Stovky kufříků s nářadím rozdá Plzeňský kraj žákům prvních ročníků technických učebních oborů

obrazek
29. září 2014 11:13, aktualizováno 21. listopadu 2018 09:58, Bc. Petra Síbalová

Více než 650 žáků 1. ročníků technických oborů zakončených výučním listem získá letos podobně jako v loňském roce od zástupců Plzeňského kraje kufříky s ručním nářadím. Jedno z prvních předávání se za účasti hejtmana Václava Šlajse a jeho náměstka Jiřího Stručka uskutečnilo v pátek 26. září 2014 na Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole prof. Švejcara v Plzni. Do projektu na podporu technického vzdělávání je zapojeno 17 středních škol v Plzeňském kraji, které vzdělávají žáky v tříletých technických oborech.

„Plzeňský kraj je tradičně region průmyslový a vydat se cestou technického vzdělávání je logická a správná volba, pokud chcete mít zajištěné pracovní místo,“ řekl hejtman Václav Šlajs. „Podpora technického vzdělávání pro nás rozhodně není prázdným pojmem. Využíváme řady motivačních soutěží a programů a samozřejmě nás těší rostoucí zájem žáků o technické obory,“ říká Jiří Struček, náměstek hejtmana pro školství, sport, cestovní ruch a projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Jeho tvrzení dokládají čísla. Zatímco ve školním roce 2012/13 nastoupilo do 1. ročníků technických oborů 527 žáků, letos to bylo o 129 žáků více.

Hejtman Václav Šlajs, jeho náměstek Jiří Struček a také zástupce společnosti NET4GAS, která projekt podpořila příspěvkem ze svého grantového programu ve výši 200.000 Kč, v pátek 26. září žákům 1. ročníků tříletých učebních oborů SPŠ strojnické a SOŠ prof. Švejcara rozdali 83 sad ručního nářadí. Nářadí žáci využijí nejen při výuce, ale i k vlastní potřebě.

Do projektu jsou zapojeny tyto střední školy:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horšovský Týn, Littrowa 122

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Sušice, U Kapličky 761

Střední odborné učiliště elektrotechnické, Plzeň, Vejprnická 56

Střední odborné učiliště stavební, Plzeň, Borská 55

Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640

Střední průmyslová škola dopravní, Plzeň, Karlovarská 99

Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara, Plzeň, Klatovská 109

Střední průmyslová škola Tachov, Světce 1

Střední průmyslová škola, Klatovy, nábřeží Kpt. Nálepky 362

Střední škola, Bor, Plzeňská 231

Střední škola, Horní Bříza, U Klubu 302

Střední škola, Kralovice, nám. Osvobození 32

Střední škola a Základní škola, Oselce

Střední škola, Rokycany, Jeřabinová 96/III

Střední odborné učiliště a Základní škola, Planá

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56

Základní škola a Odborná škola, Horšovský Týn, Nádražní 89

Podpora je zaměřena na obory strojní, elektrotechnické a stavební.

Ve strojnictví jsou podporovány obory: mechanik opravář motorových vozidel, klempíř, obráběč kovů, karosář, nástrojař, strojní mechanik, autolakýrník a strojírenské práce.

V elektrotechnice se jedná o obory: elektrikář, autoelektrikář, elektromechanik pro zařízení a přístroje, elektrikář – silnoproud, elektrotechnické a strojně montážní práce.

Ve stavebnictví jsou to: zedník, zednické páce, instalatér, tesař, tesařské práce, pokrývač, kamnář a malířské a natěračské práce.