Zahájena výstava fotografií ze Šumavy

obrazek
02. dubna 2014 13:40, aktualizováno 10. července 2014 09:15, Mgr. Jana Filípková

Za přítomnosti radního Plzeňského kraje pro životní prostředí a zemědělství Václava Štekla byla v úterý 1. dubna zahájena putovní výstava fotografií Šumavy k 130 výročí narození všestranného umělce Josefa Váchala „Šumava umírající? Ne. Romantická.“ v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje ve Smetanových sadech v Plzni.

Výstavu celkem jedenácti fotografů k 130. výročí narození Josefa Váchala připravil fotograf a znalec Šumavy Václav Vetýška. S jeho vlastní fotografickou tvorbou, která dokumentuje „nedotčená místa Šumavy“, se mohla seznámit veřejnost i díky podpoře Plzeňského kraje v minulých dnech v Bruselu, a to přímo v prostorách Evropského parlamentu.

„Jsem rád, že přírodní krásy Šumavy mohou diváci nyní obdivovat prostřednictví těchto velkoformátových fotografií i v samotné Plzni,“ prohlásil Václav Štekl, který je přesvědčen, že „je důležité přijmout samostatný zákon, který by řešil problematiku Národního parku Šumava“. Plzeňský kraj na realizaci této výstavy přispěl částkou ve výši 130 000,- korun.

Vystavené fotografie v Plzni bude moci nejširší veřejnost shlédnout na venkovních panelech před budovou Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje i v samotné budově knihovny do 29. dubna 2014. Odtud vystavené snímky budou putovat do dalších měst v regionu. Jejich první zastávkou budou Kašperské Hory.

 

Fotogalerie: