Výstava fotografií "Etnicko-náboženské nepokoje v Barmě“

obrazek
06. května 2015 15:03, aktualizováno 14:03, Mgr. Zbyněk Prokop

Ve dnech 6. - 18.5.2015 můžete v prostorách Plzeňského domu v Bruselu shlédnout výstavu fotografií "Etnicko-náboženské nepokoje v Barmě“, která je součástí festivalu Jeden svět v Bruselu.

Výstavu tvoří 13 fotografií pořízených v místech, která se v posledních letech stala svědky etnicko-náboženských nepokojů. Fotografie poskytl zpravodajský časopis Irrawaddy.

 

Nedůvěra mezi jednotlivými etniky a náboženskými skupinami není v historii Barmy ničím novým. Vládnoucí garnitura v zemi, která patří k etnicky nejrozmanitějším státům světa, neváhala v minulosti mnohokrát této nedůvěry využívat ve svůj prospěch. Nyní však etnicko-náboženské napětí přechází v divoké výbuchy násilí, které vrhají stín na reformní proces zahájený v roce 2011 po dlouhých desetiletích tvrdé vojenské diktatury. Znepokojující jsou zejména násilné střety mezi většinovými buddhisty a menšinovými muslimy, které se odehrávají na pozadí rostoucího barmánsko-buddhistického nacionalismu a rostoucího vlivu radikálních skupin jako je hnutí „969“ či MaBaTha (Organizace na ochranu náboženství a rasy). Obě skupiny hlásají nesnášenlivost a otevřeně vystupují například proti smíšeným manželstvím, nebo vyzývají k bojkotu muslimských obchodů. Jen od června 2012, kdy vypukly nepokoje v Rakhinském státě, si etnicko-náboženské násilí vyžádalo 280 obětí na životech a přinutilo více než 250 000 lidí opustit své domovy. Liknavost, se kterou barmská vláda k problému přistupuje, zpochybňuje její schopnost i vůli bojovat proti radikalismu a ohrožuje tak cestu země k demokracii.

Další podrobnosti na odkazu: http://www.jedensvet.cz/2015/vystava nebo na http://www.jedensvet.cz/2015/jeden-svet-v-bruselu

Soubory ke stažení