Oficiální návštěva delegace Plzeňského kraje na Vládním úřadě Horního Falcka v Regensburgu

obrazek
03. listopadu 2006 08:45, aktualizováno 07:45,

Dne 16. října 2006 se uskutečnilo oficiální setkání hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermanna s vládním prezidentem Horního Falcka Wolfgangem Kunertem. Tohoto setkání byli dále přítomni za Plzeňský kraj Olga Kalčíková, náměstkyně hejtmana pro oblast cestovního ruchu, marketing a neziskové organizace, a Jiří Kalista, člen rady pro oblast regionálního rozvoje, zemědělství a podpory fondů EU.
Setkání probíhají každoročně v souvislosti s existující Regionální kooperací, která funguje mezi Plzeňským krajem a Horním Falckem/Dolním Bavorskem již 5 let. I tentokrát představitelé obou oblastí hovořili o současném dění v regionu. Diskutovalo se o problematice venkova, vládní prezident Dr. Kunert se zajímal o to, jak je tato otázka řešena v Plzeňském kraji. Dalším bodem jednání byla nadcházející Bavorská zemská výstava, která se uskuteční nedaleko hranic ve Zwieselu a která potrvá od 25. 5. 2007 až do 14. 10. 2007. V rámci této výstavy se představitelé obou regionů dohodli uspořádat doprovodnou „Společnou výstavu“, která by měla prezentovat  přeshraniční spolupráci a projekty pracovních skupin, které byly zřízeny v rámci Regionální kooperace mezi Plzeňským krajem a Horním Falckem/Dolním Bavorskem. V současné době se aktivita pracovních skupin více zaměřuje na projektovou činnost v určité problémové oblasti, např.. pracovní skupina k problematice Drachensee, prevence proti ptačí chřipce apod.
Hejtman Petr Zimmermann učinil nabídku společné prezentace Plzeňského kraje s německými partnerskými regiony na Open Days v Bruselu v příštím roce. Horno-Falcká strana tuto nabídku s potěšením přijala.
Radní Jiří Kalista informoval účastníky o současných společných projektech, které se týkají geografických informačních systémů a údajů o územním uspořádání. Tímto budou moci nejen úřady, ale i občané a podnikatelé používat data z celého území Plzeňského kraje, Horního Falcka a Dolního Bavorska.