Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu 2019 je v plném proudu. O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.
Soutěž Regionální potravina letos slaví první kulatiny. Za 10 let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků se značkou Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo.
Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže stoupá. Letos se v daném kraji přihlásilo 38 výrobců se 106 výrobky. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.
Hodnotitelská komise 30. května 2019 vybírala v Plzeňském kraji vítěze za každou z devíti kategorií. Neměla to vůbec jednoduché, zvítězit může jen devět výrobků. Komisi, která o tom rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie:
|
Výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované
|
Farmářský bok z Čečkovic
AB Bor, s.r.o.
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy
|
Procházkova výpečková pomazánka
Jaroslav Procházka
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
VALENTÝN
Ing. Pavel Kvita
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
BIO jogurtové kozí mléko
Luděk Maruna
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Svatební koláček tvarohový
Marie Vondrovicová
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
MüsLenky s jablky
Lenka Havlová
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
Sirup Rakytníkový s malinou
Od Macháčků s.r.o.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Hruška s medem
Mgr. Jaroslava Frančíková
|
9.
|
Ostatní
|
Šnečí jatýrka
Jiří Studnička
|
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina 2019 Plzeňského kraje proběhne na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje v Plzeňském Prazdroji v pátek 30. srpna 2019. Výrobci oceněných potravin zde nejen převezmou plakety a certifikáty, ale budou zde své výrobky prezentovat a prodávat.
Přijďte je podpořit!
