Regionální konference

30. listopadu 2005 11:29, aktualizováno 10:29, Mgr. Jana Filípková
 

 

Ve dnech 10. – 11. listopadu se uskutečnil již 5. ročník Regionální konference přeshraniční spolupráce Plzeňského kraje a vládních krajů Horního Falcka a Dolního Bavorska, kterou každoročně pořádají představitelé jmenovaných krajů. V organizování jednotlivých ročníků se pravidelně střídá česká a německá strana[1].

Mezi Plzeňským krajem, Horním Falckem a Dolním Bavorskem se za uplynulé roky rozvinula intenzivní a přátelská přeshraniční kooperace v oblastech hospodářství, cestovního ruchu, dopravy, ochrany životního prostředí, kultury, zemědělství a obnovy venkova, která naším vstupem do EU získala na významu. Tato spolupráce se netýká pouze krajské či obecní samosprávy, ale v jednotlivých pracovních skupinách jsou zastoupena i profesní sdružení a podnikatelské svazy.

Pro konání letošního ročníku s podnázvem „Co všechno směřuje přes hranice?“ zvolili čeští organizátoři atraktivní areál Plzeňského Prazdroje a avantgardní prostory nejvyšší výškové budovy v Plzni na Anglickém nábřeží.

Organizátoři za Plzeňský kraj se pro tento ročník snažili nalézt zcela nová, neotřelá témata, o kterých se doposud na předešlých konferencích nehovořilo, a týkají se vzájemné spolupráce mezi zmiňovanými regiony. „Takovým tématem je určitě otázka pracovního trhu a podle počtu zájemců usuzujeme, že zmiňovaný námět zaujal velký počet přihlášených účastníků“, řekl koordinátor za českou stranu a radní PK Ing. Jiří Kalista. K zajímavosti tématu přispěla i aktivní účast přihlášených zástupců českých a německých úřadů práce a odborníků z praxe.

První den konference byl věnován problematice Schengenské dohody[2], tzn. přeshraničnímu pohybu osob a služeb. „Rádi bychom se poučili od našich partnerských regionů, jaké výhody i úskalí přineslo jejich přistoupení k Schengenské dohodě, neboť naši bavorští sousedé mají s volným pohybem osob na svém území již několikaleté zkušenosti“, podotkl Jiří Kalista.

K celkové představě a přehledu účastníků, jakým způsobem se vyvíjí a mění situace v České republice po roce 1989, přispěly i příspěvky zástupců Statistického úřadu a Západočeské univerzity v Plzni, kteří v číslech, statistikách a grafech přítomné seznámili s konkrétními údaji o celkovém přeshraničním pohybu (zboží, osob, služeb, turistů, aut, pracovníků apod.). Představitelé českého ministerstva vnitra a bavorského státního ministerstva vnitra vysvětlili výhody a úskalí přistoupení České republiky k tzv. Schengenské dohodě a její dopad zejména na příhraniční oblasti.

Od počátku spolupráce mezi zmiňovanými regiony je nejdůležitějším námětem oblast dopravy. I v rámci letošní konference bylo téma dopravní infrastruktury jedním z významných bodů a tématem workshopu pro druhý den setkání.

Tématem dalšího workshopu byl cestovní ruch. „Jsem přesvědčena, že se nám podařilo nalézt „nejcitlivější“ okruhy, které je nutné pro další rozvoj cestovního ruchu na obou dvou stranách hranice řešit a vyřešit. Určitě půjde i o návrh společných akcí přispívajících k prezentaci území všech tří regionů“, poznamenala náměstkyně hejtmana PK Mgr. Olga Kalčíková, která workshop na toto téma vedla.

„Jeden a půl roku od našeho vstupu do Evropské unie byl úspěšný. Pád bariéry se stal impulsem pro českou ekonomiku. Nevyplnila se žádná „černá“ očekávání, ať již na české nebo německé straně hranice“, řekl hejtman Plzeňského kraje MUDr. Petr Zimmermann.

Konference, kterou pořádal Plzeňský kraj, se zúčastnilo na 200 zástupců státní i veřejné správy, zástupci podnikatelských i profesních sdružení, akademická sféra a mnozí další ze všech tří sousedních krajů.

 

Zahájení Přeshraniční konference hejtmanem PK

 

Přeshraniční konference

 

Z workshopu na téma trh práce

 

Z workshopu na téma cestovní ruch

 

Z workshopu na téma doprava

 

 

 

 



[1] Minulý ročník se uskutečnil v Regensburgu, konference v roce 2003 se konala v Západočeském muzeu v Plzni, druhý ročník byl uspořádán v Neustadtu a. d. W. Tradice těchto konferencí byla zahájena v roce 2001 v Plzni.

 

[2] Schengenská dohoda je součást práva EU, jež umožňuje společnou imigrační politiku a společný hraniční režim. Dosud ji podepsalo 26 států (všechny členské státy EU kromě Irska a Velké Británie, Island, Norsko a Švýcarsko), 15 států ji již provedlo, takže tvoří tzv. Schengenský prostor. Schengenský prostor nebo také země Schengenu je území části Evropy, na kterém mohou osoby překračovat hranice smluvních států bez toho, že by museli projít hraniční kontrolou. Prostor se označuje podle města Schengen v Lucembursku, kde byla 14. června 1985 podepsána příslušná mezistátní dohoda. Česká republika by měla k Schengenské dohodě přistoupit až v roce 2007 a od té doby by hraniční kontroly měly probíhat pouze na letištích..