

Vstupem ČR do EU budou především malé a střední podniky (MSP) vystaveny sílícímu konkurenčnímu prostředí (dodržení náročných norem, zvýšení vstupních nákladů, nedostatečná podpora výzkumu a marketingu). Komerční subjekty budou potřebovat stále větší množství strukturovaných informací pro své podnikání. Vzhledem k tomu, že MSP zaměstnávají až 60 % obyvatel, tvoří i základ rozvoje regionu. Jak zahraniční zkušenosti ukazují, při řešení tohoto problému může pomoci spojování MSP do kooperačních sítí podniků a institucí tzv. „klastrů“. To umožňuje posílit konkurenceschopnost proti silným, mnohdy vysoce integrovaným velkým společnostem. Vytváření sítí podniků je podporováno i z fondů EU.

Portál Regioport je obchodní a vzdělávací internetová platforma, která má napomáhat MSP při jejich podnikání a řízení lidských zdrojů. Kromě poměrně rozsáhlé informační části portálu z oblasti veřejné správy, práva, financí, zpravodajství (mezinárodní, republikové, regionální), exportu-importu, investic apod. se zde připravuje ve spolupráci s Plzeňským krajem a Západočeskou univerzitou rozsáhlá část vzdělávání. Vzdělávání zde bude ve formě e-learningu, standardů, textů apod. Na tuto část projektu bude navazovat i projekt „Budování klastrů jako nástroje pro podporu MSP“.

 

http://www.regioport.cz