Plzeňský kraj zná své Regionální potraviny

obrazek
11. května 2023 13:56, Bc. Patrik Pátek

Rekordní počet účastníků i výrobků se přihlásilo do letošního 14. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina. O titul v devíti kategoriích se utkalo 126 výrobků od 39 výrobců. V hodnotitelské komisi, která se sešla ve středu 10. května v Klatovech, byl historicky poprvé i hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

„Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2023 byla velmi úspěšná. Přihlásilo se nám 39 výrobců a mám o to větší radost, že mezi nimi bylo mnoho nových zájemců, kteří se do soutěže přihlásili úplně poprvé. Hodnotitelská komise to neměla vůbec jednoduché, ostatně tak jako každý rok měli všichni uchazeči své výrobky na opravdu vysoké úrovni,“ řekla Helena Hnojská z obecně prospěšné společnosti Úhlava, která je koordinátorem soutěže v Plzeňském kraji.

Značku Regionální potravina letos hodnotitelská komise navrhla udělit devíti producentům. „Komise hodnotí senzorické vlastnosti, obal, složení, řeší i technickou dokumentaci a rozhodující je složení a chuťové vlastnosti v kategoriích dvě masné, dvě mléčné, pekařské výrobky, cukrářské výrobky, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, nápoje a poslední je kategorie ostatní,“ popsala Helena Hnojská s tím, že navíc byla udělena ještě šestice zvláštních cen.

V hodnotitelské komisi zasedli zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Plzeňského kraje. Rudolf Špoták byl historicky prvním hejtmanem, který v komisi zasedal a sám zvolil produkty na udělení zvláštní Ceny hejtmana Plzeňského kraje. „Bylo těžké vybírat nejlepší potraviny a velmi si vážím toho, že to porota dobojovala do konce, protože ochutnat těch 126 výrobků byl opravdu nadlidský úkol a děkuji, že jsem mohl být u toho. Na cenu hejtmana jsem proto sám doporučil nebílovskou limonádu, která mě velmi zaujala, a pak z klatovského rybářství výtečně ochuceného uzeného kapra. Výborných ale v regionu máme celou řadu dalších výrobků, na které je třeba být patřičně hrdý,“ pronesl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 9. září na Dožínkách Plzeňského kraje ve Vysoké Libyni na Farmě Janko.

Regionální potravina je soutěž, do které se už tradičně mohou přihlásit malé a střední podniky, které mají do 250 zaměstnanců. Výrobce musí sídlit v Plzeňském kraji a zároveň surovina musí ze 70 % pocházet také z kraje. „Pokud z nějakých objektivních důvodů není možné, aby hlavní surovina byla z kraje, musí být česká jako třeba v případě cukru, jelikož v Plzeňském kraji není cukrovar nebo v něm aktuálně bojujeme třeba s množstvím vepřového masa,“ poznamenala Helena Hnojská s tím, že pro oceněné je známkou prestiže. „Zároveň ale mají velkou marketingovou podporu. Jako koordinátor děláme v kraji 15 ochutnávek, kde výrobce prezentujeme. Oni navíc mohou jezdit s námi a zároveň se dostanou do pořadu jako Kluci v akci nebo Herbář. Na takovou reklamu výrobce obvykle nedosáhne, a i proto má smysl o značku Regionální potravina usilovat,“ dodala Helena Hnojská.

Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2023:

1. MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ

Čendova klobása (Jan Jero)

2. MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVY

Žihelská svačinka (Jaroslav Procházka)

3. SÝRY VČETNĚ TVAROHU

Čerstvý kozí sýr ořechový (MgA. Adam Březovský)

4. MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ

Jarovský jogurt bílý  (Jindřiška Jandečková)

5. PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN

Povidlová srdíčka (Lucie Fabišiková)

6. CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK

Maková štafetka (Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy)

7. ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

Domažlická 12 (Domažlické městské lesy)

8. OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ

Jablečné chutney bez chilli (Šárka Líbenková)

9. OSTATNÍ

Med smíšený (Karel Toupal)

Zvláštní ceny 2023:

Cena hejtmana PK: Kapr uzený, porce v dekoračním koření - Zpracovna ryb Klatovy a.s.
Cena hejtmana PK: Nebílovská jablečná limonáda – příchuť limeta a máta - LUKRENA a.s.
Cena prezidentky Potravinářské komory ČR: FRIŠBERG - Michal Ivasienko
Cena prezidentky Potravinářské komory ČR: Sušená kotletka s bylinkami - AB Bor, s.r.o.
Cena Úhlava, o. p. s.: LIDUNKA, křupavá škvarková placka se zelím - U Lidušky, s.r.o.
Cena MAS Pošumaví, z. s.: Kefír – Tomáš Weber
 


Galerie