Setkání hejtmanky Plzeňského kraje s Václavem Havlem

obrazek
03. června 2009 15:04, aktualizováno 14:04,

V pondělí 1. 6. 2009 se hejtmanka a členové Rady Plzeňského kraje zúčastnili slavnostního udělení Ceny města Plzně k 1. červnu Václavu Havlovi. Hejtmanka Plzeňského kraje celou událost okomentovala:

Dne 1.6.2009 jsem byla přítomna slavnosti, a to udělení Ceny města Plzně k 1. červnu 1953 panu exprezidentovi Václavu Havlovi. Šlo o malou slavnost s vystoupením kvarteta Plzeňské filharmonie, s krásným projevem jak pana primátora, tak i moderátora pana Pavlovského z plzeňské činohry. Pan prezident měl krátký, ale výstižný projev - sdělil, že za boj za práva občanů strávil v borské věznici v Plzni nějaký čas, a kupodivu za totéž dnes získává vzácné ocenění.

Poté se odebral do jiné místnosti v Měšťanské Besedě, aby zde poskytl rozhovory novinářům a pozdravil se známými osobnostmui, zejména pak z plzeňského divadla, v čele s panem ředitelem Burianem. Jaký byl můj údiv, když pro mne přišla na chodbu u šaten mluvčí z Magistrátu města Plzně, abych šla do téže místnosti, že pan prezident chce se mnou hovořit ! A skutečně, sotva jsem tam dospěla, přistoupil ke mně pan prezident a gratuloval mi ke zvolení 1. hejtmankou v historii České republiky. Musela jsem věc upřesnit - že jsem sice první, ale nikoliv jediná…že v Ústeckém kraji byla později zvolena kolegyně Vaňhová. Neformálně se mě dotazoval, jak krajské zastupitelstvo vychází se zastupiteli města v případě, že jsme z těch politických stran, které zaujímají bipolární postavení. Ujistila jsem jej, že současné složení obou zastupitelstev nepřináší problémy ani žádné schválnosti. Že jsem shodou okolností vyjádřila právě před chvílí poděkování paní náměstkyni Krejsové, která bez obstrukcí zařídila další fungování LSPP v Plzni, přičemž již od července měl tuto službu zajišťovat kraj…

Závěrem jsem mu sdělila, že jsem se dočetla, jak má rád plzeňské pivo, že na ně půjde a já mu k tomu předávám teoretickou příručku, kde se dočte, kolik, kdy, kdo apod. Pak jsme se rozloučili….