Žádost o informace dle zákona č. 106/1999 Sb.

11. září 2015 13:56, aktualizováno 12:56, Mgr. Daniela Wohlmuthová

Byly poskytnuty tyto informace:

1. V jakém stadiu je nyní projetk? Bylo již vydáno Krajským úřadem nějaké stanovisko/povolení/souhlas/dotace?

K záměru zřídit obecní kompostárnu vydal Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor regionální rozvoje a odbor životního prostředí společné stanovisko, prioritní osa 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží, oblast podpory 4.1. - Zkvalitnění nakládání s odpady. K provozování takového zařízení je nutné kladné stanovisko obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Krajský úřad v této věci vydal pouze stanovisko žadateli o poskytnutí dotace ze Státního fondu životního prostředí.

2. Jedná se o malou kompostárnu do 150 tun ročně. Jaké náležitosti musí dodržet obec, pokud chce kompostárnu do 150 tun vybudovat?

Vybudování a provoz tzv. malého zařízení musí být v souladu s příslušnými stavebními předpisy (např. s územním plánem obce).

3. Jsou dány nějaké technické podmínky týkající se provozu malé kompostárny a volby plochy pro umístnění kompostárny? (kde může kompostárna stát, parametry pozemku, oplocení, apod.)

Základní požadavky na zřízení a provoz malého zařízení jsou uvedeny v příloze č. 3 vyhlášky č. 341/2008 Sb., o podrobnostech nakládání s biologicky rozložitelnými odpady. Zde jsou uvedeny např. minimální vzdálenosti od vodních toků a vodních ploch (50 metrů), zdrojů pitné či minerální vody (100 metrů), maximální sklon pozemku apod. Je přitom nutné zohlednit místní hydrologickou situaci.

4. Platí vzdálenost, že umístění kompostárny musí být min 100 metrů od zdroje pitné vody? Jak se tento limit počítá? K hranici pozemku nebo do středu pozemku, kde má být kompostárna umístěna?

Vzdálenost malého zařízení od zdrojů pitné vody se počítá od okraje kompostárny k okraji studny, popř. k okraji ochranného pásma vodního zdroje, pokud je stanoveno.

Informace byly poskytnuty dne 10. 9. 2015