Zástupci automobilových firem žádají Plzeňský kraj o spolupráci

obrazek
25. září 2015 09:27, aktualizováno 08:27, Bc. Eva Mertlová

Problémy především v oblasti technického vzdělávání a s tím souvisejícím nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil řešili zástupci sdružení AutoSAP s náměstkem hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grünerem ve čtvrtek 24. září 2015 na neformálním setkání v Plzni - Černicích.

"Automobilový průmysl je neodmyslitelnou součástí našeho kraje, proto se podílí na úspěších Plzeňského kraje nemalým dílem," uvedl náměstek hejtmana Ivo Grüner v úvodu setkání. Po úvodním slovu a prezentaci AutoSAP se hovořilo především o problematice technického vzdělávání v ČR. Podle průzkumu AutoSAP je v České republice dlouhodobě nedostatek technicky kvalifikovaných lidí v oborech konstruktér, logistik, svářeč a další. "V ČR je deficit zhruba 100 tisíc kvalifikovaných pracovníků v oblasti průmyslu," uvedl za AutoSAP Pavel Juříček.

Debata se zabývala dále možnostmi spolupráce mezi sdružením AutoSAP a Plzeňským krajem, který je také zřizovatelem několika školských zařízení, kde se právě technické obory vyučují. "Kraj od firem potřebuje vědět, kolik a jak vzdělaných pracovníků bude v budoucnu třeba. V praxi je již ověřeno, že tato spolupráce je reálná. Tuto zkušenost už máme v oboru plastikářství, kde právě tato spolupráce už funguje," konstatoval náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Neformální debata se zabývala dále změnami v legislativě v oblasti vzdělávání a také náměty konkrétních firem, jejichž zástupci se setkání zúčastnili.