Z nominace na poslední chvíli olympijským vítězem na hrách VI. zimní olympiády dětí a mládeže 2014

obrazek
23. ledna 2014 10:13, aktualizováno 09:13, Mgr. René Zeithaml

Třetí den olympijského programu značně rozšířil sbírku bodů do celkového hodnocení krajů. Příjemným ranním překvapením bylo první místo Jana Haška v lyžařském orientačním běhu. Tento závodník byl nominován na poslední chvíli místo svého kamaráda a nezklamal důvěru svých trenérů. Překvapením pro vedení výpravy byla též informace o tom, že lyžařský tým pro paralelní závod smíšených družstev nasazený jako devátý ze čtrnácti krajů vyřadil v prvním kole favorita soutěže z Královehradeckého kraje. Euforie týmu Plzeňského kraje pokračovala až do finálového závodu, kde lyžaři smolně přišli na poslední brance o zlato. Tým tak zkompletoval medailovou sbírku v alpských disciplínách.

Snowboardisté přidali ke včerejšímu čtvrtému místu další dvě "bramborové" medaile v paralelním slalomu. Začaly také rychlobruslařké soutěže, od kterých si naše výprava hodně slibovala. Nejlepšího výsledku dosáhl tým díky Adamu Šilhánovi a Ondřeji Staňkovi za bodované páté a šesté místo. Šance na medaile bude i ve čtvrtek na střední trati a ve štafetách. Bohužel se závodu nezúčastní Veronika Bucifalová, která se zranila při rozjížďce v závodu na jedno kolo. Historicky nejúspěšnější trenér Jaroslav Šolar, který se zúčastnil všech dětských zimních olympiád, tak stále očekává svou jubilejní desátou medaili. Doufejme, že se mu to v následující soutěžní den podaří.

Během olympiády probíhají také jednání přípravného výboru Letní olympiády dětí a mládeže 2015 v Plzni s Českým olympijským výborem o podobě a organizačních záležitostech sedmé letní olympiády, kterou bude příští rok pořádat Plzeňský kraj.

Fotogalerie:

 
Nejmladší účastnice olympiády Hanička Matějková

 
Rychlobruslaři vyhlíželi lepší výsledky

 
Adam Šilhán na nejkratší trati (druhý zleva)

 
Nejúspěšnější výprava Plzeňského kraje - alpští lyžaři

 
Vedení výpravy přidalo ruku k dílu