Gastronomická soutěž „Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje“ je určena středním školám na území Plzeňského kraj. Cílem je nejen široké veřejnosti představit kulinářské speciality žákovských kolektivů, ale také umožnit studentům vyzkoušet si před očima stovek diváků vaření v praxi. Do soutěže se přihlásily týmy ze 7 škol. Do finále postoupily pouze 3 týmy.
Pětičlenná porota ochutnávala a hodnotila pokrmy v tomto složení: radní Plzeňského kraje Miroslav Brabec, odborník na regionální potraviny a předseda Krajské agrární komory Plzeň Jaroslav Šíma, Executiv chef Angelo Hotel Pilsen Petr Cuřín a Jana Bradová z odboru školství na krajském úřadu. Rozhodování bylo pro porotu velmi těžké, protože servírované pokrmy žáků byly na vysoké profesionální úrovni.

Členové poroty Zdeněk Polreich a radní PK Miroslav Brabec při hodnocení pokrmů
Nakonec porota vítězem zvolila tým Střední odborné školy a středního odborného učiliště Horšovský Týn. Porota jej ocenila za profesionální přístup a originální pokrm.
„Byly to nervy, ale stálo to za to. Teď jsme strašně moc šťastní,“ říkali jednohlasně žáci vítězného týmu.
Jako předkrm vítězové servírovali uzeného pstruha s koprovým dipem a opečeným rohlíkem, jako hlavní chod kachní prsa pečená na rozmarýnu s pivní omáčkou, se šťouchaným bramborem a opečenou zeleninou a sladkou tečku na závěr udělal tvarohový dortík s mátou a jablečným pyré.
Druhé místo obsadili žáci Hotelové školy Plzeň a třetí místo si odnesl tým Střední školy zemědělské a potravinářské z Klatov. Žáci za své výkony dostali ceny od Plzeňského kraje( 1. místo : 20 tisíc korun, 2. místo 15 a 3. místo 10 tisíc korun), speciální keramické poháry, koše s regionálními potravinami, ale také ceny od Apetit festivalu.

Náměstek hejtmana Jiří Struček předává ocenění za 1. místo učiteli praktické výuky SOŠ a SOU Horšovský Týn Miroslavu Manovi
Soutěžící pokrmy mohli ochutnat i návštěvníci festivalu, protože pro ně byla připravena degustační menu.