Václav Šlais poprvé oslavil své narozeniny v Domově klidného stáří v Žinkovech

obrazek
24. dubna 2014 12:00, aktualizováno 11:00,

V pondělí 31. března 2014 oslavil Václav Šlais, klient Domova pro seniory v Žinkovech, své 92. narozeniny v prostorách domova. Kromě gratulace od své početné rodiny, přátel, známých a obyvatel domova mu k narozeninám přišli také popřát hodně zdraví a spokojenosti člen Rady Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz, místostarosta města Přeštic Jan Königsmark a za zaměstnance Domova klidného stáří ředitelka Jana Tolarová.

Václa Šlais se narodil ve Slatině u Chudenic, většinu života prožil v Přešticích. Byl ženatý, se ženou Jiřinkou vychoval dvě dcery. Nyní se může těšit a užívat si čtyř vnoučat a tří pravnoučat, která ho často v domově navštěvují. V Domově pro seniory žije od ledna letošního roku. Václav Šlais je velmi společenský člověk, u obyvatel domova je velice oblíben. Za pěkného počasí si rád posedí a popovídá s ostatními obyvateli na lavičce v areálu domova. Má rád přírodu a v televizi ho nejvíce zajímají sportovní pořady. Dříve jeho koníčkem bylo cestování, fotografování a jízda na kole.

V roce 1936 nastoupil do učení, vyučil se kovářem. V letech 1942-1945 byl totálně nasazen v Berlíně, pracoval v proviantním skladu. Po válce se nevěnoval původní profesi, ale pracoval 40 let jako řidič v autodopravě, v zemědělském podniku a dalších.

Tajemství dlouhověkosti nám však Václav Šlais neprozradil. Jen pohodový, společenský a optimisticky smýšlející člověk se může dožít vysokého věku, a právě takovým člověkem pan Václav Šlais je.


Zdeněk Honz při gratulaci Václavu Šlaisovi
společně s ředitelkou Janou Tolarovou a místostarostou města Přeštic Janem Königsmarkem