Umění z našeho kraje nepřehlédnutelné v Bruselu - socha Babylonská věž

17. října 2012 13:00, aktualizováno 23. října 2012 13:47, Mgr. Zbyněk Prokop

Zastoupením Plzeňského kraje v Bruselu společně s Českým centrem v Bruselu zorganizovali instalaci sochy pojmenované "Babylonská věž", jejíž vernisáž se uskutečnila u příležitosti letošního týdne evropských měst a regionů Open Days dne  9. října 2012 od 18:00 hodin. Socha byla postavena v parku na náměstí Jamblinne de Meux, na kterém též sídlí Zastoupení Plzeňského kraje. Jedná se o sochu ze dřeva, kterou navrhli a následně zrealizovali studenti Ústavu umění a designu Západočeské univerzity v Plzni.

Autory projektu jsou Vojtěch Soukup (26), František Dvořák (26) a Jakub Hanzl (26), všichni tři studenti ateliéru sochařství na Západočeské univerzitě v Plzni. Hlavní činností ateliéru jsou nejenom klasické figurální úpravy, ale i instalace v krajině. Během studií se zúčastnili několika soutěží, ale jejich hlavní pracovní náplní je v současné době participace na projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 – projekt Ohrožené kostely.

Jakub Hanzl k projektu říká: „Město je koneckonců krajinou také, proto není důvod, proč na něj neaplikovat podobný přístup. Naše „stavba“ oplývá městským tvaroslovím a přibližuje se mu také řemeslným zpracováním: Jednak vlastním materiálem – využitím použitých trámků vlastně recyklujeme části bruselských domů. Doufáme, že navrácením tohoto materiálu do oběhu znova zopakujeme „kouzlo“, které čiší ze dřeva, jež je městu cizí a zároveň ho spoluvytváří - je jeho důležitou, spíše skrytou, složkou“.

Odhalením sochy mladých a nadějných umělců z našeho kraje chceme ukázat, že kromě známého piva máme co nabídnout i v kulturní oblasti, ostatně Plzeň bude v roce 2015 Evropským městem kultury. Socha je zároveň nepřehlédnutelným elementem v parku na náměstí a pomůže nám lépe dostat do povědomí lidí novou adresu v Bruselu, neboť stále ještě býváme konfrontováni s tím, že nás hledají na bývalé adrese Českého domu“ dodává Zbyněk Prokop, zástupce Plzeňského kraje v Bruselu.

socha za denního světla